Kolme Salon palvelualan yritystä saivat vahvistusta ukrainalaisista osaajista

 


Salolaisista yrittäjistä Tiina Karanen (vas.), Kari Hartman ja Maria Rantanen ovat ottaneet ukrainalaisia osaajia töihin yrityksiinsä

Kolme Salon palvelualan yritystä saivat vahvistusta ukrainalaisista osaajista

 

Salossa asuu tällä hetkellä satoja ukrainalaisia, joista monet ovat halukkaita tekemään töitä. Yrityssalo on yhdessä Salon kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa auttanut heitä työllistymään paikallisiin yrityksiin. Kolme palvelualan yritystä kertovat, mitä annettavaa heillä on uusille osaajille – ja mitä osaajilla yrityksille.

Moni Ukrainan sotaa paennut ukrainalainen on löytänyt töitä Suomesta, useat myös Salosta. He asuvat eri puolilla kaupunkia, niin vastaanottokeskuksissa kuin yksityismajoituksessa.

Työikäiset tulevat eri koulutustaustoista ja heillä voi olla monenlaista työkokemusta. Vaikka kielitaidon puute rajoittaa työllistymismahdollisuuksia, on monille löytynyt heidän koulutustaan ja osaamistaan vastaavaa työtä. Tällaisia työllistäjiä ovat muun muassa Salon Headline, Kotipizza ja Mathildan Marina.

 

Salon Headlinen Kari Hartman on tyytyväinen uuden työntekijän Yevhenin eli ”Jekun” työnjälkeen.

 

Hiustenleikkuussa osaaminen on tärkeintä

Parturi-kampaamo Salon Headline on vuosien varrella työllistänyt useita ulkomaalaisia parturi-kampaajia. Toimitusjohtaja Kari Hartmanin mukaan heistä on tullut Headlinen opastamana taitavia tiimiläisiä. Kun Ukrainan kriisi alkoi, Hartman sai taas tilaisuuden auttaa ukrainalaisia hiustenhoidon ammattilaisia.

“Tuttuni kehotti tiedustelemaan asiaa Yrityssalolta, ja pian jo saimmekin työhaastatteluun neljä hakijaa. Pystyimme ottamaan vain yhden, Yevhenin, joka on ollut mukana nyt viikon”, Hartman sanoo.

Yevhen eli “Jekku” on 25-vuotias hiustenhoidon ammattilainen ja parturi, jonka erikoisosaamisena on miesten hiukset ja parta. Hartman kertoo, että palkkausmenettely sujui hyvin, kun Yrityssalon projektikoordinaattori Kateryna Pinchuk auttoi pankki- ja vakuutusasioissa. Ilman koeleikkuuta ei Yevhen kuitenkaan paikkaa lunastanut.

“Laatu tuli testatuksi ja taitoa löytyy. Jekku on aurinkoinen ja nopea oppimaan. Ainoa haaste on kielimuuri, mutta kun puhumme englantia, opimme sitä itsekin. Vaikka parturin työssä sosiaalisuus on eduksi, eivät kaikki asiakkaat jutustelusta niin edes välitä. Osaaminen on tässä työssä tärkeintä”, Hartman luonnehtii.

Hän lisää, että Headline on aina ollut kasvattajayritys, joka on palkannut paljon vastavalmistuneita. Kun Ukrainan sota tuli kevään aikana lähelle, on auttamisen halu sen myötä kasvanut.

“Ukrainalaisten työllistäminen on meille tärkeää. Siinä oppii itsekin ymmärtämään maailman menoa. Samalla omakin maailmankuva laajenee.”

 

Kotipizza Salon yrittäjä Tiina Karanen (vas.) arvostaa taloon palkatun Lilia Ostapenkon rohkeutta hakea töitä Suomesta. 

 

Rohkeus vakuuttaa työnantajan

Kotipizza Salon yrittäjä Tiina Karanen on jo pitkään etsinyt uusia osaajia jokirannan toimipisteeseen. Töitä olisi kyllä tarjolla, mutta uutta henkilökuntaa on ollut vaikea löytää. Viikko sitten Karanen sai kuulla paikallismediasta, että Yrityssalon yhteyshenkilö Kateryna Pinchuk järjestää ukrainalaisten osaajien työllistymistä Salossa. Heti löytyi sopiva kandidaatti, 18-vuotias Lilia “Lili” Ostapenko.

“Lili paistaa pizzoja ravintolassa, tarjoilee ja tekee muita oheistöitä. Työ sujuu jo hyvin. Hän hän on aikaisemmin työskennellyt leipomossa croissantteja paistamassa”, Karanen kertoo.

Kotipizzan henkilökunnan keskuudessa ollaan tulokkaasta innoissaan, sillä englanti työympäristön toisena kielenä kehittää omankin väen kielitaitoa. Karanen myös arvostaa työnhakijan päättäväisyyttä hakea töitä kotimaan ulkopuolelta. Se olikin yksi syistä palkkaukselle.

“Jos tyttö tulee vieraaseen maahan, eikä tunne paikallista kieltä, on siinä oltava rohkea. Uskon, että asiakkaat ottavat hänet hyvin vastaan.”

 

Marina Strilets on tuonut Mathildan Marinan ravintolan juomiin uusia makuja.

 

Uusia ideoita Mathildedalin merenrantaravintolaan

Keskustan alueen lisäksi ukrainalaiset ovat työllistyneet Salon reunamillakin. Mathildedalin vierasvenesatama Mathildan Marina on palkannut sesongin kynnyksellä kaksi ukrainalaista ravintolatyöntekijöiksi.

“Alkukeväästä Teijolla asuva tuttuni kertoi etsivänsä töitä luonaan asuvalle äidille ja tämän tyttärelle. Koulutuskuntayhtymä auttoi räätälöimään heille koulutuksen, johon kuului muun muassa hygieniapassin suorittaminen. Nyt he työskentelevät ravintolassa avustustehtävissä”, kertoo Mathildan Marinan omistaja Maria Rantanen.

Ukrainalaisten Marina-äidin ja Miroslava-tyttären työtehtäviin kuuluu muun muassa siivous, astioiden kerääminen ja tiskaus. Rantanen kokee, että palkkaaminen oli helppoa, sillä äiti on aikaisemmin työskennellyt kahvilassa. Molemmat ovat omaksuneet työn nopeasti. Työajat ja palkkaustekniset asiat ovat sujuneet niin ikään hyvin, sillä ne selvitettiin hyvissä ajoin jo maaliskuussa. Liikkumista on helpotettu autolla, joka on heidän käytössä.

Rantanen kertoo, että perehdyttäminen on ollut helppoa, kun uudet työntekijät aloittivat jo ennen sesongin alkua. Hänestä korkean työmoraalin työntekijöitä on helppoa arvostaa. Mutta uusilla työntekijöillä on muutakin annettavaa.

“Kun mietimme äidin kanssa työtehtäviä, tuli häneltä nopeasti kehitysehdotuksia. Esimerkiksi ideoita juomia varten. Olemme saaneet kahveihin ja cocktaileihin uusia slaavilaisia makuja”, Rantanen iltoitsee.

Tuloksekasta rekrytointia

Kaikki kolme yrittäjää kannustavat palkkausaikeissa olevia salolaisyrityksiä harkitsemaan uutta osaavaa työvoimaa. Kokemusten mukaan ukrainalaiset ovat innokkaita työntekijöitä.

Myös Juha Metsänoja Yrityssalosta kokee, että ukrainalaisosaajien työllistymisen taustalla on heidän oma positiivinen asenne. Toinen on onnistunut koordinointityö.

“Palkkaamamme kontaktihenkilön kanssa olemme onnistuneet tuomaan ukrainalaisen osaamisen salolaisten yritysten ulottuville. Moni pakolaisista haluaa tehdä töitä, koska he haluavat elää tämän ajanjakson elämässään mahdollisimman normaalisti ja taloudellisesti itsenäisesti. Tämä seikka on tullut esille kontakteistamme”, Metsänoja kertoo.

Yrityssalo on avannut nettisivuston, jolla autetaan ukrainalaisia löytämään työpaikkoja sekä autetaan työnantajia ilmoittamaan avoimista työpaikoista Jos työnantaja haluaa viestiä työllistymismahdollisuuksista, on työpaikka syytä ilmoittaa TE-palvelujen avoimissa työpaikoissa. Tällöin on käytettävä koodia UKR2022. Hakemukseen syötettävän tekstin tulisi olla ainakin suomeksi ja englanniksi.

*   Lue artikkeli Kateryna Pinchukista (teksti englanniksi)
*   Lue lisää miten Yrityssalon auttaa ukrainalaisten osaajien työllistämisessä

Ota yhteyttä: Juha Metsänoja p. 044 546 0043 | Kateryna Pinchuk p. 050 526 6320 sähköpostit etunimi.sukunimi@yrityssalo.fi

Vastaa kartoitukseen ja kerro millaisia työmahdollisuuksia on ukrainalaisille