Pienikin yritys saattaa olla kaupan arvoinen

 

Pienikin yritys saattaa olla kaupan arvoinen

Yrityskaupoilla on oltava liikkeellä ajoissa ja maltilla. Sekä myyjän että ostajan roolissa on varattava aikaa selvitystöihin. Yrityksen myyntiarvoa määriteltäessä täytyy pitää yksilölliset seikat mielessä, sillä pienikin yritys voi olla kaupan arvoinen.

Yrityskaupoista puhuttaessa mielikuvat pyörivät isoissa rahoissa. Todellisuudessa muutamankin kymmenentuhannen euron arvoinen yritys voi olla ostamisen arvoinen.
– Usein ajatellaan, että tämä minun yritykseni liiketoiminta on niin pientä, ettei siitä voisi kukaan olla kiinnostunut. Toiminnassa voi kuitenkin olla jotain sellaista, joka sopii ostajan toimialaan, yrittäjä Jussi Jokiniemi Suomen Yrityskaupat Oy Salosta muistuttaa.

Pienet kohteet hukkuvat helposti miljoonakohteiden alle, vaikka yrittäjän ja kunnan kannalta olisi parasta löytää kaikenkokoisille yrityksille ostaja ja varmistaa samalla liiketoiminnan jatkuvuus eri toimialoilla. Aloitteleva yrittäjä tekee hänen mukaansa suuria suunnitelmia ja laskelmia pohtiessaan yrityksen perustamista sekä tilojen ja laitteiden hankintaa.
– Hyvin harvoin kurkistetaan myynnissä olevien yritysten valikoimaa, vaikka niissä voisi olla potentiaalia ja ne voisivat tarjota uudelle yrittäjälle aivan uusia mahdollisuuksia. Toiminnassa olevan yrityksen ostamalla saisi heti kassavirtaa ja perusasiakaskuntakin olisi valmiina, hän toteaa.


Valmis, standardoitu toimintamalli kiinnostaa

Yrityksen arvonmäärityksessä on Jussi Jokiniemen mukaan oltava tarkkana. Ostajan näkökulmasta tunnearvoa ei ole, joten pyydetyn hinnan ja kohteen pitää kokonaisuutena olla tasapainossa.
– Ostaja päättää, minkä hinnan on valmis maksamaan, jos ulkopuolisia rahoittajia ei tarvita. Kilpailijaksi koetusta yrityksestä saatetaan maksaa tarkoituksella ylihintaakin. Vakuudet ja takaisinmaksuajat vaikuttavat lopulliseen maksukykyyn rahoittajien tullessa mukaan kuvioihin.

Jokiniemi kehottaa ottamaan yhteyttä ammattilaiseen yrityksen arvonmäärityshetkellä. Esimerkiksi Suomen Yrityskauppojen ammattilaiset tekevät ympäri maata kartoituksen yrityksen tilasta. Laaja asiantuntijaverkosto mahdollistaa potentiaalisten ostajien kartoituksen valtakunnallisesti.
– Pelkkä talouslukujen tuijottelu ei riitä, vaikka se onkin merkittävä osa kaupantekoa. Kohteisiin on tutustuttava yksilöinä. Pienestäkin yrityksestä voi löytää arvokkaan kulman, esimerkiksi jonkin tuotteen tai palvelumallin, joka voisi soveltua osaksi ostajan valikoimaa. Myös pitkäaikaiset sopimukset voivat olla syy ostaa liiketoiminta, hän luettelee.

Myyjän on hänen mukaansa syytä myös miettiä, kumpi on potentiaaliselle ostajalle houkuttelevampaa – koko yrityksen vai vain liiketoiminnan ostaminen.
– Pienellekin yritykselle on edullista, jos se toimii ison tavoin: toimintaketjut olisivat mietittyjä, stardardoituja ja kirjattuja. Valmis kaava tuo ostajalle lisäarvoa ja saattaa ratkaista kaupan.
Yritys ei saisi Jokiniemen mielestä olla liian yrittäjäriippuvainen. Toiminnan pitäisi pyöriä, vaikka yrittäjä ei olisi aina paikalla.


Maltillisesti aikaa varaten, nimettömyyskin mahdollista

Yrityskauppoja mietittäessä on oltava liikkeellä ajoissa ja maltilla. Sekä myyjän että ostajan roolissa on varattava aikaa selvitystöihin ja valmisteluihin.
– Kannattaa varata aikaa, pohtia ja valmistautua. Parissa vuodessa on mahdollista oikeilla toimilla nostaa yrityksen arvoa, Jussi Jokiniemi sanoo.

Hänen mukaansa myyjän on hyvä varautua olemaan uuden yrittäjän tukena muutaman kuukauden ajan kaupanteon jälkeen. Yleensä se merkitään kauppakirjaankin, sillä työllekin on laskettava arvo.
– Yritystä voi lähteä myymään myös anonyymisti. Oikeasti kiinnostunut ostaja saa lisätietoja vasta rekisteröidyttyään palveluumme ja hyväksymällä salassapitosopimuksen. Sama toimintamalli toistuu kaikenkokoisissa yrityksissä, Jokiniemi kuvailee ja kehottaa luottamaan ammattilaisiin niin yrityksen ostossa, myynnissä kuin sen arvonmäärittelyssäkin.


Yrityksen arvonmääritys sekä yrityskaupan rahoitus ja vakuudet
21.10.2020 klo 16.30 – 20 | Riihipesä, Suomusjärvi

Tervetuloa mukaan yrityskauppailtaamme Riihipesään Suomusjärvelle. Illassa käydään läpi yrityksen arvonmääritystä ja kaupan rahoitukseen ja vakuuksiin liittyviä asioita.  Tilaisuudessa noudatetaan THL:n ohjeita tartuntojen ehkäisemiseksi. Saavuthan paikalle vain terveenä. Halukkaille on myös etäosallistumismahdollisuus.

Ohjelmassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja mm. Tuula Ossan, Audim Oy puheenvuoro yrityksen talousraporteista, Jussi Jokiniemen, Sumen Yrityskaupat puheenvuoro yrityksen arvonmäärityksestä sekä rahoituksen näkökulmia esittelee Olli Saaristo, OP Lounaismaa ja Sakari Juntti, Finnvera

Tilaisuuden ohjelma
Ilmoittaudu

Toimenpiteet ovat osa Yrityssalon Yrityskauppa-, omistajanvaihdos- ja sukupolvenvaihdoshanketta, jota rahoittaa Ykkösakseli. Heinosen mukaan hankkeesta on tarkoitus tulla osa Yrityssalon normaalia toimintatapaa, matalan kynnyksen omistajanvaihdospalvelua.
– Haluamme työpaikkojen pysyvän maaseudulla. Ensimmäinen askel on potentiaalisen ostajan tai myyjän ilmaisema halu toimia – kaikki muu on ammattilaisten hoitamaa tekniikkaa, Heinonen muistuttaa.

Hankkeen tavoitteena on hänen mukaansa tarjota ajankohtaisinta tietoa ja hyviä tapausesimerkkejä sekä kartoittaa yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen toteuttamisen mahdollisuudet.

Lisätietoja:  Jukka Heinonen, p. 044 546 0035 |  jukka.heinonen@yrityssalo.fi