Megatrendin nosteessa oleva Micropower valmistaa akkulatureita yhä tavalla, joka on suomalaisen teollisuuden elinehto

 


Micropower Oy:n toiminta on viime vuosina ollut kasvussa. Toimitusjohtaja Harry Liljan mukaan liikevaihto on tarkoitus tuplata seuraavan kolmen vuoden sisällä.

 

Megatrendin nosteessa oleva Micropower Oy valmistaa akkulatureita yhä tavalla, joka on suomalaisen teollisuuden elinehto

 

Sähköistyminen yleistyy nyt vauhdilla, ja se tietää hyvää akkuvalmistajille. Kehityksestä hyötyvät myös akkulaturien valmistajat. Salolainen Micropower Oy on löytänyt markkinaraon muun muassa sähkökäyttöisten trukkien älykkäistä latausjärjestelmistä.

Teollisia akkulatureita valmistava salolainen Micropower Oy kasvaa vauhdilla. Sen ruotsalainen emoyhtiö Micropower Group on kasvattanut liikevaihtonsa kymmenessä vuodessa noin 20 miljoonasta eurosta 140 miljoonaan euroon.

Micropower Oy:n toimitusjohtaja Harry Liljan mukaan kehityksen taustalla on kaksi syytä: kestävää energiamurrosta vauhdittava sähköistyminen sekä korona-ajan kiihdyttämä globaali tavaraliikenteen kasvu.

“Sähköistyminen on noussut maailmanlaajuiseksi megatrendiksi, ja siitä hyödymme suoraan akkulaturien valmistajana. Kun koronan myötä tavaraliikenne on kasvanut, on se samaan aikaan kasvattanut kysyntää varastojen ja lajittelukeskusten sähkökäyttöisille varastotrukeille. Niiden lataustarve on avannut meille merkittävän markkinaraon”, Lilja kertoo.

Ennusmerkit kasvulle olivat olemassa jo vuosituhannen alussa, kun Micropower Oy liitettiin osaksi ruotsalaista Micropower Group -konsernia. Sitä ennen se oli toiminut Powerfinn-nimellä. Tuotteet ja osaaminen ovat alusta asti olleet akkulatureissa. Se on eduksi alalla, jossa tuotteiden toimintasyklit ovat pitkiä.

“Jo yhdeksänkymmentäluvulla ymmärsimme tarjota akkulatureita teolliseen käyttöön. Ensimmäinen suunnittelemamme trukkilaturi on yhä tuotannossa, 25 vuoden jälkeenkin”, Lilja sanoo.

Hänen mukaansa sama pitkäikäisyys näkyy nyt litiumakkuisissa varastotrukeissa. Sähkökäyttöisen trukin tuotekehitys on monen vuoden projekti, mutta sen komponentit voivat pysyä samana jopa kymmeniä vuosia. Varaosilla saadaan lisättyä käyttöikää, mikä on sekä taloudellista että ekologista.

“Toisin on kuluttajien tuotteissa, kuten kännyköissä. Niissä on enemmän riskejä, sillä komponenttien elinkaari on paljon lyhyempi.”

 

Micropowerin tärkeimpiä tuotteita ovat olleet modulaariset BRIX Li-Ion -akkuyksiköt, joita voi yhdistellä toisiinsa.

Laadusta ja räätälöitävyydestä lisäarvoa

Micropowerin akkulataturit on suunnattu eri asiakassegmenteille. Niitä tarjotaan trukkien kaltaisten nostimien ohella suuriin teollisiin kulkuneuvoihin, kuten juniin ja laivoihin sekä kevyempiin ajoneuvoihin, kuten jakeluautoihin ja työkoneisiin.

Tämän päivän litiumakuissa korostuu seurattavuus. Samoin latureissa. IoT-liitettävyyden ja kunnonseurantaohjelmien avulla voi tarkastaa akun elinkaaren tilan. Micropower vaalii toiminnassaan lisäksi räätälöitävyyttä.

“Olemme olleet 35 vuotta ihan tavallinen pk-yritys. Nyt kasvullamme on suuri kulmakerroin, sillä olemme osa isoa yhtiötä ja täydennämme hyvin sen tuoteportfoliota. Valmistamme tilausohjautuvasti premium-tason latureita, pienissä määrissä ja nopealla toimitusajalla. Se tarjoaa loppukäyttäjälle lisäarvoa, joka on yhä suomalaisen teollisuuden elinehto”, Lilja muistuttaa.

Liikevaihdon kasvu tietää rekrytointeja ja investointeja

Lilja on ollut mukana Micropowerilla neljä vuotta. Hän kertoo, että monet yrityksen työntekijät tulevat Nokia-maailmasta. 80 henkilöstä noin kaksi kolmasosaa toimii tuotannossa ja loput toimihenkilöinä. Liljan aikana uusia työntekijöitä on palkattu 37. Vaihtuvuus on ollut pientä.

“Se johtuu muun muassa siitä, että yhtiö on yksityisomisteinen. Kun omistajat ovat itse mukana asiakastyössä, madaltaa se hierarkiaa ja helpottaa työskentelyä. Perusteita päätöksille ei aina tarvitse selittää, kun ollaan valmiiksi samalla aaltopituudella. Se lisää kaikkien työssäviihtyvyyttä”, Lilja selittää.

Tällä hetkellä yrityksen liikevaihto on noin 14 miljoona euroa, kasvua on kertynyt yli 50 prosenttia kahdessa vuodessa. Kolmen vuoden sisällä tavoitteena on yhä tuplata liikevaihto.

“Tähän olemme vastanneet rekrytoimalla lisää työvoimaa ja investoimalla toista miljoonaa euroa tuotantovälineisiin, muun muassa laadunvalvontarobotteihin ja selektiiviteknologiaa hyödyntäviin tuotantolinjoihin. Uusilla älykkäillä ratkaisuilla voimme myös laskea esimerkiksi tuotannon kuormituspiikkejä”, Lilja toteaa.

 

Yrityksen uusimpia investointeja on ERSA-selektiivijuotoslinja. Sen avulla tinajuotetta juotetaan juuri oikea määrä oikeaan paikkaan piirilevyä.

Uusia osaajia Rekrymessuilta

Toistaiseksi yrityksen latureita valmistetaan vanhoissa Nokian tiloissa Joensuunkadulla yhdessä vuorossa. Ei kuitenkaan välttämättä kauaa.

“Tilauskantamme on nyt ennätystasolla. Koska kasvu jatkuu näillä näkymin vahvana, on lähivuosina tarkoituksena siirtyä kahteen vuoroon. Se tekee oikeutta myös koneinvestoinneille. Tuotantoon olemme palkanneet työntekijöitä Eezy- ja Worker-työvoimapalveluyritysten kautta. Malli on toiminut meille hyvin, sillä kumppanimme hr-palvelussa tunnetaan tarpeemme. Lähes kaikki ovat löytäneet koeajan jälkeen paikan meiltä.”

Uusia potentiaalisia osaajia etsitään myös Rekrymessuilta, missä voi päästä kasvokkain vuoropuheluun osaajien kanssa. Oikean kandidaatin tunnistaa Liljan mukaan pikemminkin kemian kuin listattujen taitojen perusteella. Aluksi osaamista tärkeämpää tuotantotyössä onkin oikea motivaatio. Muu voidaan opettaa työssä.

Yhteistyötä lisääviä verkostoja on niin ikään auennut Yrityssalon koordinoimasta eFlowHub-hankkeesta, vaikka konkretiaa ei vielä olekaan tunnistettu.

“Tällaisten eFlowHubin kaltaisten palvelujen kautta voi kyllä löytyä meille sopivia kumppaneita. Kokeilemme pulssia puolin ja toisin. Kun hyviä kehityskohteita ilmenee, reagoimme sen mukaisesti”, Lilja lupaa.

 

Tutustu tarkemmin Micropowerin toimintaan ja rekrytointeihin tästä.

Tule ja tapaa Micropowerin edustajia 31.1 klo 12–15 Salon Rekrymessuilla. Lue lisää.

 

Artikkeli julkaistu 01/2023. Kuvat: Tuomas Lieskivi, Kuke