VarsiFood – Varsinais-Suomen ruokaketjusta älykkäitä ja ilmastoviisaita tulevaisuuden ruokaratkaisuja
Kokoamme tälle sivulle tietoa projektin tapahtumista sekä aiheeseen liittyvää materiaalia
MENNEITÄ TILAISUUKSIA JA NIIDEN MATERIAALEJA:
ELINTARVIKKEIDEN KANSAINVÄLISTYMINEN SALOSTA MAAILMALLE 4.5.2023, Salossa
Esa Wrang, ohjelmajohtaja, Food from Finland ohjelma, Business Finland
Food from Finland ohjelman opit elintarvikeyritysten kansainvälistymiseen ja vientiin.
Business Finland’in palvelut ja yritysrahoitus Yrityssalo_Elintarvikevienti esitys_BF_FFF_04052023_EWrJohanna Pfeiffer, FinDe Business Consulting
Markkinakatsaus saksankieliseen Eurooppaan Ruokamatkailutuoteaihiot_Yrityssalo_20230317_johannaMikaela Vuorisalmi, MikiLINK/NLUX Northern Luxury Consulting
Ruokatuotteen polku kansainvälisille markkinoille 230504_vientipolku_MikiLINK_jakoon
RUUASTA ELÄMYKSIÄ -tuotteistustyöpajat 21.3, 28.3, 19.4
1. työpajan materiaalit Ruuasta elämyksiä_tp1_20230321
2. työpajan materiaalit Ruuasta elamyksia_Yrityssalo_tp2_20230328
3. työpajan materiaalit Ruuasta elamyksia_Yrityssalo_tp3_20230419
Innovation Festival 14.-18.11.2022
Monialaiset opiskelijatiimit ratkaisevat yritysten esittämiä haasteita mentorien tukemina. Lisätietoja emma.sivula@utu.fi
Seafood Innovations -kilpailuun osallistuvien kalanjalostajien valmennus 30.9.- 10.10.2022
Lisätietoja VarsiFood-sivustolta
8.9. klo 9-11 Datasta kasvua kiertotaloudessa
Tilaisuudessa kuultiin esimerkkejä, miten eri aloilla datan systemaattinen hyödyntäminen tehostaa omia prosesseja, mahdollistaa uusille markkinoille pääsyn ja ylipäänsä varmistaa markkinoilla säilymisen. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Lounapuisto- ja Kasvua sähköistymisen ekosysteemistä -hankkeiden kanssa.
Punta Oy:n tuotteet osana kiertotalouden liiketoimintamalleja Sales Manager Ilkka Ratamo, Punta Oy
Data ja faktat avaavat tietä uusille markkinoille RD Manager Heikki Aro, HKScan
IoT verkostot kestävien liiketoimintaratkaisujen hermostona IoT Station Master Olli Ruotsalainen, Avanio Oy
7.6. klo 10-12 Avoin data ruokaketjussa – Asiaa datan liikkumisen mahdollisuuksista, mahdollistamisesta, riskeistä ja hyödyistä. Mukana mm. Liisa Pesonen Lukesta ja Jyrki Hyyrönmäki Cinia Oystä. Hybriditapahtuma Salon IoT campuksella. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Avoimen datan verkoston kanssa. Osa materiaaleista ei ole julkisesti jaettavissa
10.6. klo 9-11 Webinaari ja työpaja: Uutta käyttöä valkuaiskasveille. Tavoitteena rakentaa kaikille toimijoille kestävä ja kannattava elintarvikkeiden arvoketju pellolta vatsaan asti pohjautuen uusiin proteiinikasvien käyttömuotoihin. Tapahtumassa kohtasivat viljelijät, proteiinikasvien jalostajat sekä elintarvikkeiden- ja kasvituotannon tutkijat. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä proteiiniklusterin kanssa.
- Tallenne tapahtumasta täällä
- Keskitalo Luke_Viljely sato ja laatu valkuaiskasveilla PDF
- Laukkala Uutta käyttöä valkuaiskasveille Case Raisio 10.6.22 PDF
- Riihinen VTT_Muokkaamalla_monikäyttöisiä_proteiineja PDF
13.6. klo 13-15 Uutta arvoa silakalle ja kuoreelle Aistikattilassa. Tapahtumassa kohtasivat kalastajat, kalatuotteiden jalostajat sekä elintarvikkeiden tutkijat ja alan kehittäjät. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Blue products-ohjelman kanssa.
- Setälä_Luke Miten turvata laadukkaan raaka-aineen saatavuus PDF
- Sahlsten 13.6.2022 Kalastajan puheenvuoro PDF
- Logren UTU_ Miten kuluttajatarpeisiin voi vastata uusilla tuotteilla PDF
- Raseko FoodLaboratory.pptx Esittely 2022 PDF
Artikkeleja
PERUSTIETOJA HANKKEESTA
VarsiFood -hanke edistää maakunnan innovatiivisen ruokaketjun kestävää kehitystä ja profiloitumista kansallisesti ja kansainvälisesti.
Hankkeessa pilotoidaan toimintamalli, jossa tunnistetaan innovaattoritiimejä, sekä edistetään ruokaketjun yritysten ja tutkijoiden yhteistyötä. Yhteistyö käynnistetään yrityksille suunnattujen työpajojen sekä opiskelijoille ja tutkijoille suunnatun innovaatiokilpailun kautta. Innovaatiokilpailussa opiskelijatiimit ratkovat yrityskentästä nousseita haasteita. Lisäksi hankkeen avulla kootaan viestinnällisesti yhteen alueen ruokaketjun yrityksille suunnatut testausalustat ja kehitetään niitä yhdessä yritysten kanssa.
Varsinais-Suomen ruokaketjun kärkiteemoiksi on määritelty: Uudet viljelykasvit, kiertotalousratkaisut, mittaaminen & datan hyödyntäminen, lyhyet ketjut ja uudet liiketoiminta-mallit, kalatalous sekä ruokamatkailu & ravintolat.
Hanke toteuttaa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmaa. Uudenmaan liitto/Varsinais-Suomen Liitto on myöntänyt hankkeelle vuoden 2022 Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja valtion rahoitusta. Hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksella osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen kokonaisbudjetista aluekehitysrahaston osuus on 80% ja hankkeen omarahoitusosuus 20%.
Hankkeen toteuttajat Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja Yrityssalo Oy.
Toteutusaika 01.01.2022 – 31.08.2023.
Kysy lisää:
Yrityssalo: Projektipäällikkö Henna Kyyrä | henna.kyyra@yrityssalo.fi | puh. 050 323 7754
Tuurn yliopisto: Mari Norrdal | manorr@utu.fi puh 040 5502471