Ongelmanratkaisua hidastetuilla kuvilla

 


Citius Imaging on Mikko Granbergin yritys, joka tarjoaa suurnopeuskamerapalveluja. Granbergin työn jäljen voi tunnistaa vaikkapa urheilulähetysten tai mainosten videohidastuksista.

 

Ongelmanratkaisua hidastetuilla kuvilla

 

Kun Citius Imaging Oy perustettiin vuonna 2000, yrityksen alkuperäisenä ideana oli suurnopeuskameroiden valmistus. Niiden markkinoimiseksi ja kansainvälisen jälleenmyyntiverkoston kehittämiseksi mukaan palkattiin Mikko Granberg. Nyt hän vastaa yksin yrityksen toiminnasta ja on Euroopan suurnopeuskamera-alan suurimpia toimijoita.

“Aluksi keskityimme kahden kameramallin valmistukseen. Vuosien myötä sensoritekniikka kehittyi ja aika pian huomattiin, ettei meidän ole mahdollista saada käyttöömme enää seuraavan sukupolven teknologiaa. Syntyi tarve laajentaa toimintaa”, muistelee Mikko Granberg, Citius Imaging Oy:n toimitusjohtaja yrityksen alkuvaiheita.

Tarpeeseen vastattiin tuotevalikoimaa laajentamalla ja ryhtymällä maailman suurimman suurnopeuskameravalmistajan maahantuojaksi. Samalla yritys siirtyi kameranvalmistuksesta palveluntuotantoon. Kehityksen tiellä toiminnasta on jäänyt pois kolme alkuperäisjäsentä. Nyt toimipiste löytyy Halikon Linnamäentieltä, jossa yrityksellä on uudet tilat.

“Uusissa tiloissa on hyvä operoida. Toimimme suurnopeuskameroiden maahantuonnin lisäksi Vision Research -kameravalmistajan edustajana vastaten koko EU-alueen kameravuokrauksista. Sille uudet tilat tarjoavat hyvät puitteet. Muuton myötä päästään toteuttamaan kuvauksia myös omassa studiotilassa“, Granberg iloitsee.

Palvelua ilmiöille, joita pitää tarkastella hitaammin

Mikko tuli yritykseen mukaan vuonna 2004. Kaupalliselta alalta ponnistaessaan hän ei vielä tuntenut suurnopeuskameroita, mutta innostui muutaman henkilön start-up-yrityksestä. Kasvaminen alan asiantuntijaksi on käynyt vähitellen.

“Olin aluksi töissä finanssialalla, mutta siitä puuttui se jokin, joka olisi innostanut sisintä. Suurnopeuskamerat vetivät sen sijaan heti puoleensa. Se oli kuin harrastus, josta ei aluksi tiennytkään, mutta jonka pariin kuitenkin ajautui”, Mikko muistelee.

Harrastus on sittemmin kasvanut liiketoiminnaksi. Nyt Citius Imaging tarjoaa maahantuonnin lisäksi laitevuokrausta ja kuvauspalvelua. Tarjolla on suurnopeuskameroita, jotka voivat parhaimmillaan kuvata 1 700 000 kuvaa sekunnissa. Hidastetut otokset sopivat Granbergin mukaan kenelle tahansa, jolla on tarve tarkastella tapahtumia tavallista hitaammin.

“Suurelle yleisölle hidastukset näkyvät viihdesovelluksissa, kuten urheilulähetyksissä, musiikkivideoissa tai elokuvissa, joissa vesi-ilmapallo hajoaa päin kasvoja. Kuitenkin tuo on hyvin kapea osa liiketoimintaani. Noin 95 prosenttia toimeksiannoista tulee teollisuuden tai tutkimuksen tarpeista, kuten tuotantokoneiden toimintaa tai materiaalitestauksia koskevista kuvauksista”, Granberg selventää.

Yritysmaailman tilaukset jäävät piiloon yleisön katseilta siksikin, että toimeksiannot liittyvät tavallisesti tuotekehitykseen, jolloin niihin liittyy yrityssalaisuuksia. Granbergin työpäivä alkaakin usein huoneesta, jossa kuvaaminen on kielletty.

“Asiakkaita voivat olla niin pienet konepajat kuin puolustusvoimien kaltaiset puolijulkiset toimijat tai suuret pörssiyhtiöt. Salassapitosopimukset ovat yleinen käytäntö, vaikka tilaustarpeet ovatkin erilaisia. Silti asiakkaita aina yhdistää tarve kuvata ilmiöitä, jotka tapahtuvat havaintokykymme ulkopuolella”, Granberg tiivistää.

Granbergin mukaan suurnopeuskameroita käytettiin vielä noin kymmenen vuotta sitten pääosin teollisuuden ja tieteen tarpeisiin. Hidastettujen kuvien tulo viihdeteollisuuteen ja niiden yleistyminen sosiaalisessa mediassa on muuttanut kulttuuria, mikä on tuonut ilmaista näkyvyyttä myös Citius Imagingille. Ero kännykkäkameroiden ja Granbergin suurnopeuskameroiden välillä on kuitenkin ilmeinen.

“Siinä missä tavallisissa digikameroissa hidastuskuvaa luodaan pääosin softalla,  suurnopeuskameroissa jokaisen kuvan pikselit valotetaan samanaikaisesti. Silloin kuvan lähteenä on todellisuus, ei silmää varten luotu illuusio.”

 

Yrityksen tarjoamat kamerat soveltuvat eri kuvauskohteisiin. Tarjolla on niin maailman nopein 4K resoluutiolla varustettu Phantom FLEX 4K -elokuvakamera kuin noin tennispallon kokoinen ja 170G rasituksia kestävä Phantom Miro C320.

Asiakas kaipaa ratkaisun ongelmaan

Citius Imagingin toimeksiannot vaihtelevat sesonkien ja tilausten mukaan. Kameravuokrauspalvelulle ei myöskään ole tyyppiesimerkkiä. Välillä kamerat ovat vuokralla päiviä, toisina kuukausia. Pääosa liikevaihdosta tulee kamera- ja laitemyynnistä, joissa kameroiden hinnat ulottuvat reilusta 10 000 eurosta aina 300 000 euroon asti.

“Hinta määräytyy sen mukaan, millä kameralla kuvataan. Kamera on mittalaite, ja asiakas ostaa kuvan. Tai oikeammin asiakas ostaa ongelmanratkaisua. Kamera on media, jolla ongelma ratkeaa”, Granberg selventää.

Yritys kohtasi omat ongelmansa korona-aikana, kun poikkeusolot hankaloittivat sekä vuokrauspalvelua että laitemyyntiä. Rajoitukset pitivät tilaajat kotioloissa eikä yrityksissä investoitu aikaisemmin tarpeellisiin suurnopeuskuvauksiin. Nyt tilanne näyttää paremmalta.

“Viimeisimmillä alihankintamessuilla meininki oli entisenlainen. Vanhat asiakkaat lähestyvät taas tarpeillaan, sillä heidän prosessinsa jatkavat kehittymistä. Tässä kehitystyössä voin auttaa. Samalla kun kuulostelee, millaisia tarpeita asiakkailta tulee, avaa se näkymiä myös uusasiakashankintaan”, Granberg näkee.

 

 

Suurnopeuskameroiden suhdeluku Euroopan huippua

Tällä hetkellä Citius Imagingin tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä asiakkaiden tarpeet eivät ole katoamassa. Suomen markkinoiden mittakaavassa Citius Imagingin palvelu on maailman suurinta.

“Minulla on käytössä alan uusimmat laitteet ja käyttöasteeseen suhteutettuna varmasti enemmän kalustoa kuin kenelläkään Euroopassa. Mutta suurimmat markkinat ovat tietysti maailmalla”, Granberg huomauttaa.

Nyt vuokraamisen ja kuvauspalveluiden rinnalle Granberg on tuomassa myös kuva-analyysipalvelua.

“Asiakkailla on usein kuvaamisen ohella tarve hahmottaa tarkasti, mitä kuvassa tapahtuu. Sen ohella heitä helpottaa, jos joku voisi kuvauksen ohella esittää tulokset ja tarjota kaiken kokonaisvaltaisena pakettina. Tälle tuotekehitysalueelle olen parhaillaan panostamassa. Kuva-analyysi vaatii kuitenkin omat asiantuntijansa, joten datan keräämiseksi kartoitan parhaillaan potentiaalisia yhteistyökumppaneita”, hän toteaa.

 

Tutustu yritykseen https://citiusimaging.com/