Satavuotias sylinterivalmistaja yhä kasvussa kiinni

 

Wipron tehdaspäällikkö Marko Nurmi (vas.), myynti- ja markkinointijohtaja Teppo Rantanen sekä toimitusjohtaja Sauli Litsilä näkevät asiakaslähtöisen tuotekehityksen houkuttelevan osaajia metallialalle.

 

Satavuotias sylinterivalmistaja yhä kasvussa kiinni

 

Wipro Infrastructure Engineering Oy on salolaisen teollisuuden tunnettuja nimiä. Tunnettu on myös sen tuotemerkki, Nummi, joka on sadassa vuodessa kasvanut paikallisesta peltiseppäpajasta yhdeksi kansainvälisen monialayhtiön kippisylinteribrändeistä. Globaalista läsnäolosta yritys on saanut merkittävää tukea, erityisesti kasvuhaasteissa.

Seitsemältä tuotantolinjalta. 190 henkilön voimin. Keskimäärin 1 500 kappaleen viikkovauhdilla.

Perniössä tuotetaan kippi- ja hydraulijärjestelmiä ja niiden osia vakaalla tahdilla. Torpanmäentiellä toimivan Wipro Infrastructure Engineering Oy:n tehtaalta pusketaan maailmalle jopa ihmisen kokoisia sylintereitä eri laitevalmistajille, erityisesti kaivos- ja metsäteollisuuteen.

Kippisylinterien tuotemerkki on Nummi. Asiakkaiden keskuudessa se yhdistetään laatuun.

“Noin kolmasosa tuotannostamme koostuu yhä Nummi-kippituotteista. Se on tunnettu nimi Pohjois-Euroopassa johtuen pitkästä historiastamme teleskooppisylinterien parissa. Konsernissamme olemme ainoa tehdas Euroopassa, joka valmistaa teleskooppisylintereitä”, kertoo Wipro Infrastructure Engineering Oy:n toimitusjohtaja Sauli Litsilä.

Wipron kippejä käytetään kuorma-autojen lavojen valmistuksessa. Sylintereitä ja niiden osia tarjotaan sadoille asiakkaille suoraan tarpeeseen, ja niitä voi tilata Nummen verkkosivuiltakin.

Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu myös kaksitoimisylinterit. Niiden asiakaskunta on harvempi, mutta sitäkin vaativampi.

“Toimitamme kaksitoimisylinterit suoraan isoille konevalmistajille, joita on noin parikymmentä. Valmistuksen taustalla on tuotekehitysprojekteja, ja ne voivat kestää kolme tai neljäkin vuotta. Ne vaativat pitkäjänteistä työtä”, tietää myynti- ja markkinointijohtaja Teppo Rantanen.

Perniöstä kansainväliseen sylinteribisnekseen

Töitä Perniössä onkin paiskittu – jo vuosisadan ajan. Kaikki alkoi siitä, kun Knut Viktor Nummi perusti keväällä 1923 Perniöön peltisepänliikkeen. Sotien aikana Nummi-yritys kasvoi maamme suurimmaksi kippivalmistusyritykseksi. Rakennus- ja muun teollisuuden tarpeet yhä kasvattivat tuotantoa vieden yrityksen kansainvälisille markkinoille 1970-luvulla.

Sittemmin Nummen omistuspohja on muuttunut monesti. Erinäisten omistajanvaihdosten myötä yritys päätyi vuosituhannen alussa intialaisen monialakonserni Wipro Limitedin alle.

“Nummi on merkittävä tekijä suomalaisen metalliteollisuuden historiassa. Omistajina ovat olleet niin Cargotec kuin Konekin. Kun Wipro halusi vuonna 2006 ostaa markkinaosuuksia eurooppalaisesta sylinteribisneksestä, avautui meille mahdollisuus jatkaa uudessa omistuksessa riippumattomana sylinterivalmistajana”, Litsilä toteaa.

 

Marko Nurmi esittelee Wipron sylintereitä.

Haasteisiin tukea läheltä ja kaukaa

Viime vuosina Wipro on tehnyt hyvää tulosta, noin 60 miljoonan vuotuisella liikevaihdolla. Koronapandemia ja metallialan työvoimapula hidastivat kasvua, mutta nyt yritys on taas vauhdissa.

“Pari vuotta sitten haasteena oli saada osaajia taloon. Ratkaisu löytyi ulkopuolisesta kumppanista, jonka kanssa järjestimme rekrykoulutuksen. Samaan aikaan saimme sisäisillä siirroilla ja täsmäkoulutuksella tuotantoon lisää koneistajia ja kokoonpanijoita. Myös vanhoja tekijöitä on tullut takaisin”, kertoo tehdaspäällikkö Marko Nurmi.

Wiprolla tunnistetaan, että toistaiseksi geopoliittinen tilanne ja maanrakentamisen haasteet jarruttavat uusia rekrytointeja. Tehtaan tilauskanta on kuitenkin hyvä. Ja kun haasteet yllättävät, on suuresta konsernista apua.

“Syklisessä markkinassa olemme tottuneet muutoksiin. Kun mennään ylös, niin sieltä tullaan myös alas. Tarkoituksena on olla mahdollisimman nopeita muutosten seuraamisessa. Etumme on, että emoyhtiömme toimii kaikilla mantereilla, emmekä ole Eurooppa-keskeisesti rajoittuneita. Saamme tukea kapasiteetin tasapainottamiseksi ja voimme reagoida nopeammin kasvuun”, Litsilä sanoo.

 

Perniön tehtaan uusi maalaamo lisää ympäristöystävällisyyttä vähentämällä liuotinpäästöjä.

“Ei mikään tyhmä härpäke”

Perniössä kasvuun on vastattu investoimalla uuteen maalaamoon. Kahden miljoonan euron tiloista löytyy muun muassa seitsemänvaiheinen käsittelylinja pohjamaalauksineen ja kuivauksineen. Aikamme arvoja ilmentää se, että uusi maalaamo vähentää tehtaan liuotinpäästöjä.

Moderni on myös valmistettava tuote, sillä nykyään sylinterit ovat älykkäitä.

“Sylinteri ei ole enää tyhmä liikkuva härpäke, vaan välittää antureiden ja mikroprosessoreiden kautta tarkkaa tietoa ohjausjärjestelmään. Valmistuksessa mennään yhä enemmän kohti älykkyyttä”, Litsilä sanoo.

“Ja automaatiota”, Rantanen täydentää. “Esimerkiksi metsäkoneissa tietokone helpottaa kuskin elämää. Riittää, että kuski kertoo, mitä haluaa tehdä ja tietokone ohjaa puomin puun juureen.”

 

Patrik Sanela työstää sylinteriä, joka päätyy maan alla toimivaan kaivoskoneeseen.

Kansainvälisyys vahvistaa työnajantajamielikuvaa

Kaltaiset ratkaisut vaativat läheistä tuotekehitystä asiakkaiden kanssa. Sen Litsilä kokee houkuttelevan osaajia alalle. Myös Perniöön.

“Mielikuva metalliala on muuttumassa, sillä alan teknologia on hyvin kehittynyttä. Nykyään työntekijä ohjaa miljoonien arvoista konetta, joka valmistaa ainutlaatuisia kappaleita.”

Ura metallialalla ei välttämättä tarkoitakaan linjalle jämähtämistä, vaan siitä voi tehdä monipuolisen.

“Meillä on useita työntekijöitä, jotka ovat aloittaneet lattiatasolta ja päätyneet toimihenkilöiksi. Koska Wipro on kansainvälinen yritys ja asiakkaitamme löytyy ympäri maailmaa, lisää kansainvälisyys kiinnostusta alan osaajien keskuudessa”, Rantanen huomauttaa.

 

Artikkeli julkaistu 12/2023