Ulkomainen työvoima tuonut helpotusta Salon työvoimapulaan
Työvoimapula on kampittanut monen salolaisyrityksen liiketoimintaa kuluneena vuonna. Ukrainan sotaa paenneet ukrainalaiset ovat tarjonneet yrityksille tilaisuuden vahvistaa toimintaansa.
Salo on monen muun talousalueen tavoin tänä vuonna kärsinyt työvoimapulasta. Sen myötä paikalliset yritykset ovat hyödyntäneet Ukrainan sotaa paenneita osaajia. Yrityssalon erityisasiantuntija Tommi Virtanen tunnistaa sen sijoituksena tulevaan.
“Työvoimapula on ollut yleistä erityisesti valmistavan teollisuuden aloilla. Kansainvälisten osaajien hyödyntäminen on yrityksille eduksi, sillä heistä yritykset saavat tehokasta työvoimaa. Samalla yritykset voivat koeponnistaa työperäisen maahanmuuton ratkaisuja, joille tulee olemaan tarvetta tulevaisuudessa”, Virtanen sanoo.
Yrityssalo on luonut kanavia ukrainalaisten pakolaisten tukemiseksi työllistymisessä. Työhön nimitettiin heti kriisin alussa keväällä ukrainalainen Kateryna Pinchuk. Myös yritykset ovat tulleet vastaan ja ilmaisseet halustaan auttaa.
“Meillä Kateryna on kontaktoinut ukrainalaisia osaajia ja minä ja Juha [Metsänoja, Yrityssalon erityisneuvonantaja] olemme lähestyneet yrityksiä. Työkaluina tässä olemme käyttäneet Töihin Saloon -sivua, Salon kaupungin ukrainalaisille tukea antavaa sivua sekä Yrityssalon yrityksille suunnattua kyselylomaketta. Mukana on ollut myös Salon kaupunki, TE-palvelut ja Salon ammattiopisto. Se on ollut suuri alueellinen yhteistyöprojekti”, Virtanen kertoo.
Kun halu on kova, ovat keinot löytyneet
Työ on tuottanut tulosta. Virtasen ja Pinchukin ovat olleet yhteydessä 283 ukrainalaiseen työnhakijaan. Heistä 50 on saanut töitä Salosta.
“Olemme auttaneet sopivan työpaikan löytämisessä sekä teknisissä järjestelyissä, kuten pankkitilin avaamisessa tai verokortin hankkimisessa. Yhteistyötä on tehty myös kahden henkilöstöyrityksen, VPS Henkilöstöpalvelun ja Bolt Henkilöstöpalvelun kanssa”, Pinchuk sanoo.
Ukrainalaisille on Virtasen mukaan pyritty tarjoamaan heidän osaamistaan vastaavaa työtä. Yrityssalon tuella he ovat voineet tutustua omakohtaisesti sellaisiin yrityksiin kuin Stremet Oy tai ohjelmistotalo Avanio Oy.
“Sellaisetkin yritykset, joissa ei ole aikaisemmin työskennellyt ulkomaisia, ovat nyt aktivoituneet. Haasteena on ollut kielikysymys, mutta kun auttamisen halu on ollut korkea, ovat keinot löytyneet”, Virtanen kertoo.
Ukrainalaisia on lisäksi kannustettu oman yritystoiminnan perustamiseen.
“Tästä on noussut kysymyksiä koko vuoden ajan. Siihen olemme tarjonneet konsultaatiota. Ainakin Ukrainassa toimivat parturit ovat kyselleet, mitä yrittäjyyteen Suomessa vaaditaan. Silloin olemme tarjonneet tietoa esimerkiksi kilpailutilanteesta.”
Suomen kielen kurssit vauhdittavat työllistymistä
Rekrytointityön ohella ukrainalaisten työllistämiseksi on järjestetty kielikursseja. Virtasen ja Pinchukin mukaan maahan tulleista monilla on laaja kielitaito. 249 osaa venäjää, 93 englantia, 18 puolaa ja viisi saksaa. Monet osaavat jo suomeakin, ja 40 ihmistä on aloittanut suomen kielen opiskelun kielikursseilla.
“Saloon tulleet ukrainalaiset puhuvat monia kieliä. Se voi olla heille eduksi työnhaussa, ja sen tukemista jatkamme ensi vuonna”, Pinchuk sanoo.
“Vuoden aikana kerätyn tiedon valossa voimme nyt paremmin auttaa ukrainalaisia löytämään työmahdollisuuksia. Kun tunnistamme palkkaamisesta kiinnostuneita yrityksiä, lähestymme heitä aktiivisesti. Näitä kohtaamisia varten tulemme nyt talvella ja ensi keväänä järjestämään infotilaisuuksia”, Virtanen kertoo.