VarsiFood

VarsiFood – Varsinais-Suomen ruokaketjusta älykkäitä ja ilmastoviisaita tulevaisuuden ruokaratkaisuja

Kokoamme tälle sivulle tietoa projektin tapahtumista sekä aiheeseen liittyvää materiaalia

TULEVIA TAPAHTUMIA:

24.5. klo 9-10 Tutkijoiden aamukahvit Aistikattilassa – Miten monitieteisellä tutkimuksella taklaamme ruokaketjun haasteita

7.6. klo 10-12 Avoin data ruokaketjussa – Asiaa datan liikkumisen mahdollisuuksista, mahdollistamisesta, riskeistä ja hyödyistä. Mukana mm. Liisa Pesonen Lukesta ja Jyrki Hyyrönmäki Cinia Oystä.  Hybriditapahtuma Salon IoT campuksella. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Lounaistiedon kanssa.

 10.6. klo 9-11  Webinaari ja työpaja: Uutta käyttöä valkuaiskasveille. Esittelemme uusia tapoja hyödyntää palkokasveja. Tavoitteena on rakentaa kaikille toimijoille kestävä ja kannattava elintarvikkeiden arvoketju pellolta vatsaan asti. Tapahtumassa kohtaavat viljelijät, proteiinikasvien jalostajat sekä elintarvikkeiden-  ja kasvituotannon tutkijat. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä proteiiniklusterin kanssa.

13.6. klo 13-15 Uutta arvoa silakalle ja kuoreelle Aistikattilassa. Tapahtumassa kohtaavat kalastajat, kalatuotteiden jalostajat sekä elintarvikkeiden tutkijat ja alan kehittäjät. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Blue products-ohjelman kanssa.

Tarkemmat ohjelmat lähipäivinä. Kysy ennakkotietoa tapahtumista hilkka.halla@yrityssalo.fi

MATERIAALEJA:

VarsiFood kutsuu yrittäjät, opiskelijat ja tutkijat yhdessä etsimään uusia ruokainnovaatioita koko arvoketjun mitalta.   

PERUSTIETOJA HANKKEESTA

VarsiFood-hanke edistää maakunnan innovatiivisen ruokaketjun kestävää kehitystä ja profiloitumista kansallisesti ja kansainvälisesti. Hankkeessa pilotoidaan toimintamalli, jossa tunnistetaan innovaattoritiimejä, sekä edistetään ruokaketjun yritysten ja tutkijoiden yhteistyötä. Yhteistyö käynnistetään yrityksille suunnattujen työpajojen sekä opiskelijoille ja tutkijoille suunnatun innovaatiokilpailun kautta. Innovaatiokilpailussa opiskelijatiimit ratkovat yrityskentästä nousseita haasteita. Lisäksi hankkeen avulla kootaan viestinnällisesti yhteen alueen ruokaketjun yrityksille suunnatut testausalustat ja kehitetään niitä yhdessä yritysten kanssa.
Varsinais-Suomen ruokaketjun kärkiteemoiksi on määritelty:  Uudet viljelykasvit, kiertotalousratkaisut, mittaaminen & datan hyödyntäminen, lyhyet ketjut ja uudet liiketoiminta-mallit, kalatalous sekä  ruokamatkailu & ravintolat.

Hanke toteuttaa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmaa. Uudenmaan liitto on myöntänyt hankkeelle vuoden 2022 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta. Hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen kokonaisbudjetista aluekehitysrahaston osuus on 80% ja hankkeen omarahoitusosuus 20%.

Hankkeen toteuttajat Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Yrityssalo Oy.

Toteutusaika 01.01.2022 – 31.08.2023.

 

Kysy lisää:

Hilkka Halla, Yrityssalo | hilkka.halla@yrityssalo.fi puh 050 5262081

Mari Norrdal, Turun yliopisto | manorr@utu.fi puh 040 5502471