Digivinkki #7 Minulla on domain. Mitä se oikein tarkoittaa ja mitä se maksaa? Kuka omistaa yritykseni verkko-osoitteen? Entä verkkotunnus ja sähköpostin siirto?


Miksi verkkotunnuksesta pitää maksaa, kuka sen omistaa ja mikä se oikeastaan on? Selvennys domainiin liittyviin asioihin.

Yrityksesi verkkosivujen osoite on tavallisesti muotoa www.yrityssalo.fi. Alkuliite www ei ole tässä merkityksellinen, palataan siihen myöhemmin tässä artikkelissa. Jäljelle jäävä osuus, yrityssalo.fi, on yrityksesi verkkotunnus. Englanniksi termi on domain, mikä sopii kohtalaisen hyvin suomalaiseen puhekieleen, joten usein puhutaan vain domainista. Joissain tilanteissa domainin suomenkielinen vastine on toimialue, mutta se tarkoittaa hieman eri asiaa kuin verkkotunnus, sillä domain on termi, jolla on englanniksi useampia merkityksiä. Tässä artikkelissa käytetään termiä verkkotunnus ja sillä tarkoitetaan yrityksesi verkko-osoitteen ydintä eli esimerkiksi yrityssalo.fi.

Verkkotunnuksessa on käytännössä aina kaksi osaa: tunnus ja pääte. Esimerkiksi yrityssalo on tunnus ja fi on pääte. Välissä on piste. Usein piste merkataan osaksi päätettä, puhutaan esimerkiksi .fi-päätteisistä verkkotunnuksista. Suomessa .fi on tärkein pääte ja .ax on toinen suomalainen pääte, eli Ahvenanmaalle myönnetty oma pääte. Suomalaisella verkkotunnuspäätteellä voi hyvin tehdä kansainvälistä kauppaa, mutta usein kansainväliseen liiketoimintaan valitaan .com-päätteinen osoite. Muita yleisiä päätteitä ovat .net, .eu, .info ja .org. Pääte voi olla myös kaksiosainen, esimerkiksi .co.uk. Kaksiosaiset päätteet eivät teknisesti ottaen ole sama asia kuin yksiosaiset, mutta yritystoiminnan kannalta asia voidaan rinnastaa.

Tunnusosa on merkkijono, jossa voi olla erikoismerkkejä ja tavuviivoja, mutta ei välilyöntejä tai pistettä. Vaikka tunnusosaan on mahdollista sijoittaa ä tai ö, teknisen yhteensopivuuden ja tämänhetkisen, vakiintuneen käytännön vuoksi tunnuksessa käytetään usein a ja o kirjaimia ä ja ö kirjainten sijaan. Ei kuitenkaan ole mitään estettä sille, etteikö voisi kirjoittaa suomalaisia sanoja oikein myös verkkotunnuksessa. Joissain tilanteissa se voi olla välttämätöntä. Esimerkiksi jos yrityksesi nimi on Kuljetusliike Tähti, kuljetusliiketähti.fi on mahdollista ottaa käyttöön menestyksellisesti. Tällaisessa tilanteessa usein varataan rinnakkaiseksi verkkotunnukseksi myös kuljetusliiketahti.fi, koska käyttäjät ovat tottuneet tekemään kirjainmuutoksen ja saattavat yrittää tavoittaa väärän osoitteen kautta.

Miten verkkotunnus hankitaan?

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom hallinnoi .fi-päätteisiä domaineja. Vuodesta 2016 alkaen vain Traficomille rekisteröityneet verkkotunnusvälittäjät ovat voineet tehdä verkkotunnusvarauksia, aiemmin kuka tahansa, myös yksityishenkilönä, saattoi tehdä varauksia. Varauksen teosta ei tosin ole suurta hyötyä, sillä verkkotunnus ei toimi ilman että se asennetaan nimipalvelimiin. Nimipalvelimen ylläpito omatoimisesti on vuositasolla satojen eurojen kustannus. Itse tunnuksen varaus maksaa vuonna 2020 9 € per vuosi. Koska verkkotunnuksen varaus pitää tehdä verkkotunnusvälittäjän kautta, varausta ei käytännössä saa mistään tähän hintaan. Verkkotunnusvälittäjä lisää hintaan omat toimitusmaksunsa ja tarjoaa käyttöön nimipalvelimet. Tavallinen verkkotunnuksen vuosimaksu on muutamien kymppien luokkaa.

Muissa kuin .fi-päätteisissä verkkotunnuksissa käytäntö on vastaava. Hinnoittelu tavallisimmissa osoitteessa noudattelee .fi-päätteisen tunnuksen hintaa. Erikoisemmat päätteet voivat maksaa moninkertaisesti.

Käytännössä siis yrityksesi verkkotunnuksen varaaminen käy niin, että annat varauksen toimeksi palveluntarjoajallesi.

Verkkotunnusvälittäjä siis omistaa verkkotunnukseni, niinkö? Ei omista.

Verkkotunnus on yrityksesi omistama ja näin sen täytyy aina olla: se on keskeinen osa aineetonta identiteettiäsi. Jos verkkotunnuksen välittäjä rekisteröi omistajaksi jonkun muun kuin sinun Y-tunnuksesi, on syytä hoitaa asia kuntoon mahdollisimman pian. Verkkotunnuksen omistusoikeus kuuluu sinulle ja verkkotunnuksen hallintaan liittyvät päätökset kuuluvat olla sinun käsissäsi.

Sähköposti, verkkosivut, verkkotunnuksen hallinta. Miten nämä liittyvät toisiinsa?

Verkkotunnuksen käyttöön liittyvät asiat voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan:

  1. Sähköposti
  2. Verkkosivut
  3. Nimipalvelimen hallinta eli DNS-tietojen ylläpito

Sähköpostiliikenne ohjataan valittuun palveluun

Yleensä on järkevää käyttää sähköposteissa samaa verkkotunnusta mitä käytät yrityksen verkkosivuissakin. Esimerkiksi etunimi.sukunimi@yrityssalo.fi on osoite, jonka voi olettaa kuuluvan organisaatioon, jonka verkkosivut ovat yrityssalo.fi. Kun haluat sähköposteja käyttöön verkkotunnuksellesi, tarvitset sähköpostipalvelun. Sähköpostipalveluksi valitaan usein Google Workspace (aiemmin nimellä G Suite) tai Microsoftin Office 365. Näitä toimittavat useat verkkotunnusvälittäjät ja niiden käyttö on hieman kalliimpaa kuin paikallisen sähköpostipalvelun, mutta edut ovat huomattavat. Yhteensopivuus- ja synkronointiominaisuuksien lisäksi roskapostin hallinta on Googlen ja Microsoftin palveluissa omaa luokkaansa.

Roskaposti on asia, josta on vähemmän puhetta kuin takavuosina, mikä todennäköisesti johtuu siitä että näiden kahden suuren palveluntuottajan algoritmit roskapostia vastaan ovat niin hyvät. Roskaposti ei ole kadonnut mihinkään, mutta sen aiheuttama kiusa käyttäjille on pienentynyt. Paitsi jos käytät sitä kolmatta vaihtoehtoa, joka on paikallinen sähköpostipalvelu. Paikallinen sähköpostipalvelu on se sähköpostipalvelu, joka oli yleisesti käytössä aiemmin. Verkkopalveluntuottajan palvelimella on sähköpostipalvelin, johon tilisi luodaan. Tällainen palvelin on mahdollista asentaa niin, että roskapostin suodatus onnistuu hyvin. Työmäärä on kuitenkin melkoinen ja Googlen ja Microsoftin tuotteet ovat työmäärään nähden varsin edullisia, joten käytännössä yrityksen sähköpostipalvelu on suositeltavaa siirtää jompaan kumpaan näistä suurista.

Entä verkkotunnus ja sähköposti, miten nämä liittyvät toisiinsa? Verkkotunnus on asennettu nimipalvelimeen, joka rekisteröi sen käyttöösi. Nimipalvelimen toinen tehtävä on reitittää erilaisia palveluita oikeisiin paikkoihin. Sähköposti reititetään MX-tietueella, joka voi osoittaa minne tahansa. Tämä siis tarkoittaa, että sähköpostipalvelu voi olla eri toimittajalla kuin muut verkkotunnukseen liittyvät palvelusi. Nimipalvelin tarvitaan, jotta sähköposti voidaan reitittää oikeaan paikkaan ja sähköpostipalvelu tarvitaan varsinaisten sähköpostilaatikoiden ylläpitoon.

Verkkosivut kolmannen osapuolen ylläpidossa

Samalla tavalla kuin sähköpostipalvelu yllä, myös verkkosivusi reititetään nimipalvelimella oikeaan paikkaan. Verkkosivut voivat olla eri palvelimella tai eri palveluntarjoajalla kuin muut verkkopalvelusi. Ohjaus tehdään nimipalvelimella olevalla A record tietueella.

Nimipalvelin rekisteröi osoitteen ja reitittää palvelut

Sähköpostin, verkkosivut ja verkkotunnuksen ylläpito tapahtuvat nimipalvelimessa. Nimipalvelin tunnetaan myös nimellä NS. Nimipalvelin on pakollinen osa järjestelmää ja se voi olla eri palvelimella tai palveluntarjoajalla kuin verkkosivusi ja sähköpostisi. Nimipalvelimia on aina vähintään kaksi ja ideaalitilanteessa nimipalvelimesi löytyvät eri palvelinhalleista tai jopa eri maanosista, jotta vikatilanteessa ainakin yksi nimipalvelin on aina vastaamassa. Nimipalvelimen tehtävä on reitittää liikennettä, joten jos nimipalvelin ei toimi, sähköpostisi ja verkkosivusi eivät myöskään toimi. DNS-tietue on lista reitityssäännöistä, jotka liittyvät verkkotunnukseesi ja tämä on se tietue mikä on asennettu nimipalvelimeen ja saa liikenteen toimimaan.

Puhuttaessa yrityksen viestinnän perustyökaluista, sähköpostista ja verkkosivuista, on mahdollista että saat palveluntarjoajaltasi yhden laskun, jossa nämä sekä nimipalvelin ja verkkotunnuksen varausmaksu ovat kaikki samassa. On myös mahdollista, että saat kolme eri laskua: yhden verkkotunnuksen rekisteröimisestä ja nimipalvelimesta, yhden sähköpostipalveluista ja yhden verkkosivujen ylläpidosta. Laskut voivat tulla eri palveluntarjoajilta. Jos et ole varma, mitä palvelua lasku koskee, tai onko laskutusaiheena oleva palvelu käytössä, voit tiedustella asiaa laskuttajalta. Joskus palveluntarjoajat tarjoavat kaikkea pakettina eikä laskuista saa alennusta, vaikka ei käyttäisikään kaikkia osia, joskus palveluntarjoajat laskuttavat käyttämättömästäkin palvelusta ellet erikseen irtisano sitä. Kysymällä asiat voi selvittää, vaikkei reitityksistä muuten ymmärtäisikään.

Miten saan käyttööni kauppa.yritykseni-osoite.fi? Mikä on alidomain ja paljonko se maksaa?

Yleinen kysymys esimerkiksi verkkokauppaa luodessa on, miten saan verkkokaupassani toimimaan yritykseni verkkotunnuksen esimerkiksi kauppa-alkuliitteellä. Esimerkkinä voisi olla kauppa.kuljetusliiketahti.fi tai shop.yrityssalo.fi. Alidomain on verkkotunnuksen DNS-tietueessa määriteltävä rivi, jossa jotain.verkkotunnus.fi asennetaan käyttöön. Samalla rivillä määritellään, mihin palveluun osoite ohjaa. Alidomain voi ohjata eri palveluun kuin verkkosivusi: aiemmin mainittiin, että verkkosivusi ohjataan oikeaan verkkosivupalveluun A recordille. Alidomainilla voidaan myös tehdä samanlaisia ohjauksia, jotka voivat ohjata samaan palveluun tai mihin tahansa muuhun palveluun. Esimerkiksi verkkosivusi osoite.fi ylläpito voi olla palveluntuottajalla ABC ja verkkokauppasi shop.osoite.fi MyCashflow -verkkokauppa-alustalla. Tämä onnistuu kun osoite.fi ohjataan A recordilla verkkosivupalvelimelle ja shop.osoite.fi MyCashflowin palveluun.

Alidomain on pelkkä rivi DNS-tietueessa, johon niitä voi laittaa rajattoman määrän, eikä se teknisesti ottaen maksa mitään. Usein verkkopalveluntuottaja veloittaa alidomainien luonnista jotain, ainakin tuntihintaan perustuvan maksun kun uusia ohjaussääntöjä tallennetaan. Joissain järjestelmissä DNS-tietueisiin on mahdollista tehdä itse muutoksia, jos palveluusi kuuluu käyttöliittymä tietojen hallintaan. Verkkotunnuksesta osoite.fi maksetaan vuosittainen rekisteröintimaksu Traficomille, alidomain.osoite.fi alidomaineista ei tarvitse maksaa rekisteröintimaksuja.

Yksityiskohtana asiaan liittyen: tuttu www-alkuliite osoitteiden alussa on myös alidomain. Teknisesti ottaen se on turha, viestinnällisesti kuitenkin arvokas. Kirjoitettuna ärsykkeenä www.yritys.fi on paljon näyttävämpi ja ymmärrettävämpi kuin lyhyempi yritys.fi. Kun varaat verkkotunnuksen ja verkkosivusi ovat käytössä, varmista, että ne avautuvat sekä www-alkuliitteellä että ilman sitä. Hakukoneoptimoinnin kannalta on kuitenkin toivottavaa, että verkkosivusi selaaminen tapahtuu vain jommalla kummalla, jotta sisällölläsi ei ole kahta osoitetta. Eli esimerkiksi niin että aina kun käyttäjä menee www.osoite.fi sijaintiin, sivu avautuu mutta muuttaa osoitteeksi automaattisesti pelkän osoite.fi tai toisinpäin.

Verkkotunnus ja muut palvelut

Sähköpostin ja verkkosivujen lisäksi verkkotunnuksen hallinnalle voi olla muitakin käyttöjä. Näitä voivat olla esimerkiksi SRV-säännön muokkaaminen sähköpostipalvelun tarpeisiin, kalenterisynkronoinnin automatisointi tai Google Search Consolen ja vastaavien palveluiden asentaminen. Näissä tilanteissa on tarvetta muokata verkkotunnuksen DNS-tietuetta. Osaatko tämän artikkelin perusteella nyt sanoa, mikä on oikea taho jolta asiaa pyytää?

Vastaus on verkkotunnuksen nimipalvelimen ylläpitäjä. Eli ei välttämättä sama palveluntuottaja, mikä ylläpitää verkkosivujasi tai sähköpostejasi. Tyhmiä kysyjiä ei kuitenkaan ole, jokainen palveluntuottajaketjun yritys osaa neuvoa ja ohjata asiaa oikeaan suuntaan kun kysyy vain.

Lisätietoja

Yrityssalon digivinkit:

  • Google Search Console (linkki tulossa)

Muualla verkossa

 

 

 

 

Julkaistu 16.11.2020 // Mainostoimisto Kuke

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

Digivinkit ovat osa Coastal Bootcamp -hankkeen toimenpiteitä. Tavoitteena on edistää yritysten digitaitoja ja -osaamista.
Lue lisää hankkeesta täältä