Salon 4H Business Labissa kehitetään nuorten yrityksiä

 


Salon 4H Business Labin toiminnanjohtaja Anna Laakkonen (vas.) ja hanketyöntekijä Ella Turpeinen haluavat tarjota yrittäjyyden avaimet kaikille 4H-yrittäjiksi lähteville.

Salon 4H Business Labissa kehitetään nuorten yrityksiä


Salon 4H on tuonut nuorten yrittäjiensä ulottuville monitoimitilan, jossa voi työskennellä, järjestää tapahtumia ja tavata asiakkaita. Hankerahoituksella syntyneen tilan odotetaan jatkuvan 4H:n palveluna vielä pitkään. Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Laakkonen näkee Business Labissa potentiaalia laajemmallekin yritysyhteistyölle.

Tekniikkaa, koulutusmahdollisuuksia ja neliöitä nuorten yrittäjien käyttöön tarjoavan 4H Business Lab Salon avajaisten kutsuvierastilaisuus pidettiin 1.9. 4H:n toimiston yhteyteen Turuntielle voivat kaikki halukkaat tulla tutustumaan avoimien ovien päivänä 2.9. ja sovitusti myöhemminkin. Mutta 2.9 klo 16-19 ohjelmassa on muun muassa 4H-yrittäjien tarjoamaa musiikkia ja taidetta sekä kahvia ja arvonta.

“Tila tarjoaa hyvät edellytykset kehittää ja toteuttaa yritystoimintaa. Kaikilla ei välttämättä ole kotona mahdollisuuksia käyttää liiketoiminnassa vaadittavaa tekniikkaa, kuten kuvankäsittelyohjelmia, joten haluamme tarjota yrittäjyyden avaimet kaikille 4H-yrittäjiksi lähteville”, sanoo Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Laakkonen. 

Yrittäjien oppimisen ja tiedonvälityksen kohtaamispaikaksi suunniteltu tila on Tulevaisuuden tekoja 4H Business Labissä -hankkeen tulos. Lounais-Suomen Aluehallintoviraston rahoittama sekä muun muassa SSO:n ja Juha Punta- säätiön tukema Business Lab on yhteensä reilun 20 000 euron investointi. Se kattaa tilan rakentamisen, toiminnan suunnittelun, tulevien tilaisuuksien menot sekä hankkeessa ja palvelussa mukana olevien palkat.

Tilat ovat myös yhteistyön tulosta. Esimerkiksi suuri esitysnäyttö on digitaalisen esitysteknologian maahantuojan Avion Interactive Oy:n sponsoroima. Salon seudun ammattiopiston visualistit ovat puolestaan suunnitelleet tilan pohjapiirroksen.

 

4H Business Lab Salon tilasta löytyy muun muassa Avion Interactive Oy:n esitysnäyttö.

 

Yrittäjyyden ponnistuslauta

4H Business Labin kaltaisia tiloja on jo Helsingissä, Oulussa, Lapissa ja Seinäjoella. Saloon se on ollut kehitteillä nyt kolme vuotta. Toteutus lähti käyntiin tilojen suunnittelusta alkuvuodesta maaliskuussa.

“Salo ansaitsee ilman muuta oman Labin, sillä  täällä 4H-yrittäjiä on tiettävästi enemmän kuin yhdessäkään yhdessä Suomen kaupungissa. Tiloissa labrataan yrityksiä, kehitetään ja ideoidaan liiketoimintaa sekä tutkitaan yrittäjien vahvuuksia inspiroivissa tiloissa”, toteaa Laakkonen.

Mutta mitä siellä sitten voi tehdä?

“4H Business Lab Salon tiloista löytyy tehokas kuvankäsittelyyn ja -taittoon sopiva tietokone, tuotekuvaamiseen soveltuva “ministudio”, printteri ja skanneri, esitysnäyttö sekä luento- ja neuvottelutilat”, listaa 4H Business Labin hanketyöntekijä Ella Turpeinen, itsekin 4H-yrittäjä.

Teknisen välineistön lisäksi yrittäjät saavat ohjeita ja koulutusta niiden käyttöön. Alkuun tekniikkakoulutuksen vetää yhteistyöhengessä paikallinen äänialan yritys Raja-Audio, joka on ollut suunnittelemassa Labin hankintoja. Laakkonen ja Turpeinen myöntävät, että uudet välineet vaativat heiltäkin vielä perehtymistä ennen kuin oppia voi antaa muille. Yritystoiminnan aakkoset he sen sijaan voivat opettaa.

“4H-yriyskoulutuksessa lähdetään alkutaipaleella olevan yrittäjän tarpeista. Keskustelemme liikeideoista ja omista vahvuuksista ja kerromme, miten 4H-yritys perustetaan ja mitä kaikkea 4H-yrittäjyyteen kuuluu. Jakossa 4H ja aloittavan yrittäjän henkilökohtainen yritysohjaaja antavat tukea tarpeen mukaan”, Laakkonen lupaa.

 

Yrittäjät voivat opetella yrittäjän arjessa vaadittavien kameran tai kuvankäsittelyohjelmien käyttöä.

 

Yrittäjyysyhteistyö tukee tavoitteita

Business Lab on syntynyt hankkeen pohjalta, mutta Laakkonen näkee sen ennen kaikkea pitkäikäisenä palveluna, jonka kautta Salon 4H-yrittäjät, mutta myös muut paikalliset yrittäjät, voisivat verkostoitua keskenään.

“Kokeneella yrittäjällä on varmasti paljon annettavaa ja hyviä vinkkejä aloittavalle nuorelle 4H-yrittäjälle. Toisaalta nuorella voi olla paremmin tiedossaan vaikka viimeisimmät trendit somemarkkinoinnin puolelta. Pienyrittäjät ovat työllistäneet nuoriamme markkinoinnin kehittämiseen ja myös esimerkiksi kiireavuksi. Tämän kaltaista yhteistyötä voisi olla enemmänkin, kun tuntee toinen toisensa”, Laakkonen pohtii.

Ensimmäinen 4H-yrityskoulutus Labissä järjestetään lauantaina 25.9. Sinne Laakkonen ottaisi mielellään paikallisen salolaisen yrittäjän puhumaan. Tässä Salon 4H:n toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä juuri Annaan (anna.laakkonen@4h.fi).

“Hankerahoituksen päätyttyä 4H Business Labin toiminta jatkuu 4H-yhdistyksen omalla rahalla. Perustoiminnot pystymme ylläpitämään, mutta jotta Lab voisi toimia täydellä potentiaalillaan, siihen etsimme nyt Salon alueelta yrittäjää tai muuta tahoa, joka ryhtyisi ‘Labin suojelijaksi’. Kiinnostusta on jo iloksemme löytynytkin”, Laakkonen vihjaa.

Tietoa Business Labista löytää helpoiten Salon 4H:n verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.