Orionin Salon tehdas tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden kehittyä

 


Orion Salon tehtaanjohtaja Juho Hellman kertoo, että työntekijöiden määrä tehtaassa on kasvanut tasaisesti vuodesta 2013. Tällä hetkellä yritys rekrytoi osaajia niin tuotantoon kuin asiantuntija- ja johtotehtäviin.

Orionin Salon tehdas tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden kehittyä

 

Lääkejätti Orionin tuotteet lähtevät maailmalle Salosta. Meriniityssä sijaitsevan tehtaan tilat työllistävät toista sataa pakkaamo- ja varastotyöntekijää ja välillisesti kymmeniä muita. Moderni tehdasympäristö tarjoaa hyvät lähtökohdat uralle lääkevalmistuksen alalla.

Orionin tarina Salossa alkoi vuosina 2012–2013. Taustalla oli yhtiön tarve keskittää Espoon ja Turun pakkaustoiminnot saman katon alle. Kun samaan aikaan Nokian tuotantotilat jäivät käyttämättömiksi, sopiva sijainti löytyi Turun ja pääkaupunkiseudun välistä.

“Olimme ensimmäisiä yrityksiä, jotka hyödynsivät Nokian vanhoja tiloja. Muutimme Nokian vanhan varastorakennuksen soveltuvin osin käyttöömme. Komponenttitehtaan sisätilat tehtiin kokonaan uusiksi. Rakensimme ‘tehtaan tehtaan sisään’”, muistelee Juho Hellman, Orion Salon nykyinen operatiivinen johtaja.

Salon yksikkö on Orionin tiloista uusin. Yhtiöllä on tuotanto- ja myyntiloja Espoossa, Turussa ja Kuopiossa. Niiden lisäksi yritys tekee lääkeainevalmistusta Hangossa ja Oulussa tytäryhtiö Fermion Oy:n alla. Juho Hellmanille Salon tehtaan tilat ja toiminnot ovat tulleet erityisen tutuksi.

“Tulin Orionin palvelukseen suoraan koulun penkiltä vuonna 2008 ja olin mukana erilaisissa tuotanto- ja toimitusketjun kehitystehtävissä. Kun Salon toimipiste perustettiin, pääsin koordinoimaan varastotilojen ylösajoa. Projektin loputtua jatkoin tuotannonkehitystyötä muissa Orionin tehtaissa, kunnes palasin vuonna 2017 Saloon tehtaan johtoon.”

Vaikka Salossa ei tehdä lääkevalmistusta, vaatii tehdas paljon työvoimaa. Noin 15 rekkaa tuo ja vie lääkkeitä keskimäärin 300 lavaa päivittäin. Pakkaamon läpi kulkee vuosittain miljoonia paketteja. Hellmanin mukaan viime vuonna Salon pakkaamossa pakattiin pelkästään tölkeiksi tai läpipainopakkauksiksi 42 miljoona pakettia.

“Varastomme kattaa 13 000 lavapaikkaa ja se työllistää reilu 30 henkilöä. Pakkaus tapahtuu kahdella osastolla, kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden. Niissä vaaditaan reilu 130 työntekijää. Päälle tulevat vielä muilta yrityksiltä tilaamamme palvelut, kuten kiinteistön kunnossapito, tukijärjestelmät, vartijat ja muut työntekijät. Kokonaisuudessaan Salon tehdas työllistää noin 180 henkilöä”, Hellman laskee.

 

Salon tehtaan varasto työllistää yksin noin 30 henkilöä. Juho Hellman oli aikanaan koordinoimassa varaston ylösajoa yhdessä nykyisen varastopäällikkö Mika Järvisen (oik.) kanssa.

Toimitusvarmuutta ja tuotannonkehitystä

Tuotekehitysosastoa ei Orionilla Salossa ole. Sen sijaan tuotantoa kehitetään jatkuvasti. Parin viime vuoden aikana tehtaan toiminta ei ole hidastunut, sillä koronatartunnat on onnistuttu torjumaan suojatoimin. Toimitusvarmuuden riskeihin on varauduttu varaston puskureita lisäämällä.

“Salon tehdas toimii täydellä teholla. Varotoimet ja systemaattinen riskienhallinta ovat alallamme keskeisiä tekijöitä, ja siksi koronan tuomat muutokset eivät ole yllättäneet meitä”, Hellman kertoo.

Lääkealalla toimiminen edellyttää myös ajanmukaista kalustoa ja uusinta teknologiaa. Orionin Salon tehtaan linjastot ja niiden teknologia tulee pääosin ulkomaisilta toimittajilta.

“Olemme hiljattain automatisoineet sisäistä logistiikkaamme lisäämällä robottitrukin pakkaamoon. Salon seudulta olemme saaneet apua tuotannonkehittämisessä. Haluamme olla moderni tehdas, nyt ja tulevaisuudessakin”, Hellman toteaa.

 

Varotoimet ja hygienia ovat keskeinen osa Orionin tehtaan toimintaa. Niiden lisäksi lääkealan tehdasympäristössä sovelletaan automaatiota. Juho Hellman esittelee takanaan uusinta investointia, robottitrukkia.

Osaajille jatkuvasti tarvetta

Salon tehdas on kasvanut pala palalta vuodesta 2013. Hellman kertoo, että sinä aikana työntekijöiden määrä on kasvanut tasaisesti, eikä odottamattomia nousuja tai laskuja ole ollut. Kuten muuallakin, on Orionilla juuri nyt kuitenkin pula työntekijöistä. Osaajia kaivataan niin tuotantoon kuin asiantuntija- ja johtotehtäviin.

“Salosta olemme löytäneet paljon hyviä osaajia. Pakkaamo on suurin yksikkömme, joten siellä meillä on jatkuvasti paikkoja auki. Muista Orionin toimipisteistä poiketen meillä on myös erityinen osasto räätälöityihin tarpeisiin. Tällä osastolla voimme tehdä muutoksia ja lisäyksiä pakkauksiin tarpeiden mukaan. Osasto palvelee lisäksi Orionin muita toimipisteitä, sillä vastaavaa osastoa ei löydy muualta”, Hellman sanoo.

Hellman kertoo, että työntekijät liikkuvat talon sisällä eri tehtävien välillä, mikä on tehty joustavaksi sisäisen intranet-järjestelmän avulla. Uusien työntekijöiden löytämiseksi yritys on lisännyt näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa, ilmaisjakelulehdissä ja osana erilaisia rekrytointikampanjoita. Tänä keväänä Orion Salo on mukana myös Töihin Saloon -kampanjassa.

Asiantuntijatehtäviin yritys etsii alan osaajia soveltuvista korkeakouluista ja tiedekunnista. Silloin opiskelijat voivat saada kesätyöpaikan Salon tehtaalta ja työnantaja vastaavasti mahdollisuuden kouluttaa tulevaisuuden osaajaa liiketoiminnan tueksi. Tämä vastavuoroisuus on vanhastaan tuttua tehtaan johtajallekin.

“Orion tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden luoda lupaavaa uraa lääkevalmistuksen alalla. Se voi kantaa kauas. Niin kävi minullekin”, Hellman muistuttaa.