Sisäinen yrittäjyys löytyi uudelleen yrityskauppojen jälkeen

 


Karri Virtasen osaamisesta hyötyvät nyt muut yrittäjät.

Sisäinen yrittäjyys löytyi uudelleen yrityskauppojen jälkeen


Yrittäjyys on monelle elämäntapa, joka yrityskauppojen myötä voi muuttua radikaalistikin. Yrityksen ovien sulkeutuminen voi sysätä syviin vesiin. Yrittäjän kannattaa miettiä etukäteen yrityksensä tarina ja sijoittaa oma roolinsa siihen. Myyty yritys voi jäädä haamusäryksi, jos omaa tulevaisuuttaan ei mieti valmiiksi.

Salolainen Karri Virtanen, 50, on yrittäjä kolmannessa polvessa – vaikka isä kannustikin lukemaan vielä vähän lisää ja menemään oikeisiin töihin.
– Yritystoiminta vaatii kapeaa näkökulmaa omaan asiaan uskomisessa. Epäilijöitä riittää aina!

Ilman vahvaa uskoa ei olisi syntynyt Virtasen luotsaamaa menestystarinaa nimeltä Agenteq Solutions Oy. LVI-suunnittelua Otaniemessä opiskellut mies huomasi kiinteistöjen hallinnassa olevan paljon kehitettävää. Vuonna 1999 perustettu yritys tuotti, myi ja vuokrasi kiinteistöalan tiedonhallinnan palveluja.
– Vuosituhannen vaihde oli it-alan murrosaikaa. Tajusin, että tietoteknisten työkalujen kehittäminen voisi tuoda kiinteistöjen hallintaan sitä, mitä sieltä puuttui ja mitä se tarvitsi – ja toihan se, Virtanen muistelee.

Yrityksen tunnetuin tuote oli markkinoiden nykyäänkin laajin kiinteistötietojärjestelmä Tampuuri. Parhaimmillaan työntekijöitä oli liki sata. Suomen kannattavimpien yritysten joukkoon päädyttiin useana peräkkäisenä vuonna.
– Rakensimme kasvua huolellisesti. Loimme kiinteistönomistajille tietotekniikan avulla työkaluja kiinteistöjen vuokraukseen, ylläpitoon ja huoltoon.

 

Punaisen langan perässä muutoksissa

Muutaman vuoden päästä menestyvä yritys alkoi kiinnostaa ostajia. Lyhyessä ajassa tuli useita tarjouksia. Ostosignaalit havahduttivat Karri Virtasen.
– Olin vain halunnut tehdä hyviä juttuja ja viedä yritystä eteenpäin. Arjessa ratkottiin haasteita haasteiden perään, eikä ehditty ajatella kovin pitkälle.

Yhtäkkiä pitikin kirkastaa oman toiminnan ydin – se, miksi yritys on olemassa, mitä ja kenelle se tekee ja mitä arvoa se oikeasti tuottaa asiakkailleen.
– Omistamisen strategia on pelkkää sanahöttöä ennen kuin se konkretisoituu. Punainen lanka voi ja saa muuttua matkan varrella, mutta muutoksen pitää olla tietoista, Virtanen muistuttaa.

Yrittäjällä on hänen mukaansa oltava nopea omaksumiskyky, luottamus muihin ihmisiin ja tietoa siitä, mistä saa tarvittaessa apua ja tukea. Silti kaikki ratkaisut on tehtävä itse.
–  Yksityisyrittäjän kasvaminen oman yrityksensä ja työntekijöidensä johtajaksi vaatii suurta murrosta ajattelussa ja toiminnassa. Muuten voi käydä niin, että on itse oman yrityksensä kehityksen tiellä.

 

Entä jos… Mitä jos…

Karri Virtasen retki huipentui syksyllä 2015, jolloin hän luopui johtajuudesta. Siirtymä oli tapahtunut pikkuhiljaa: yrittäjästä tytäryhtiön toimitusjohtajuuden kautta koko konsernin toimitusjohtajaksi ja siitä oivalluksen kautta kokonaan pois.
– Alaisten alaiset tekivät niitä töitä, jotka koin tärkeäksi. Yrittäjyys oli kadonnut ja ajauduin kauas asiakaspinnasta. Menestystä mitattiin vain kasvulla ja liikevoitolla. Kaipasin takaisin pienempään mittakaavaan tekemään tärkeäksi kokemiani asioita.

Jälkikäteen hän arvioisi oman suorituksensa yrittäjänä kohtuulliseksi. Monta asiaa olisi voinut tehdä toisin.
– Jos olisin ymmärtänyt etsiä mentorin, kasvu olisi ehkä ollut nopeampaa. Jos olisin osannut luopua aikaisemmin ja luottaa, että muut pystyvät jakamaan taakan kanssani, kasvu olisi ehkä ollut vieläkin nopeampaa, hän pohtii.

Virtanen jättäytyi pois mahdollistaakseen yrityksen kasvun. Hän arvelee omien resurssiensa olleen riittämättömiä yritykselle mahdolliseen kasvukiitoon.
– Olin jäänyt hiukan jumiin, kiinni omaan ”lapseeni”. Perusta yritys, kasvata sen toimintaa, luo kiinnostava tarina ja myy paketti pois. Niin yksinkertaista se periaatteessa on.

 

Tarjolla rahan lisäksi kokemusta

Ensimmäiset vapaat kuukaudet yrityskauppojen jälkeen olivat vaikeita. Kukaan ei soittanut tai lähettänyt sähköpostia, ei kysellyt mitään.
– En ollut miettinyt etukäteen minkäänlaisia skenaarioita. Koukuttavasta vallasta tyhjyyteen putoaminen pakotti tutustumaan omaan itseenkin, Karri Virtanen toteaa.

Mitä mies tekee yksin jäädessään, puhelimen hiljentyessä? Ottaa luurin käteen ja alkaa itse soitella.
– Minun oli pakko aktivoida itseni ja lähteä toteuttamaan uusia juttuja.

Virtanen kertoo palauttaneensa yrityskaupoista saamiaan varoja takaisin kiertoon, muun muassa kiinteistötoimialalle ohjelmistoja tekeviin salolaisiin ja muihin, listaamattomiin kotimaisiin yrityksiin, mutta myös arvopaperimarkkinoille.
– Jos en ymmärrä yrityksen ansaintamahdollisuuksia ja toimintamalleja, en lähde sijoittamaan siihen. Alkuun sijoitin sinne tänne vähän joka alalle. Unohdin kaikki omat periaatteeni.

Virtanen ei sijoita vain rahaa yrityksiin, joiden toimintaan uskoo. Hän sijoittaa myös vuosien aikana kertynyttä osaamistaan ja aikaansa.
– Tarjoan kokemukseni yritysten käyttöön: en tyrkytä neuvoja, mutta olen aina saatavilla. Otan vastuun taloudellisella panoksellani. Olen yrittäjien kanssa samassa veneessä, sillä epäonnistumisen hetkellä minäkin voin menettää rahani.

Karri Virtanen miettii, olisiko edes uskaltanut aikanaan perustaa yritystä, jos olisi silloin tiennyt sen, mitä tietää nyt.
– Ummistin silmäni riskeiltä ja uhkakuvilta. Minulla oli vain silmitön usko meihin, yrityksemme tarinaan ja tekemiseen.

– Välillä yrittäjyyteni oli hukassa, mutta olen löytänyt sen uudelleen. Kuuntelen entistä enemmän muiden mielipiteitä ja yritän pohtia asioita eri näkökulmista. Lopputulos saattaa silti olla sama kuin ennenkin eli minä olen oikeassa ja ne muut väärässä, Virtanen nauraa.

 

Omistajanvaihdosilta 30.3.2021

Tervetuloa seuraavaan Omistajanvaihdosiltaamme 30.3 klo 17-19, jossa mm. Karri Virtanen on kertomassa oman tarinansa.  Tilaisuus on verkossa (Teams).

Myyjän/luopujan tilanne yrityskaupan jälkeen 30.3.2021 klo 17-19