Antti-Teollisuus on pitkän linjan perheyritys, joka perustettiin Kuusjoenperälle 1950-luvulla. Nyt yritystä luotsaavat Kalle ja Kaisa Isotalo
Antti-Teollisuudelle muutos on mahdollisuus
Viljankäsittelyn ja meriteollisuuden erikoisosaaja Antti-Teollisuus Oy toimii suhdanneherkällä alalla. Vuonna 1952 perustettu perheyritys on nähnyt monta maatalouden murrosta. Nykyiset omistajat Kalle ja Kaisa Isotalo tunnistavat yrityksen kasvun tuotteistamisessa, tuotekehityksessä ja kv-kaupassa.
Sotien ajoista Suomen maatiloja on muokannut maatalouden rakennemuutos. Samalla kun maatilojen määrä on vähentynyt, ovat yksittäiset tilat suurentuneet ja niiden kapasiteettitarpeet kasvaneet. Se on luonut uusia vaatimuksia viljankäsittelytuotteille, joita Antti-Teollisuus tarjoaa.
“Olemme valmistaneet viljankuivaamoja jo 1960-luvulta lähtien. Ne ovat yhä päätuotteemme, mutta nykyisin valikoima kattaa laajan kirjon viljankäsittelytuotteita. Maatalouden muutosten myötä asiakkaamme ovat vaatineet yhä tehokkaampia ja suurempia yksikköjä”, kertoo toimitusjohtaja Kalle Isotalo.
Isotalo muistaa suuren murroksen 1990-luvulta. Kun Suomi liittyi EU:hun, oli maatalousmarkkina hetken jäässä. Paluusta normaaliin seurasi hyviä myyntivuosia.
“Silloin maatilojen määrät alkoivat supistua ja koot kasvaa. Tiloille nousseilta kuivaamoilta vaadittiin lisäkapasiteettia. Yhtäkkiä muutoksesta tulikin meille mahdollisuus”, Kalle muistelee.
Antti-Teollisuuden tuotantolinjalta tulevat sekä suuret että pienemmät siiloprofiilit. Yrityksen uusin investointi on Amadan yhdistelmäkone, jossa on sekä laserleikkaus että lävistystyökalut.
Suomalainen erikoisuus
Maatalouden muutoksista huolimatta viljankuivauksen perusperiaatteet ovat säilyneet ennallaan. Samoin kuivaamojen rakennustapa. Siinä suomalainen tuote erottuu ulkomaisista.
“Meillä viljankuivaamoissa on kyse koko rakennuksesta, elementtirakenteisesta kuivaamosta, jonka sisällä kuivuri on. Se on suomalainen erikoisuus, joka on suunniteltu pohjoismaisiin sääolosuhteisiin”, Kalle sanoo.
Kallen sisko ja yrityksen hallituksen puheenjohtaja Kaisa Isotalo tosin muistuttaa, että kuivaamot ovat kehittyneet merkittävästi.
“Nyt kuivurin toimintaa voidaan sekä seurata että ohjata etänä pilvipalvelun kautta.”
Sisarukset kertovat kuivaamon valmistuksen muistuttavan talonrakennusprojektia, jossa Antti-Teollisuus valmistaa viljakuivuriin liittyvät komponentit sekä ohjauksen. Perustukset, sähkön ja muun rakennustekniikan sekä asennukset asiakas hankkii Antin kouluttamalta verkostolta.
“Vastaamme projektin kokonaissuunnittelusta, ja räätälöitävyys on iso osa projektia. Antin toimitukset liikkuvat 50 000 ja puolen miljoonan euron välillä”, Kalle hahmottelee.
Siilotehtaalla työskentelevä Mika Rauniomaa esittelee siilojen tuotannon osia osia Kaisalle ja Kallelle.
Tuotteistamisesta helpotusta sekä asiakkaalle että jälleenmyyjille
Yritys toimii yhä samalla tontilla Kuusjoenperällä, jossa se aloitti vuonna 1952. Viljankuivaamoiden ohella tuotantoon on vuosien varrella kuulunut ikkunankarmeja, lumilinkoja ja muita maataloustuotteita – mitä vaan, millä on voitu vastata alan suhdannevaihteluihin.
Merkittävä sisäinen muutos koettiin 80-luvulla, kun perustaja Antti Isotalo luopui yritystoiminnasta ja myi osuutensa veljelleen Pentille. Häneltä yritys siirtyi vuosituhannen alussa lapsille, Kaisalle, Kallelle ja Karoliinalle. Heistä kaksi ensimmäistä ovat nyt mukana operatiivisessa toiminnassa.
Omistajanvaihdoksen jälkeen yritys on ehostanut brändiään. Se kielii laadusta ja taipumuksesta vastata asiakkaiden haasteisiin, nykyiset omistajat kertovat. Yhä suurempi huomio on tuotteistamisessa.
”Tänä kesänä lanseerasimme uuden X-Series malliston. Siinä kuivaamot toimitetaan moduuleina, ja viljankuivauksen aloittaminen on asiakkaalle helppoa ja nopeaa. Uusi tuote helpottaa myös jälleenmyyjiemme työtä”, Kalle selittää.
”Rakennemuutos pitää maataloudessa kehitystä yllä. Energiansäästöt ja teknologian kehittyminen ovat kehityskohteita, joihin myös panostamme”, Kaisa lisää.
Tärkeä tukijalka laivaovista
Yrityksen kokonaismyynnistä noin puolet suuntautuu vientimarkkinoille. 90-luvun alussa liiketoimintaa laajennettiin meriteollisuuteen.
”Risteilijöiden hyttiovet tulivat mukaan, kun aloitimme alihankinnan toiselle toimijalle. Tyytyväiset loppuasiakkaat kannustivat meitä ryhtymään suoraan toimittajaksi”, Kalle muistelee.
Sittemmin laivaovista on tullut tärkeä viennin tukijalka. Antti-Marinen liiketoiminta muodostaa noin 40 % yrityksen liikevaihdosta. Maailman merillä seilaa jo yli 400 000 Antti-ovea.
”Suurin vientimaamme on Saksa. Teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa Meyer-telakan kanssa. Meillä laivaovien tilauksista kaksi kolmasosaa tulee ulkomailta ja loput Suomesta. Maatalousliiketoiminnan osalta luvut on päinvastoin”, Kaisa selventää.
Antti-Teollisuudella työskentelee 38 toimihenkilöä. Kaisan poika Iiro Ahola on yksi toimistotyöntekijöistä.
Aikaa tuotekehitykselle
Kalle ja Kaisa kertovat, että yrityksen kasvu on seurannut toimialojen suhdanteita. Viime vuosina sekä kuivureille että risteilijöiden hyttioville on ollut kysyntää, mihin on vastattu tuotannon laajentamisella. Vuosina 2020–2023 tehtiin vuosittain miljoonainvestoinnit.
”Meillä on 17 000 neliömetriä tuotantotilaa sekä noin 130 työntekijää, joista 38 on toimihenkilöitä. Olemme saaneet taloon hyviä osaajia. Vaihtuvuus on pientä”, Kaisa kertoo.
Tuotekehitys on iso osa yrityksen toimintaa molemmilla tuotelinjoilla. Kuivauksessa on viime aikoina kehitetty lämmöntalteenottoa sekä äänen- ja pölynhallintaa. Hyttioviin tulee myös jatkuvasti uutta tehtaalla asennettavaa teknologiaa.
”Aiomme myös jatkossa pysyä suomalaisena perheyrityksenä ja tavoitella viennin kasvua. Kotimaisuusasteemme on 90 %. Pysymme kilpailukykyisinä tarjoamalla korkealaatuisia ja taloudellisesti tehokkaita tuotteita sekä maatalous- että meriteollisuudessa”, Kaisa summaa.
Tutustu yritykseen tarkemmin Antti-Teollisuus (antti.fi) ja Antti Marine (anttimarine.fi)
Antti-Teollisuus Oy:n videoita Youtubessa
Artikkeli julkaistu 08/2024