Yrittäjyyden alku- ja loppumetrit on suunniteltava hyvin

 


Salon seudun Yrityskummien Jussi Peltonen on huomannut että moni iäkäs yrittäjä lykkää yrityskauppoja myös oman jaksamisensa varjolla, vaikka työkyky selvästi vähenisikin.

Yrittäjyyden alku- ja loppumetrit on suunniteltava hyvin

 

Yrittäjyydestä luopuminen ja yrittäjäksi ryhtyminen vaativat suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Yrittäjäksi ei tulla yhdessä yössä, eikä liikevaihto lähde lentoon ensimmäisten kuukausien aikana. Eri toimialojen konkarit, yrityskummit, antavat mielellään neuvoja ja vinkkejä vasta yrittäjyydestä haaveilevillekin.

– Yrityskaupoissa ei edetä pykälä kerrallaan. Problematiikkaa löytyy kyllä, erityisesti yrittäjyydestä luopuvan näkökulmasta, mutta ei askelmerkkejä alusta loppuun, Varsinais-Suomen Yrityskummit ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Peltonen toteaa.

Hänen mukaansa yrittäjä rakastaa ja vaalii omaa yritystään kuin lastaan. Siksi myynti usein lykkääntyykin, sillä kukapa omaa lastaan rahaksi haluaisi muuttaa.

– Moni iäkäs yrittäjä lykkää yrityskauppoja myös oman jaksamisensa varjolla, vaikka työkyky selvästi vähenisikin. Omistajanvaihdos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan siihen liittyviin toimiin on hyvä varata parikin vuotta. Sinä aikana kannattaa siirtää ns. hiljainen tieto paperille, ettei se pääse unohtumaan, Peltonen muistuttaa.

Paljon tärkeitä asioita jää helposti kertomatta, vaikka haluaisikin varustaa uuden yrittäjän parhaalla mahdollisella tavalla. Muistiinpanot auttavat jatkajaa, joka pääsee heti kiinni yrityksen toimintatapoihin ja verkostoihin.

– Muistiinpanoihin kannattaa merkitä, mitä on tehnyt ja miksi. Uuden yrittäjän kanssa olisi viisasta työskennellä rinnakkain muutaman kuukauden ajan ja siirtyä sitten taustalle konsultiksi. Siinä vaiheessa uusi yrittäjä tekee jo kaikki yritystä koskevat päätökset itsenäisesti.


Luopujalle ei makseta yrityksen tunnearvosta

Jussi Peltosen mukaan reilu puolet yrittäjistä pitää yritystään vanhuutensa turvaajana.
– Käytännössä liian moni alimitoittaa YEL- eli yrittäjän eläkevakuutusmaksut, jolloin hinnoittelu muodostuu olennaiseksi ongelmaksi yritystoiminnastaan luopuvalle. Usein iäkkäät yrittäjät tietävätkin sydämessään, että taloudelliset ongelmat ovat väistämättömiä.

Se onkin yksi syy pitkittää luopumista. Peltonen muistuttaa, että seuraaja ei maksa edeltäjänsä eläkettä, eikä toisen rakkaaksi kokeman yrityksen tunnearvosta.

– Yrityskaupoissa kuuluu miettiä kylmästi ainoastaan yrityksen rahallista arvoa ja toimia sen mukaisesti. Niin pitäisi jokaisen tehdä, myös luopujan – ja pyytää tarvittaessa apua ammattilaisilta.


Jatkajan annettava itselleen sopeutumisrauha

Yritystoiminnan jatkajan näkökulmasta kaikkein keskeisin asia on Jussi Peltosen mukaan ymmärtää, mihin ryhtyy. Hän suosittelee keskustelemaan tuttujen yrittäjien kanssa, pallottelemaan ideoita, tekemään soveltuvuustestejä netissä ja ottamaan yhteyttä esimerkiksi paikallisiin tai alueellisiin yrityskummeihin.

– Omistajanvaihdoksen myötä on ihan ensimmäiseksi tehtävä kaikille, erityisesti henkilökunnalle ja avainasiakkaille, selväksi uusi yrittäjä. Hyvään tapaan kuuluu, että luopuja esittelee jatkajan tärkeimmille sidosryhmille. Mitä palvelupainotteisempi yritys, sitä tärkeämpää on tavata henkilökohtaisesti tärkeimmät asiakkaat ja yhteistyökumppanit, Peltonen kuvailee.

Aloittavan yrittäjän on hänen mukaansa annettava itselleen sekä henkisesti että taloudellisesti aikaa sopeutua tilanteeseen.
– Hyvin harva saa pidettyä liikevaihdon ensimmäisten kuukausien aikana 100-prosenttisesti samalla tasolla kuin ennen yrityskauppaa, Peltonen armahtaa.

Neuvoja kannattaa kysyä mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.
–  Yksikään itseä mietityttävä kysymys ei ole turha.

Yrityskummeihin voi ottaa yhteyttä esimerkiksi yrityskummit.fi-sivuston kautta. Salon alueelta löytyy kolmisenkymmentä eri alojen kokenutta yrityskonkaria.

Haluatko kuulla aiheesta lisää? Ilmoittaudu 27.1 klo 17-20 pidettävään tilaisuuteemme
Lähtisitkö yrittäjäksi yrityskaupan ja osakkuuden kautta?

Nämä toimenpiteet liittyvät Sujuvasti seuraavalle – onnistuneita omistajanvaihdoksia 2019 – 2020 -projektin toimintaan. Lue lisää projektista täältä