Tiedätkö, mitä olet ostamassa? Ymmärräthän, mitä myyt?

 


 

Tiedätkö, mitä olet ostamassa? Ymmärräthän, mitä myyt?

Yrityskaupoille suuntaavalta vaaditaan kykyä tarkastella yrityksen toimintaa ja talousasioita ulkopuolisen silmin. Kaupantekoon tarvitaan aina asiantuntija, joka tietää, mitä ollaan tekemässä, mitä lukuja täytyy katsastaa ja miten niihin pitää reagoida.

Näin sanoo HT-tilintarkastaja ja yrittäjä Tuula Ossa salolaisesta Audim Oy:stä. Hänen mukaansa tulevalla yrittäjällä on oltava aikaa perehtyä siihen, mitä hän on oikeasti ostamassa. Myös myyjän on tiedettävä, mitä hän myy – ja onko hän todella valmis luopumaan yrityksestään.

– Moni ei ole tullut ajatelleeksi, miten myynti toteutetaan ja myydäänkö liiketoiminta vai osakkeet. Ammattilainen osaa lukea ja tulkita talouslukuja ja varmistaa, että läheltä piti -tilanteita ei pääse syntymään.

Innokas ostaja voi esimerkiksi nähdä vain rekka-autot pihalla ja kuvitella kuskinsa niiden rattiin. Todellisuudessa autot voivat olla uuden yrittäjän rasitteena osamaksulla tai leasing-rahoituksella.

Ossa kehottaa ostajaa pyytämään vähintään kahden vuoden tilinpäätökset nähtäväksi.

– Menneeseen pureutuminen kertoo sen, miten yritystä on hoidettu ja mistä sen tulovirta muodostuu. Velat, velvoitteet, vastuut ja varallisuus on selvitettävä tarkkaan. Avuksi kannattaa ottaa taloushallinnon asiantuntija.


Yrityksen on oltava kiinnostavan voitollinen

Tuula Ossa muistuttaa, että yrityksen voi saattaa myyntikuntoon ammattilaisen avulla. Tärkeintä on varmistaa toiminnallaan hyvä, voitollinen tulos.

– Kukaan ei osta tappiollista liiketoimintaa, eikä toisaalta pankkitilillä olevaa rahaa. Yrityksessä on oltava ostajaa kiinnostavaa varallisuutta. Usein iso toimija ostaa pienen päästäkseen tietylle alueelle tai laajentaakseen liiketoimintaansa, hän kuvailee.

Hyvällä tuurilla myynti onnistuu nopeasti. Toisinaan se kestää vuosia. Silti hosumiseen ei saa sortua.

– Yrityskaupat tehdään maltilla ja kunnolla asioihin perehtyen. Tyhmiä kysymyksiä ei ole – sen sijaan on tyhmää jättää kysymättä mieltä askarruttavat asiat, Ossa toteaa.

Mallikkaasti sujuneissa yrityskaupoissa eläkeiässä ollut yrittäjä halusi myydä elämäntyönsä. Kiinnostunut ostajakin oli jo tiedossa. Neuvottelupöytään kutsuttiin heti alkumetreillä myös lakimies ja kirjanpitäjä.

– Kävimme yhdessä kaikki talousasiat tarkkaan läpi, avasimme kaikki kohdat ja varmistimme tehtyjen sopimusten jatkuvuuden. Myyjä myös sitoutui jäämään uuden yrittäjän avuksi muutamaksi kuukaudeksi, Ossa kuvailee onnistunutta ratkaisua.


Yrittäjän nostettava oma hyvinvointi etusijalle

Tuula Ossan mukaan yrittäjyyttä itselleen ostava ei aina ymmärrä, mihin ryhtyy. Työmäärä, rahavirta ja vastuut saattavat yllättää valmistautumattoman.

–  Yrittäjän itselleen nostama tuntipalkka voi olla koko yrityksen huonoin. Jos yrittäjä ei ole nostanut itselleen vuosien varrella lainkaan palkkaa, voitollisetkin luvut vääristyvät.

Yrittäjän on Ossan mukaan pidettävä huolta hyvinvoinnistaan ja ihmissuhteistaan myös työn ulkopuolella.

– Olen huolestunut lopettavasta yrittäjästä. Jos ei ole tehnyt muuta kuin töitä, putoaa korkealta. Moni yrittäjä kuvittelee säästävänsä yrittäessään tehdä itse kaiken mahdollisen markkinoinnista ja kirjanpidosta alkaen. Se johtaa siihen, että työpäivät venyvät ja muu elämä kärsii.

– Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, apua on osattava pyytää ja ostaa, Tuula Ossa muistuttaa.

 

*****

Tule kuuntelemaan lisää Omistajanvaihdosiltaan ti 6.10. klo 16:30 Rikalan Krouviin Halikon Rikalanmäelle

– Meillä on Yrityssalossa aito huoli siitä, että yrityskaupat ja sukupolvenvaihdokset jäävät toteutumatta tiedonpuutteen takia. Infojen ja tiedonjaon keinoin pyrimme lisäämään ymmärrystä siitä, että pienissäkin yrityksissä voi olla ostajia kiinnostavia elementtejä, yritysneuvoja Jukka Heinonen Yrityssalosta toteaa.

Tavoitteenamme on tarjota yrityksille – sekä ikääntyville yrittäjille että potentiaalisille jatkajille – ajankohtaista tietoa asiantuntijoiden kanssa toteutettavissa tiedonjakotilaisuuksissa, tietoiskuissa ja, klinikkatapaamisissa.

Toimenpiteet ovat osa Yrityssalon Yrityskauppa-, omistajanvaihdos- ja sukupolvenvaihdoshanketta, jota rahoittaa Ykkösakseli. Heinosen mukaan hankkeesta on tarkoitus tulla osa Yrityssalon normaalia toimintatapaa, matalan kynnyksen omistajanvaihdospalvelua.

– Haluamme työpaikkojen pysyvän maaseudulla. Ensimmäinen askel on potentiaalisen ostajan tai myyjän ilmaisema halu toimia – kaikki muu on ammattilaisten hoitamaa tekniikkaa, Heinonen muistuttaa.

Hankkeen tavoitteena on hänen mukaansa tarjota ajankohtaisinta tietoa ja hyviä tapausesimerkkejä sekä kartoittaa yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen toteuttamisen mahdollisuudet.

Lisätietoja: Yrityssalon yritysneuvoja Jukka Heinonen, p. 044 546 0035 tai jukka.heinonen@yrityssalo.fi

Kuva: Liisa Käiväräinen