Yrityskummi haastaa yrittäjän etsimään uusia ideoita

 


Yrityskummitoiminnassa kummi saa haastaa yrittäjän. Salon Rakennuskonevuokraamo Oy:n Tuukka Virtanen (vas.) ja Toni Virtanen (oik.) ovat olleet tyytyväisiä tapaamisiin yrityskummi Jari Seikkulan kanssa.

 

Yrityskummi haastaa yrittäjän etsimään uusia ideoita

 

Salossa Yrityskummit tarjoavat yrityksille apua yritystoiminnan kehittämiseen. Yrityskummitoiminta perustuu luottamukselliseen suhteeseen, jossa yrittäjä haastetaan ajattelemaan yrityksestä uudella tavalla. Salon Rakennuskonevuokraamo Oy:lle siitä on ollut hyötyä.

Yrityksen elinkaaren aikana tulee hetkiä, jolloin toimintaa on jollain osa-alueella kehitettävä. Neuvoille ja näkemyksille voi olla tarvetta erityisesti pk-yrittäjien keskuudessa, mutta pienemmille tarpeen tunnistaminen ei aina ole helppoa. Siinä yrityskummit auttavat.

“Viime syksynä kaipasimme yleisellä tasolla keskustelukumppania, jonka kanssa voisi pallotella ajatuksia ja saada tuoreita näkökulmia. Siitä keskustelut etenivät muun muassa henkilöstön hallintaan ja työsopimusten tekemiseen”, kertovat Salon Rakennuskonevuokraamon omistajat Tuukka ja Toni Virtanen.

Sopiva ulkopuolinen löytyi Jari Seikkulasta. Hänellä on yli 40 vuoden kokemus yritystoiminnasta, kummina hän on toiminut lähes kymmenen vuotta. Kun vielä kokemus liittyy rakennusalaan, jolla kummiyrityskin toimii, löytyi neuvoille katetta.

“Minulla on ollut Salon Rakennuskonevuokraamolle paljon annettavaa. Kyseessä on itselleni mielenkiintoinen yritys, sillä tunnen alan laitteiston. Lisäksi olen nähnyt kaksi lamaa, joten osaan antaa neuvoja kokemuksella”, Seikkula sanoo.

Lupa haastaa

Seikkulan mukaan kummisuhteessa tapaamisia on tavallisesti kuukauden välein. Usein jo ensimmäisen kerran jälkeen asiakasta helpottaa, kun hän tietää, että voi jakaa ajatuksiaan jonkun toisen ja kokeneen yrittäjän kanssa. Kolmannen tapaamiskerran jälkeen usein löytyy apua ongelmiin. Salon Rakennuskonevuokraamon kanssa kummisuhde on kestänyt nyt puoli vuotta.

Kun Seikkula istuu alas yrittäjien kanssa, keskustellaan yksittäisistä ongelmista tai yleisesti mistä vaan yritystoimintaan liittyvästä. Kehityksen tiellä tärkeintä on luottamus.

“Sitä on oltava, jotta ideoilla voidaan avoimesti pallotella. Kummi ei saa jakaa tapaamisissa kuultuja tietoja ulkopuolisille eikä kertoa kummitettavista yrityksistä muille”, Seikkula tähdentää.

Sen sijaan haastaa saa. Juuri se on tärkeää, sillä Seikkulan mukaan yrityksen kehittäminen ei lähde kummista, vaan yrittäjästä itsestään. Kun kummi kutsuu yrittäjää ajattelemaan toisin, voi sen myötä syntyä oivalluksia, jotka johtavat muutokseen.

“Sparraamme ja tarjoamme vaihtoehtoja. Silloin yritys saa parhaan hyödyn irti”, Seikkula tiivistää.

Tämän Salon Rakennuskonevuokraamon yrittäjätkin vahvistavat: “Kun kavereiden kanssa keskustelee yritystoiminnasta, he eivät lähde haastamaan. Mutta kummi voi sen tehdä, oikein luvan kanssa. Kummi osaa usein myös esittää oikeanlaisia kysymyksiä, joista voi tulla hyviä kehitysideoita”, Tuukka Virtanen näkee.

Järjestelmällistä ja mitattavaa toimintaa

Yrityskummien tuki sopii erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, joilta ei vielä löydy alalla vaadittavaa kokemusta ja tietoa. Mielikuva siitä, että yrityskummit ovat vain pk-yritysten tukena, on kuitenkin harhaanjohtava.

“Yrityskummit eivät auta pelkästään alkuvaiheen yrittäjiä. Esimerkiksi yrityskauppoihin liittyvissä kysymyksissä kummit voivat tarjota apua isommankin kokoluokan yrittäjille”, muistuttaa Yrityssalon kehityspäällikkö Maija Pirvola. “Kummit ovat myös usein nähneet yrityksen kehityksen koko elinkaaren ajalta, jolloin he voivat auttaa kaikessa liiketoiminnan perusteista markkinointiin, myyntiin ja uusiin aluevaltauksiin.”

Oli yritys suuri tai pieni, on kummisuhteessa varauduttava säännöllisyyteen. Se johtuu siitä, että yhdellä kummilla voi olla monta kummitettavaa yritystä.

“Yrityksillä tarpeet tulevat helposti yllättäen, jolloin avunpyyntö pitää noteerata nopeasti. Tässä helpottaa, että tapaamisia pidetään säännöllisesti, jolloin muuttuviin tilanteisiin voidaan vastata. Koska asiakkaita voi olla monia, menevät aikataulut helposti ristiin. Siksi tarvitaan systemaattisuutta”, Seikkula sanoo.

Säännöllisyyden lisäksi on oleellista tarkastella tavoitteita. Ne tulevat liiketoimintavoitteista.

“Mittarit ovat niitä samoja, jotka kuuluvat yritystoimintaan. Voidaan esimerkiksi mitata liikevaihtoa tai tulosta tai tarkastella laadullisia mittareita, kuten työnantajamielikuvaa ja työssäviihtyvyyttä”, kertoo Minna Ikäheimonen, yksi Salon yrityskummeista.

Ikäheimonen ymmärtää mitatun tiedon arvon, sillä hän on  pro gradu -tutkielmassaan tutkinut yrityskummitoiminnan vaikutusta yrittäjän työhyvinvointiin. Tutkimuksen mukaan yrityskummin kaltaisen mentorin mukanaolo yrityksen kehittämisessä helpottaa yrittäjän ahdistusta, stressiä ja siitä johtuvia oireita sekä tuo toivoa ongelmista selviämiseen.

“Hyvinvointi on keskeinen osa yritystoimintaa. Moni yrittäjä uskoo, yritystoiminta perustuu vain menestykselle ja että menestys tulee kovalla työnteolla. Mutta yrittäjyyden kuuluu olla myös iloinen asia. Tässä hyvä kummisuhde on avuksi”, Ikäheimonen muistuttaa.

Ja jos kemiat eivät kohtaa, voi kummia aina vaihtaa.

“Sekin on osa luottamuksellisuutta. On tärkeää, että yrittäjä löytää juuri itselleen sopivan kummin. Loppuun ei itseään kannata ajaa”, Ikäheimonen täydentää.

Salon kummitoiminnassa puhaltavat uudet tuulet

Yrityssalo auttaa Salon kummiverkoston vahvistamisessa. Yrityssalon kehittämispäällikkö Maija Pirvola kertoo, että Salon kummitoiminnassa puhaltavat uudet tuulet, kun uusia yrityskummeja liittyy mukaan toimintaan.

“Täällä on juuri nyt paljon kummeja yritysten käytettävänä. Se on niille eduksi, kun tarvitaan ulkopuolista apua vaikeiden päätösten tueksi. Jos tarve ilmenee, voi olla yhteydessä meihi tai sitten suoraan yrityskummeihin.”

Ja jos kummia ei löydy paikallisesta verkosta, voi sitä hakea muualtakin Suomen Yrityskummi -verkoston kautta.

“Jos yrittäjä löytää kummin kotikaupungin ulkopuolta, on matkakulut tapaamisiin katettava itse. Se on kuitenkin pieni hinta isosta avusta”, Pirvola toteaa lopuksi.

Tule tapaamaan Yrityskummeja 7.9 klo 10-12 Salo IoT Campukselle!

Jatkossa tapaat Salons eudun Yrityskummit joka kuun ensimmäisenä keskiviikkoja klo 10-12 välillä Salo IoT Campuksella! Voit tulla paikan päälle juttelemaan, moikkaamaan tai selvittämään löytyisikö sinulle oma paikallinen yrityskummi. Seuraavan kerran voit tavata kummeja livenä ke 7.9 klo 10-12. Lue lisää tästä.

Haluatko itsellesi yrityskummin?

Oletko kohdannut liiketoiminnassasi ongelman tai haluatko kehittää yrityksesi toimintaa nykyisestä?
Vaivaako näköalattomuus tai siintääkö haaveissa toiminnan laajentaminen?
Kaipaatko uusia näkemyksiä päätöksenteon tueksi?
Yrityskummi auttaa liiketoiminnallisten haasteiden ratkaisemisessa!

Toimi näin!

1. Tutustu valtakunnalliseen yrityskummitoimintaan osoitteessa suomenyrityskummit.fi

2. Salon seudun Yrityskummit löydät täältä. Tutustu löytyykö kiinnostavia, paikallisia henkilöitä!

3. Ota yhteys joko valitsemaasi Yrityskummiin tai Kummien yhteyshenkilö Sissi Peltoseen.
Sissi Peltonen p. 0400 528 248 | sissi.peltonen@seutuposti.fi
Kerro lyhyesti itsestäsi, yrityksestäsi ja millaiseen tilanteeseen kaipaat luotettavaa sparraajaa. Muista että jos ensimmäisen kummin kanssa kemiat ei kohtaa, ei ole häpeä vaihtaa henkilöä.

Voit myös olla yhteydessä Yrityssaloon maija.pirvola@yrityssalo.fi