Yrityssalo auttaa salolaisia yrityksiä työllistämään ukrainalaisia pakolaisia

 


Yrityssalon Juha Metsänoja (vas.) ja Tommi Virtanen kartoittavat parhaillaan Salon yritysten halua ukrainalaispakolaisten työllistämiseksi. Yksi keino on kyselylomake, jonka yritykset voivat täyttää verkossa.

 

Yrityssalo auttaa salolaisia yrityksiä työllistämään ukrainalaisia pakolaisia

 

Venäjän hyökättyä Ukrainaan on moni ukrainalainen etsinyt turvapaikkaa Suomesta. Salossa paikalliset yritykset ovat jo ilmaisseet halunsa auttaa heidän työllistämisessä. Yrityssalo tukee yhteyksien löytämisessä ja kartoittaa kyselylomakkeen kautta yritysten työllistämismahdollisuuksia.

Suomeen on arvioitu saapuvan tämän vuoden aikana 40 000 – 80 000 ukrainalaista pakolaista. Heistä Saloon on jo saapunut reilu 300 henkilöä. Pakolaisten majoittamiseksi on perustettu kaksi vastaanottokeskusta, osa on majoittunut yksityismajoitukseen. Suurin osa Saloon saapuneista on työikäisiä naisia, joiden työllistymistä Yrityssalo on tukemassa.

“Luontevia kohtaamisia on jo tapahtunut. Tiedämme esimerkiksi, että ravintola-alalla on syntynyt halukkuutta työllistämiselle suoraan yksityismajoituksen kautta. Nyt tarjoamme apua kaikille pakolaisten työllistämisestä kiinnostuneille yrityksille ja viestimme työmahdollisuuksista ukrainalaisille”, kertovat Yrityssalon erityisasiantuntijat Juha Metsänoja ja Tommi Virtanen.

Tässä heillä on apuna ukrainalainen Kateryna Pinchuk, joka opiskelee sosiologiaa Turun yliopistossa ja aloitti työt Yrityssalossa pääsiäisen jälkeen. Työnjaossa Kateryna on yhteydessä pakolaisiin ja Tommi ja Juha yrityksiin.

“Teemme tiivistä yhteistyötä Katerynan kanssa. Hän on työnhakijoiden apuna esimerkiksi pankkiasioissa ja lastenhoitoon liittyvissä kysymyksissä. Me selvitämme palkanmaksuun liittyviä asioita. Näin sopivan työpaikan löytyessä työn aloittaminen käy nopeasti, kun tilt ovat jo auki“, Virtanen sanoo.

 

Kateryna Pinchuk työskentelee Yrityssalossa ja hän luo verkostoja ukrainalaisiin pakolaisiin Salossa, joita kiinnostaa työllistyminen salolaisissa yrityksissä.

 

Kyselylomakkeella selvitetään yritysten työllistämismahdollisuuksia

Yrityssalo kartoittaa parhaillaan sopivan työn löytymistä kyselylomakkeen kautta. Sen avulla yritykset voivat kertoa, millaisille tehtäville olisi tarvetta ja minkä verran työtä olisi tarjolla. Kysely antaa myös paremman kuvan toimialojen tarpeista.

“Vielä emme osaa sanoa, millä aloilla on eniten kysyntää. Ravitsemisalalta on koronan myötä lähtenyt työvoimaa, joten siellä on varmasti tarvetta. Kyselylomakkeesta saamme tietoa, joka kertoo asian paremmin. Tilannekuva muotoutuu sitä mukaan, kun tietoa tulee. Silloin lähdemme viestimään ukrainalaisille työnhakijoille, ja tässä toimimme niin nopeasti kuin mahdollista”, Metsänoja kertoo.

Ukrainalaisten työllistymiseen on Suomessa paljon halukkuutta. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton Työstä turvaa -hanke haastaa suomalaiset yritykset mukaan työllistämään työluvallisia turvapaikanhakijoita. Kumppaniyrityksillä on tilaisuus auttaa ukrainalaisia pakolaisia, lisätä suomalaisen työkulttuurin kansainvälistymistä sekä osallistua aktiivisesti onnistumistarinoiden jakamiseen sosiaalisessa mediassa.

Metsänoja ja Virtanen kertovat, että heti sodan alussa monet salolaiset yritykset ilmaisivatkin halunsa auttaa pakolaisia tarjoamalla heille töitä. Niin ikään pakolaiset ovat motivoituneita työllistymään.

“Ukrainalaisten haluavat töihin. Heillä on luterilainen työmoraali. He eivät myöskään halua antaa sellaista mielikuvaa, että tulisivat Suomeen sotaa pakoon, mutta eivät tekisi täällä mitään.”

Selvyyttä sekavaan tilanteeseen

Metsänoja ja Virtanen kertovat, että ensimmäisten pakolaisten saapuessa heidän työllistämiselleen ei ollut olemassa valmista mallia. Sekavassa tilanteessa alueellinen yhteistyö on ollut avuksi. Salon ammattiopisto ja kansalaisopisto tarjoavat kielikursseja sekä koulutuksia hygieniapassien suorittamiseen.

“Kaikki tämä voi olla sekavaa niin ukrainalaisille kuin yrityksillekin. Meidän tehtävä on auttaa selventämään sekavaa tilannetta. Hyödynnämme Salon oppilaitoksista ja sosiaalipalveluista saatava tietoa, jotta voimme tarjota yrityksille heille sopivaa työvoimaa”, Virtanen sanoo.

Samalla toimintamalli kehittyy paremmaksi.

“Voi olla, että sota ei ole ihan heti loppumassa. Jos Suomeen on tulossa 40 000 – 80 000 pakolaista, voimme myös valmistautua paremmin tulevaan. Tällä hetkellä tärkeintä on saada informaatio kulkemaan. Jos siis on ollut ajatuksia työllistämiselle, voi Yrityssaloon ottaa yhteyttä, matalallakin kynnyksellä. Tarjoamme kaiken olennaisen tiedon, luotettavasti yhden luukun takaa”, Virtanen muistuttaa.


Miten edetä
:

Vastaa lyhyeen kyselykartoitukseen tästä

Ota yhteyttä     Tommi Virtanen p. 044 547 7711 tai Juha Metsänoja p.  044 546 0043

Contact Kateryna in english or ukrainian   Kateryna Pinchuk tel. 050 526 6320
Sähköpostit etunimi.sukunimi@yrityssalo.fi | Emails  firstname.lastname@yrityssalo.fi