Satelin toiminnot löytyvät saman katon alta Salossa. Markkinointiviestinnästä vastaa Arja Vainio, ladontakoneiden ylläpidosta Ilari Koivusalo, tuotantopäällikkönä toimii Sami Lehtinen, tuotekehitysjohtajana Jussi Savolainen ja toimitusjohtajana Markus Kantola.
Tiedonsiirron edelläkävijä Satel vahvistaa asemaansa maailmalla
Vientiin keskittyvä Satel Oy tarjoaa tiedonsiirtoratkaisuja toimintakriittisille aloille. Viime vuoden omistajanvaihdos suuren pörssiyrityksen kanssa kasvattaa yrityksen markkinapotentiaalia ja lisää tarvetta uusille osaajille.
Jossain päin Brasiliaa maanviljelijän traktorit lannoittavat peltoa Varsinais-Suomen kokoisella alueella. Sitten yksi traktoreista poikkeaa uralta. Vaikutus ei ole merkittävä sadan metrin matkalla, mutta kymmenien ja satojen kilometrien jälkeen pienikin poikkeama näkyy moninkertaisena. Se kostautuu maanviljelijälle polttoaineen menetyksinä sekä lannoitteiden turhana käyttönä.
Ellei sitten käytössä ole radioverkkoteknologiaa, tiedonsiirron ratkaisua, johon salolainen Satel Oy on erikoistunut.
“Traktorinvalmistajat käyttävät Satelin radioteknologiaa GPS-paikkatiedon tarkentamiseen, jolloin traktorin sijainti tiedetään kahden metrin sijasta kahden senttimetrin tarkkuudella. Se tuo maanviljelijälle merkittäviä säästöjä, vähentää ympäristökuormitusta CO2-päästöjä pienentämällä ja samalla parantaa mielikuvaa traktorin valmistajasta”, luonnehtii Satelin toimitusjohtaja Markus Kantola.
Maanviljelyyn liittyvä koneohjaus on vain yksi radioverkkoteknologian sovelluskohteista. Sitä voidaan hyödyntää niin energiateollisuudessa, liikenteessä kuin teollisen internetin sovelluksissa – kaikkialla, missä tiedonsiirrolta vaaditaan reaaliaikaisuutta ja toimintakriittisyyttä.
Toisin kuin kuluttajakäyttöön soveltuvilla laajakaistayhteyksillä, Satelin verkoilla ei katsota Netflixiä. Ne on tarkoitettu hyvin pienten mutta kriittisten tietojen siirtoon ja siksi niiltä vaaditaan nopeutta ja luotettavuutta. Viiveisiin ei ole varaa.
“Meille tärkeitä kohteita ovat esimerkiksi työmaat, joissa automatisoidut työkoneet ovat nyt korvaamassa manuaalista työtä. Mitä enemmän työkoneet tulevat keskustelemaan autonomisesti toistensa kanssa, sitä enemmän tiedonsiirrolta vaaditaan luotettavuutta”, Kantola huomauttaa.
Vakautta omistajanvaihdoksesta
Se, että radioverkkoteknologiaa voi hyödyntää niin useilla toimialoilla, tuo Satelille myös strategisen edun. Jos tietyillä aloilla ilmenee yllättäviä muutoksia, voidaan menetettyä markkinaosuutta kompensoida muilla aloilla.
“Kaikilla investointihyödykkeistä riippuvaisilla yrityksillä muutokset maailmalla näkyvät nopeasti. Niin meilläkin. Emme ole kuitenkaan riippuvaisia yhdestä toimialasta. Pienen ja ketterän firman reaktiokyvyllä ja ostojen hajauttamisella olemme selvinneet haasteellisista ajoista”, Kantola sanoo viitaten koronaan ja teollisuuden kompontenttipulaan.
Haasteellisina aikoinakin Satel on voittanut markkinaosuutta. Vuotta 2022 Kantola luonnehtii jopa yrityksen historian parhaaksi. Nytkin tilauskanta näyttää hyvältä.
Valtaosa Satelin myynnistä tulee maailmalta. Viime kesänä yritys sai lisää tuulta purjeisiinsa, kun se siirtyi yhdysvaltalainen Topcon Positioning Systemsin omistukseen. Kaupan myötä Satel jatkaa edelleen riippumattomana toimijana Salossa.
Toimitusjohtajan mukaan omistajanvaihdos ei tuo toimintaan merkittäviä muutoksia. Pikemminkin vakautta.
“Topcon on vakavarainen yritys, jonka emoyhtiö on japanilainen pörssiyritys. Nyt voimme omaksua heiltä entistäkin parempia toimintatapoja sekä hyödyntää yhden alan suurimman toimijan tutkimusresursseja.”
Satelin valmiista tuotteista yli 90 % menee vientiin.
Painopiste radioteknologian lisäksi tuoteintegroinnissa
Eri toimialoilla vaadittavat tiedonsiirtoratkaisut edellyttävät Satelilta monipuolista osaamista. Projekteihin liittyy muun muassa radiotaajuus- ja elektroniikkasuunnittelua sekä sulautettujen ohjelmistojen ja pilvipalvelujen suunnittelua.
“Tuotekehityksemme painopiste on ollut oman radioteknologian kehittämisessä. Nykyisin integroimme myös muita teollisiin ympäristöihin soveltuvia tiedonsiirtoteknologioita osaksi tuotteitamme. Samalla sulautetun sekä korkeamman tason ohjelmistojen merkitys kasvaa koko ajan”, kertoo tuotekehitysjohtaja Jussi Savolainen.
Se, miten erilaisia tiedonsiirtoteknologioita voidaan älykkäästi yhdistää ja tarjota asiakkaalle juuri heidän tarpeisiinsa oikea ratkaisu, on Satelin tuotekehityksen pääpainopistealueena yhä vahvemmin tulevaisuudessa. Siksi eri alan osaajille on nyt tarvetta.
“Tarvitsemme erityisesti alamme tuotekehitysosaajia eli insinöörejä radio- ja ohjelmistosuunnittelun saralta. Olemme myös keskustelleet korkeakoulujen kanssa oppilaitosyhteistyöstä ja voimme tarjota alan opiskelijoille harjoittelu- ja lopputyömahdollisuuksia. Satelin rekryilmoituksia kannattaa nyt seurata”, Savolainen vinkkaa.
Kaikki yrityksen laitteet valmistetaan pintaliitoskomponenttien ladonnasta tuotteen kasaukseen ja testaamiseen asti Salossa.
Salossa maailmanluokan osaamista
Mistään tyhjästä Satelin osaaminen ei ole syntynyt. Yritys on tarjonnut radioverkkoteknologian ratkaisuja jo vuodesta 1986, kun kolme insinööriä perusti yrityksen Saloon. Nykyinen toimitusjohtaja näkee, että johtolangat osaamiselle voi vetää kauempaakin.
“Salossa on jo 1920-luvulla tehty radioteknologiaa. Satel on tuon kehityksen tulosta. Nyt meillä on koko paletti hallussa suunnittelusta, tuotantoon ja markkinointiin. Huipputiimin lisäksi meillä on luotettavat ja toimivat laitteet ja voimme reagoida asiakkaiden tarpeisiin nopeasti.”
Suuren vientiosuutensa vuoksi Satelin työn jälki näkyy pääosin Suomen ulkopuolella. Osaaminen sekä toimittajat ja alihankkijat tulevat silti Salon seudulta. Paikallisuuden valintaa Kantola perustelee urheiluvertauksella.
“Asiakkaamme pelaavat Mestarien liigassa, joten siellä meidänkin pitää pelata. Silloin emme voi valita yhteistyökumppaneita divaritasolta. Maailmanluokan osaamista voisi myös löytyä vaikka Espoosta tai Münchenistä, mutta kuinka ollakaan sitä on tarjolla juuri Salon alueella. Se sopii meille oikein hyvin”, Kantola toteaa.
Tutustu Satelin toimintaan täällä (satel.com)
Artikkeli julkaistu 02/2024