Jatkojalostus avaa elintarviketuottajalle tien erikoistumiseen ja paremman jalansijan markkinoilla

 

Juho (oik.) ja Kalle Vainio viljelevät Vainion perhetilalla Perniössä suolakurkkua.

 

Jatkojalostus avaa elintarviketuottajalle tien erikoistumiseen ja paremman jalansijan markkinoilla

 

Veljekset Juho ja Kalle Vainio ovat vuodesta 2018 jalostaneet suolakurkkuja Vainion perhetilalla Perniössä. Skotlannin Vihannes Oy:n valmistamat kurkut ovat olleet suosittuja kauppojen hyllyillä. Niiden jatkojalostus tarjoaa veljeksille neuvotteluvaraa markkinoilla ja auttaa hajauttamaan liiketoiminnan riskejä.

Vainion tilalla Perniön Skotlannintiellä on viljelty avomaankurkkua vuodesta 1985. Tilan uusin tuote on Veljesten suolakurkut, jota veljekset Juho ja Kalle viljelevät. Yrityksen taustalla on vuonna 2018 tehty sukupolvenvaihdos, jonka myötä vanhemmat Marianne ja Juha Vainio väistyivät toiminnasta. Sen myötä toiminta on sataprosenttisesti veljesten käsissä.

“Kiinnostuimme jalostamisesta, joten perustimme oman yrityksen. Tuotamme suolakurkkuja Skotlannin vihannes Oy:n alla. Skotlannin maatalous Oy viljelee yhä avomaan kurkkua, tilliä ja pensasmustikkaa”, kertoo Juho Vainio.

Veljesten suolakurkut valmistetaan epätyypillisellä tavalla. Siinä missä suolakurkut syntyvät tavallisesti pastöroimalla, käytetään Veljesten tuotteissa maitohappokäymismenetelmää, jossa vihannekset hapatetaan tietyssä lämpötilassa. Kun ph-tippuu, siirretään ne suoraan kylmään.

“Meillä ei ole lainkaan niin sanottua kylmä–kuuma-jaksoa. Näin maku on toisenlainen. Fermentoitu suolakurkku sisältää lisäksi maitohappobakteereja, mikä on hyväksi vatsalle”, Kalle Vainio kertoo.

Yrittäjiä, ei vain tuottajia

Veljesten suolakurkut poimitaan, jalostetaan ja pakataan myyntipakkauksiin Vainion tilalla. Sieltä ne myös toimitetaan suoraan kauppaan. Jalostus on pysynyt veljesten omissa käsissä, mikä on alalla harvinaista. Samalla se on avannut uusia mahdollisuuksia yrittäjyyteen.

“Halusimme poiketa tyypillisestä viljelijän liiketoimintamallista, jossa toiminta on kausittaista. Haimme ympärivuotista myyntiä ja jakelua, enemmän yritysmäistä toimintaa. Siitä on tullut meille tärkeä tukijalka. Nyt olemme asemassa, jossa pääsemme yhteistyössä kaupan kanssa neuvottelemaan hinnoista. Tavallisesti elintarviketuottajan on hyväksyttävä tuotteilleen teollisuuden hinta”, Juho sanoo.

Rohkeat muutokset ovat vaatineet myös investointeja, joita tehdään vuosittain. Suolakurkkujen jalostusta varten rakennettiin jo perustamisvuonna 300 000 euron hintainen halli. Viimeisimpänä tuotantoon on hankittu lokerovaaka, joka punnitsee tuorekurkut automaattisesti.

“Uusi vaaka on tehostanut tuotantoa. Ennen tuotannossa tarvittiin viisi henkilöä, nyt pärjätään kolmella. Meillä on hieman yli parikymmentä palkollista. Sadonkorjuussa poimintaa ei voi koneellistaa, ja siksi motivoitunutta työvoimaa yhä tarvitaan”, Kalle sanoo.

 

Veljekset ovat investoineet heidän takanaan näkyvään lokerovaakaan, joka punnitsee tuorekurkut automaattisesti.

Muuttuvalla alalla riskit on hajautettava

Viime aikoina veljekset ovat saaneet Keskolta ja Inexiltä lisätukea logistiikkaan. Avomaankurkkua on jo viety myös S-ryhmän kauppoihin ja Lidl-myymälöihin. Jakelun tehostaminen on osa kehitystoimintaa. Kaiken keskiössä on markkinoiden varmistaminen.

“Meidän aikana sekä mauste- että suolakurkun valmistajat ovat teollisuudessa vähentyneet. Alalla on enää harvoja suuria toimijoita ja kourallinen pieniä. Omalla jalostuksella varmistamme, että voimme hajauttaa riskiä. Tulevaisuudessa voimme mahdollisesti jalostaa muidenkin tuotteita”, Juho kertoo.

Hajauttaminen näkyy niinkin, että kun kesän lopulla kurkun poiminta loppuu, tuetaan toimintaa noukkimalla pensasmustikkaa. Mahdollisuuksia piilee muissakin tuotteissa.

“Olemme tehneet pakkaustoiminnasta ympärivuotista, ja se on kehittänyt liiketoimintaamme. Kurkkua voi kuitenkin jalostaa muillakin tavoin. Jalostusta voisi myös tehdä myös mustikoilla. Kaaliakin voisi raastaa”, Kalle pohtii.

Lisäarvoa paikallisesta yhteistyöstä ja markkinoinnista

Veljekset näkevät, että jatkojalostusta tehdään jo paljon Salon seudulla. Veljesten kurkkujen omatkin mausteet, valkosipuli, piparjuuri, mustaherukan lehdet ja tilli, tulevat lähitiloilta. Vastaavalla tavalla moni yritys voi helposti löytää tuotteelleen lisäarvoa paikallisesta yhteistyöstä.

“Jos ei halua olla pelkkä bulkkijalostaja, voi täällä helposti erikoistua. Kirakan kalkkunatila, ja Birkkalan spelttitila ovat hyviä esimerkkejä jalostukseen ja yhteistyöhön liittyvästä yritystoiminnasta. Monilla yrityksillä on valmiudet kehittyä erikoistumalla, jos vaan nostaa asian pöydälle”, Juho muistuttaa.

Veljesten suolakurkuissa ajankohtaisin kehitystyö liittyy markkinointiin.

“Kuluttajapakkauksen muuttaminen voisi buustata brändiä. Mutta suolakurkkua on sikäli hankala markkinoida, että se jakaa mielipiteitä. Asiakkaiden suun kautta meidänkin pitää lopulta kauppoihin jalkautua”, Juho tietää.

 

 

Tervetuloa tilavierailulle Perniön Ylönkylään tutustumaan Veljesten kurkkujen tilaisuuteen 2.9.2023. Lue lisää  täältä  ja ilmoittaudu maksutta mukaan aamukahville.