Kimmon Vihannes on pienyrittäjien tukena elintarvikealan murroksessa

 

 


Kimmon Vihanneksen toimitusjohtaja Kimmo Kunnia tunnistaa yrityksen menestyksen avaimiksi asiakaspalvelun ja rohkeuden uudistua.

 

Kimmon Vihannes on pienyrittäjien tukena elintarvikealan murroksessa

 

Tukkuyritys Kimmon Vihannes Oy toimittaa elintarvikkeita julkisiin tiloihin, ravintoloihin ja suurtapahtumiin. Kuusjoella jo kolmekymmentä vuotta toiminut perheyritys operoi tukkuverkostossa, joka tuo ostovoimaa elintarviketeollisuuteen. Se on eduksi saatavuus- ja hinnoitteluongelmien kampittamalla alalla.

Kasviksia ja eläinperäisiä tuotteita. 10 000 tuotteen valikoimasta. 100 kilometrin säteellä, päivittäin, kahdellakymmenellä autolla.

Tähän pystyy Kuusjoella toimiva tukkuyritys Kimmon Vihannes. Yrityksen tukusta lähtee matkaan lähes kaikkea, mitä ruokalat ympäri Varsinais-Suomea tarvitsevat.

“Tukkumme pyörii kahdessa vuorossa. 6 000 neliömetrin tilamme toimii väliasemana niin pienille kuin isoille toimittajille. Se mahdollistaa monipuolisen tarjonnan asiakkaillemme”, kertoo toimitusjohtaja Kimmo Kunnia.

Monipuolisuus näkyy tänä päivänä erityisesti asiakkaiden toiveissa. Siihen Kimmon Vihanneksellakin halutaan vastata.

“Yksi menestystekijöistämme on se, että olemme uskaltaneet toimia ajanmukaisesti ja rohkeasti muuttaa suuntaa, jos se on ollut tarpeen. Nyt ravintoloiden tarjonnassa on oltava yhä enemmän valinnanvaraa. Annamme siis asiakkaille sitä, mitä he toivovat.”

Suomessa on vain kourallinen suuria elintarviketukkuyrityksiä. Kimmon Vihannes toimii tukkuverkostossa. Sen Kunnia näkee parantavan alan ostovoimaa ja helpottavan saatavuus- ja hinnoitteluongelmia. Pärjätäkseen alalla on kilpailuun voitava vastata myös muullakin kuin määrällä.

“Asiakaspalvelu on toinen menestystekijöistämme. Kehitämme toimintaamme asiakaspalautteen pohjalta, oli se sitten kasvokkaista tai sähköistä. Kutsumme myös valmistajia vierailulle ja kuuntelemme heidän toiveitaan messuilla ja tapahtumissa. Läheinen toiminta yrittäjien kanssa on osa kokonaisvaltaista palvelua. Se tarjoaa meille kilpailuedun muiden toimijoiden rinnalla”, Kunnia luonnehtii.

 

Tukkukauppa vaatii myös hallinnointia. Jake Virtanen (oik.) on yksi Kimmon Vihanneksen ostajista.

 

Pienempien tukena

Salo on Kimmon Vihanneksen tärkeintä markkina-aluetta. Yhtenä Suomen suurimmista maatalouskaupungeista sen sisällä toimii lukuisia vihannesten ja marjojen viljelijöitä. Koska Salon kaupungin keskuskeittiöt kilpailuttavat ruoan toimittajat, ei pienillä toimijoilla ole välttämättä mahdollisuuksia vastata tarjouspyyntöihin. Tässä Kimmon Vihannes on avuksi.

“Ravintolat haluavat tarjota laajan valikoiman tuotteita asiakkailleen. Mutta jotta ne voivat vastata tasaiseen kulutukseen, on tilausmäärät pidettävä pieninä. Se taas tekee toiminnan haastavaksi pienille valmistajille. Voimme auttaa kokoamalla tukkumme kautta monen pienen tuottajan lähetyksiä isommiksi kokonaisuuksiksi”, Kunnia kuvailee.

Järjestely on ollut eduksi erityisesti korona-aikana, jolloin yrityksen liikevaihto laski pahimmillaan 70 prosenttia.  Kun korona väistyi, uudet ongelmat tulivat Ukrainan kriisin myötä.

“Koronan aikana kesät pelastivat toimintamme. Teimme vuosina 2020 ja 2021 hyvää tulosta erityisesti toukokuun ja elokuun välisenä aikana. Nyt keväällä näytti jo paremmalta, kunnes Venäjä sekoitti maailman yhdessä päivässä. Saatavuusongelmat ovat nostaneet hintoja.”

Kunnia kuitenkin kokee, että alan elpymisen kannalta on tärkeää, että niin tulee tapahtumaankin.

“Olen itse viljellyt viljaa, joten tiedän viljelijöiden paineen. Kun hinnat nousevat äkisti kerralla, on tärkeää, että nousuihin vastataan oikein. Vaikka kuluttajia se hetkellisesti häiritseekin, vaaditaan nyt yrittäjiltä rohkeutta nostaa hintoja”, Kunnia sanoo.

 

Kuusjoella sijaitsevan tukun vihanneskylmiöstä lähtee päivisin tuotteita eri puolille Varsinais-Suomea.

 

Lisää maataloustuottajia Saloon

Viime vuosina Kimmon Vihannes on laajentanut toimitilojaan, mikä helpottaa hallinnointia ja asiakastapaamisia. Vaikka logistiikkaa kehitetään jatkuvasti, ei merkittäviä uusia investointeja ole näköpiirissä. Se antaa aikaa kohdata alan haasteet.

“Tällä hetkellä autamme maataloustuottajia saamaan tuotteensa ravintoloihin. Kun korona väistyy, alkavat ihmiset käymään taas enemmän ulkona syömässä. Se vaikuttaa suoraan meidänkin toimintaan”, Kunnia arvioi.

Kunnia näkee, että asiakkaiden arvostama monipuolisuus on ajanut elintarvikealan murrokseen, johon tukkukauppiaan ja ravintoloiden on nyt vastattava. Samalla vaaditaan lisää tuottajia arvoketjun alkuun.

“Salo on kehittynyt maatalouspitäjä. Alueella viljellään myös erikoistuotteita, kuten spelttiä ja härkäpapua. Samalla suuret perinteiset toimijat ovat eläköitymässä. Heidän tilalle kaivataan lisää tomaatin ja kurkun viljelijöitä.”