Onnistuneita omistajanvaihdoksia ja yrityskauppoja Yrityssalon kautta

Mietitkö yrityksen myyntiä? Harkitsetko yrityksen ostoa?

Omistajanvaihdokset ovat osa yrityksen luonnollista elinkaarta. Omistajanvaihdoksia ovat yrityskaupat, sukupolvenvaihdokset ja yrityksen muut omistusjärjestelyt. Toimivan yrityksen jatkon turvaaminen on sekä talouden, työntekijöiden että yrittäjän itsensä kannalta tärkeää. Yrityskauppa voi olla myös yrityksen perustamista turvallisempi ja helpompi tapa yrittäjäksi ryhtymiselle.

Omistajanvaihdokset ovat tärkeä kasvun väline! – Yritys voi kasvaa laajentamalla omaa toimintaansa tai ostaa toisen yrityksen olemassa olevaa liiketoimintaa ja asiakkuuksia., toteaa asiaan perehtynyt Jukka Heinonen Yrityssalosta. Yrityskaupoilla voidaan laajentaa omia markkinoita tai ottaa haltuun uusia liiketoiminta-alueita. Terveessä taloudessa yritysten omistajanvaihdokset osaltaan synnyttävät kasvua ja ylläpitävät talouden dynamiikkaa.

Mitä tapahtuu ikääntyvien yrittäjien yrityksille

Meillä Varsinais-Suomessa ikääntyviä (55-74 v) yrittäjiä on arviolta 7 000 – 8 000. Millainen tulevaisuus näissä yrityksissä sitten on? Arvion mukaan noin neljännes lopettaa toimintansa, kolmannes pohtii sukupolvenvaihdosta ja vajaa puolet yrittäjistä suunnittelee yrityksen myymistä ulkopuoliselle. Sukupolvenvaihdostilanteissa usein päädytään siihen vaihtoehtoon, että yritys myydään ulkopuoliselle.

Varsinais-Suomessa arviolta 500 yritystä tulee vuotuisasti myyntiin eläköitymisen kautta. Lukuun lisätään reilu 200 aktiivista yritystä, jotka tulevat myyntiin jonkun muun kuin korkean iän takia. Yhteensä Suomessa tehdään 2 000-3 000 yrityskauppaa vuosittain todetaan Finnveran 2017 tehdyssä selvityksessä.

Yrityssalo aktivoituu yrityskauppojen, omistajanvaihdoksen ja sukupolvenvaihdosten osalta

Yrityssalolla on vuonna 2020 yhtenä painopistealueena yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten vauhdittaminen maaseutualueen mikro- ja pienyrityksissä Salossa. Tavoitteena on ohjata kohderyhmään kuuluvat yritykset – sekä ikääntyvät yrittäjät että potentiaaliset jatkajat – asiantuntijoiden kanssa toteutettaviin tilaisuuksiin, tietoiskuihin ja lopuksi yrityskohtaiseen klinikkatapaamiseen. Toimenpiteiden tuloksena halutaan herättää mielenkiinto yrityskauppojen suunnitteluun, jakaa aiheeseen liittyvää tietoa laaja-alaisesti ja myötävaikuttaa onnistuneiden yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten toteutumiseen. Yrityksen omistajanvaihdos on monivaiheinen prosessi, joka sekä myyjän että ostajan kannattaa suunnitella huolellisesti. Siihen on varattava riittävästi aikaa ja usein miten siihen tarvitaan avuksi ulkopuolinen asiantuntija. – Aloita omistajanvaihdoksen suunnittelu ajoissa, viimeistään 3-5 vuotta ennen yrityskauppaa toteaa Jukka Heinonen Yrityssalosta.

Minustako yrittäjä yrityskaupan avulla?

Yrityskauppa on tilastojen valossa usein riskittömämpi vaihtoehto verrattuna uuden yrityksen perustamiseen. Onhan tulevaisuudessa yhä useampi yrittäjä jäämässä eläkkeelle. Jukka Heinosen mukaan yrittäjyyttä miettivän kannattaa tosissaan pohtia yrityskauppaa yhtenä vaihtoehtona sen sijaan, että lähtee rakentamaan kaikkea alusta. – Liiketoimintamalli on testattu, yrityksellä on valmis asiakaskunta sekä yritys tuottaa jo myyntiä ja kassavirtaa, Heinonen luettelee. Merkittävä osa nollasta liikkeelle lähtevistä yrityksistä kompastuu nimenomaan kassavirtaan.

Asiantuntijat koolla paikallisesti

Juuri nyt ollaan kokoamassa paikallista asiantuntijaryhmää, jolta yritykset saavat omistajanvaihdoksen eri aiheisiin – kuten yritysten myynti, arvon määritys, verotus, rahoitus, juridiset asiakirjat jne – liittyvää asiantuntijapalvelua ja neuvontaa. Asiantuntijaryhmä muodostuu yksityisistä palveluntarjoajista, pankeista ja vakuutusyhtiöistä. Helmikuussa asiantuntijapooli oli koolla ensimmäisen kertaa

Tule mukaan omistajanvaihdosiltaamme 11.3.2020 klo 17 Lehmirannan lomakeskukseen, niin kuulet lisää suunnitelmistamme ja tapaat osan asiantuntijaryhmän jäsenistä. Ryhmä koolla laajemmin huhtikuussa 23.4.2020 klo 17 Halikon Rikalanmäellä.

Kiinnostuitko ja haluat kuulla lisää tulevasta? Ota yhteyttä Jukka Heinoseen | jukka.heinonen@yrityssalo.fi tai ilmoittaudu mukaan tilaisuuksiimme

Sujuvasti seuraavalle -projektin rahoitus tulee maaseuturahastosta ja projektia rahoittaa Ykkösakseli ry.

Julkaistu: 28.2.2020 15:38