Marko Lehtinen (vas.) ja Markku Lahtinen kannustavat salolaisia yrityksiä kokeilemaan Salon kaupungin edelleensijoituspalvelua, sillä se säästää aikaa rekrytoinnissa.
Filter Partner Oy luottaa Salon työllistämispalveluihin
Salolainen Filter Partner Oy valmistaa ilmansuodattimia kiinteistöjen ja teollisuuden tuotantoprosessien ilmanvaihtotarpeisiin. Yritys käyttää tuotannossaan myös Salon kaupungin edelleensijoitettuja työntekijöitä. Moni heistä on palkattu vakituiseksikin työntekijäksi
Tuotannon kasvu loi tarpeen lisätyövoimalle
Filter Partner Oy on toiminut Salossa vuodesta 2006. Yritys työllistää 25 henkilöä, joista suurin osa työskentelee ilmansuodattimien tuotannossa. Osa heistä kuuluu Salon työllisyyspalvelujen kautta tulleisiin edelleensijoitettuihin työntekijöihin – työvoimaan, jota Filter Partner on toistuvasti hyödyntänyt.
“Kun aloitimme oman tuotannon vuonna 2013, tarvitsimme lisää työvoimaa. Ensimmäinen Salon kaupungin edelleensijoitettu otettiin kokeiluun vuonna 2015. Sittemmin on ollut muitakin, joista osa on palkattu vakituisiksikin”, kertoo toimitusjohtaja Markku Lahtinen.
Edelleensijoitetuille on ollut tarvetta aina tuotannon kasvaessa. Yhteensä kuusi edelleensijoitettua on palkattu Filter Partnerin vakituiseksi. Työllistymisen kriteereinä ovat muun muassa oma-aloitteisuus, sorminäppäryys, kyky fyysiseen työskentelyyn ja hyvä työmotivaatio.
“Valmistamme suodattimia moniin eri tarpeisiin. Niin omakotitalojen pienkonesuodattimia kuin kiinteistöjen ja tuotantolaitosten suodattimia. Työn on oltava laadukasta, mikä edellyttää huolellisuutta, mutta myös motivaatiota”, Lahtinen linjaa.
Työntekijän työnkuva voi riippua yrityksen tarpeista, mutta myös työntekijän omasta innokkuudesta. Lahtinen lisääkin, että erityisesti oma-aloitteiset työntekijät ovat saaneet jatkaa Filter Partnerilla. “Arvostamme itseohjautuvuutta. Se kertoo paljon siitä, haluaako edelleensijoitettu työllistyä”, hän sanoo.
Vaivaton prosessi niin työntekijälle kuin työnantajallekin
Edelleensijoitusprosessi käynnistyy tavallisesti niin, että kaupunki tekee esikarsinnan potentiaalisista hakijoista. Sen jälkeen järjestetään haastattelu, mikä voi johtaa hakijan edelleensijoittumiseen yrityksen palvelukseen kahdeksaksi kuukaudeksi. Jos yrittäjä huomaa, ettei järjestely toimi, niin edelleensijoitussopimuksen voi katkaista.
Filter Partnerilla ongelmia ei juuri ole ollut. “Hakijamme ovat olleet 25–55-vuotiaita, niin naisia kuin miehiä. Lähes aina on oikea henkilö osunut tarpeeseen. Vain kerran on ollut ongelmia hakijan kanssa”, kertoo tuotantopäällikkö Marko Lehtinen.
Jos työvoimalle on tarvetta ja työntekijä täyttää toivotut kriteerit, on edelleensijoitus johtanut palkkaamiseen. Filter Partnerilla edelleensijoitettuna tammikuussa 2020 aloittanut Jyri Haanpää sai paikan saman vuoden syksyllä. Hän on tyytyväinen palkkausmenettelyyn.
“Aluksi kävimme Työllisyyspalvelun työntekijän kanssa läpi sijoitusvaihtoehtoja, joista Filter Partner valikoitui minulle. Työn alussa toki jännitti, mutta omaksuin työn nopeasti”, Haanpää kertoo.
Haanpäällä on automaatioasentajan ja koulunkäynninohjaajan tausta. Monipuolisessa työympäristössä työkokemuksesta on ollut hyötyä. “Olen päässyt tekemään vähän kaikkea varastotyöstä, liimaukseen ja kokoonpanoon. Työnteko on taas kolmen vuoden työttömyyden jälkeen mielekästä”, hän sanoo.
Jyriä aikaisemmin aloittanut Svetlana Pantelejeva kiittelee niin ikään työllistymisprosessia, jonka kautta on löytynyt työpaikka Filter Partnerilta. Hän on muuttanut Venäjältä Suomeen vuonna 2006 ja on aikaisemmin työskennellyt myyjänä. “Edelleensijoitus on hyvä tapa työllistyä, sillä työhaastatteluihin voi olla vaikea päästä. Itseltä työnhaku vaati rohkeutta, mutta TE-toimistosta sain apua”, Pantelejeva muistelee.
Svetlana Pantelejeva ja Jyri Haanpää pitävät edelleensijoitusta hyvänä tienä työllistymiselle.
Win-win-win-tilanne
Työnhakuprosessi on tehty helpoksi myös työnantajalle. Toimitusjohtaja Lahtinen kertoo, että järjestelyllä kaikki voittavat. “Onnistuessaan edelleensijoitus on win-win-win-tilanne. Kaupunki pääsee eroon taas yhdestä työttömästä, työnhakija saa työpaikan ja yrittäjä toivomaansa työvoimaa”, Lahtinen muotoilee.
Hän muistuttaa, että menettely on riskitöntä ennen kaikkea yrittäjälle, sillä kaupunki on jo tehnyt esikarsinnan. Se säästää turhaa aikaa, jota yrittäjällä normaalisti kuluisi rekrytointiin. “Viimeksi kun etsimme työntekijää, kävimme läpi 70 hakemusta. Siinä prosessi oli kolmivaiheinen. Salon kaupungin edelleensijoituspalvelussa vaiheita on vain kaksi.”
Lehtinen ja Lahtinen suosittelevat lämpimästi Salon työllistämispalveluita paikallisille yrittäjille. “Kyllä sen huomaa, onko hakija sopiva. Paljon on kiinni työntekijän halukkuudesta. Me olemme onneksi voineet palkata niitä, joilta halua työntekoon löytyy. Mutta halukkuutta pitää olla työnantajallakin. Omat tarpeet on syytä tuntea. Jos yrityksen tarve ja hakijan oikea asenne kohtaavat, voi yritys saada hyvän vakituisen työntekijän.”, Lahtinen sanoo.
Filter Partner Oy on palkannut tuotantoon myös Salon kaupungin edelleensijoitettuja työntekijöitä. Kuvassa vasemmalta Jyri Haanpää, tuotantopäällikkö Marko Lehtinen, Svetlana Pantelejeva ja toimitusjohtaja Markku Lahtinen.
Salon edelleensijoituspaikoista hyötyvät kaikki
Salon seudun yrittäjillä on mahdollisuus käyttää työvoimana Salon kaupungin edelleensijoitettuja työntekijöitä. Menettelyssä kaupunki palkkaa pitkäaikaistyöttömän salolaisen työnhakijan ja sijoittaa hänet salolaiseen yritykseen kahdeksaksi kuukaudeksi. Ehtona on, että hakija on saanut vähintään 300 päivää työmarkkinatukea työttömyyden perusteella tai että henkilöllä on muuten työttömyys pitkittynyt. Kaupunki vastaa palkanmaksusta ja vakuutuksista, yrittäjä taas työn tarjoamisesta, työn johdosta, työasuista ja työkaluista.
Yrityssalon yritysneuvoja Juha Metsänojan mukaan edelleensijoituspalvelu sopii kaikille asianosaisille. “Kaikki hyötyvät. Pitkään työttömänä ollut työllistyy, yritys saa tukea rekrytointiin ja kaupunki välttää maksamasta työmarkkinatuen kuntaosuutta”, hän sanoo.
Edelleensijoituspalvelu lisää välillisesti myös Salon alueen elinvoimaisuutta, sillä se laskee työttömyydestä kertyviä sairausmaksuja. Lisäksi noin 30–40 % edelleensijoituksella syntyneistä työsuhteista on todettu jatkuvan sijoituksen jälkeen.
Kymmeniä edelleensijoituspaikkoja vuodelle 2021
Salon kaupunki on määritellyt työllistämistukea 155 pitkäaikaistyöttömälle vuodelle 2021. Kiintiöstä 75 on jaettu edelleensijoituspaikkoihin ja 80 kaupungin työsuhteisiin. Salon seudulla pitkäaikaistyöttömät työnhakijat voivat hakea kuuden tai kahdeksan kuukauden pituisia edelleensijoituspaikkoja.
Salolaiset yritykset ovat edelleensijoittamisessa isossa osassa, sillä kaupungin omat kohteet ovat työnhakijoille rajattuja ja määräaikaisia. Salon kaupungin työllisyyskoordinaattori Marita Siivola näkee, että edelleensijoittaminen lisää työttömien työllistymisen mahdollisuuksia.
“Edelleensijoittaminen tuo jatkuvuutta työllistymiseen ja tuo monipuolisia vaihtoehtoja työnhakijoiden ulottuville. Ja vaikka työntekijä ei edelleensijoitusajan jälkeen työllistyisikään, on hän kuitenkin saanut kokemusta ja uuden ansioluottelomerkinnän, mikä on hyödyksi työnhaussa jatkossa”, Siivola toteaa.
Lisätietoa palkkatukiasioista ja tukea rekrytointiprosessissa
- Juha Metsänoja – Yrityssalon yritysneuvoja | p. 044 546 0043 | juha.metsanoja@yrityssalo.fi | Rekrytointi ja tyollisyyspalvelut/
Salon kaupungin työllisyyspalvelut:
- Marita Siivola – työllisyyskoordinaattori, työllisyyspalvelut, sopimusasiat yritysten kanssa | p. 044 778 2032 | marita.siivola@salo.fi
- Ilias Bichri – työnsuunnittelija | p. 050 465 7869 | ilias.bichri@salo.fi