Jenny Westberg on tyytyväinen valintaansa ryhtyä yrittäjäksi.
Jenny Westberg seilaa yrittäjyyden aalloilla
Jenny Westbergin työmatka taittuu helpoiten veneellä. Autolla matka kestää jopa puolitoista tuntia, sillä Jennyn työpaikka, majoitus- ja ravintolapalveluita tarjoava Skatafé, sijaitsee niemennokassa Bromarvissa. Särkisalolainen 24-vuotias on toiminut yrittäjänä nyt reilun vuoden. Häneltä yrittäjäksi ryhtyminen on vaatinut uskoa omiin kykyihin sekä uuden opettelua, mutta toisaalta se on myös mahdollistanut kouluttautumisen uuteen ammattiin.
Kun Bromarvissa sijaitsevan Skatafén edellinen omistaja päätti luopua yrityksestään, Jenny Westberg tarttui mahdollisuuteen ja päätti jatkaa paikan yrittäjänä. Täysin tuntemattomaan nainen ei kuitenkaan hypännyt, sillä hän oli työskennellyt Skataféssa jo viitenä kesänä. Tällä hetkellä Westberg työllistää itsensä lisäksi viisi henkilöä.
Westberg on jo pitkään tiennyt haluavansa yrittäjäksi. Hänen perheessään äidin ja isän lisäksi yrittäjänä toimii myös toinen veljistä. “Työpaikkoja ei lähistöllä ole paljoakaan, kun asuu syrjässä. Yrittäjyys on tuntunut luontevalta vaihtoehdolta enkä voisi olla tyytyväisempi valintaani”, Westberg sanoo.
Omaan tekemiseen täytyy uskoa
Yrittäjäksi ryhtyminen voidaan usein kokea haastavaksi, mutta nuoren yrittäjän mukaan erityistä rohkeutta siihen ei tarvittu. Sitäkin enemmän tarvetta oli uskolle omaan yritykseen ja tekemiseen. “Kun uskoo tarpeeksi, niin asioilla on tapana järjestyä”, Westerberg toteaa.
Käytännön työn aloittaminen ei jännittänyt lainkaan, vaikka työtehtäviä tulikin lisää. Suurin osa työstä oli tuttua monen vuoden kesätyökokemuksen jälkeen. Yrityksen perustaminen oli jännittävää ja eniten energiaa vei byrokratia.
“Sain hyvin apua yrittäjäksi ryhtymiseen, kun lähdin hakeutumaan yrittäjäksi. Etenkin Yrityssalosta on ollut hyötyä, se tarjoaa jatkuvasti uusia koulutuksia”, hän kertoo. “Salosta löytyy runsaasti palveluita yrityksen pyörittämiseen, esimerkiksi tilitoimistoissa on valinnanvaraa.”
Särkisalon yrittäjäkulttuuri on Westbergille tuttua. Paikkakunnalla on paljon yrittäjiä, joilta voi katsoa mallia ja löytää ideoita myös oman toiminnan kehittämiseen. Yrittäjällä on kuitenkin hyvä yrittäjätiimi omastakin takaa, joten apua hän saa sitä kautta.
“Parasta yrittäjyydessä on, kun voi haastaa itseään kehittymään jatkuvasti. Valmiiksi tuskin tulee koskaan”, Westberg toteaa. “Aina tulisi tehdä jotain uutta, eikä pysähtyä sille tasolle, jossa jo on.” Työntekijöiden hankkiminen ja johtaminen on ollut tuoreelle yrittäjälle uutta, mutta haasteen hän on ottanut vastaan innolla. Sesongin ajan Westberg työskentelee lähes päivittäin, mutta loppupeleissä yrittäjällä on kuitenkin vapaus aikatauluttaa itse omat päivänsä ja työnsä.
Koulutukseltaan Westberg on tradenomi ja hänestä onkin ollut erityisen mielenkiintoista ottaa käyttöön teoriassa opitut asiat ja nähdä miten ne toimivat käytännössä. Westberg arvelee viihtyvänsä pitkään työnsä parissa. Koska koronatilanne vaikutti yrittäjän työllistymiseen menneenä talvena, hän käytti ylimääräisen ajan hyväkseen kouluttautumalla uuteen ammattiin, jota voisi jatkossa tehdä sivutoimisena talvisin.
Suuri osa asiakkaista ja työntekijöistä saapuu Skataféen veneellä. Myös Jenny.
Westberg ryhtyisi edelleen yrittäjäksi
Koronapandemia on tuonut uudelle ravintola- ja matkailualan yrittäjälle omat haasteensa. Toisinaan Westberg on saanut kirjaimellisesti elää päivä kerrallaan. Tämän kesän sesongin alkaminen on ollut vaakalaudalla, ja yrittäjälle on ollut haastavaa tehdä tilauksia ja valmisteluita etukäteen. Skatafén piti talvella myydä catering-palveluita, mutta rajoitusten vuoksi suunnitelma laitettiin jäihin.
Viime kesänä epidemiatilanne oli rauhallisempi, muttei silti haitaton. Yrityksille tuli runsaasti lisäkustannuksia muun muassa käsidesistä. Jatkuvasti oli myös luotava uusia suunnitelmia, mikä tarkoitti väistämättä lisää töitä.
“Vaikeinta yrittäjyydessä on koronan tuomien haasteiden lisäksi ollut delegointi, etenkin kun on itse aiemmin työskennellyt samassa paikassa”, Westberg naurahtaa. “Kaikkea ei tarvitse ehtiä tekemään itse, sitähän varten työntekijät ovat.” Aluksi myös paperityöt tuntuivat vaikeilta, mutta nykyään apuna on kuitenkin kirjanpitäjät ja homma sujuu yrittäjän näkökulmasta kuin itsestään. Ravintola-alalla on paljon säädöksiä toimintatavoista ja ne on myös otettava huomioon tarkasti.
Haasteista huolimatta yrittäjyys on sopinut Westbergille hyvin: “Vaikka koronapandemia olisikin alkanut jo ennen yrittäjäksi ryhtymistä, olisin tehnyt sen silti.”
Kotimaan matkailun toivotaan jatkuvan myös tulevana kesänä
Majoituspalvelulle on Bromarvissa löytynyt hyvin kysyntää. Suomalaiset jäivät viime kesänä Suomeen, joten asiakaskunta oli oikeastaan kokonaan kotimaista. Tavallisena kesänä vieraista arviolta 40 prosenttia on ulkomaalaisia. Heitä tulee Pohjoismaiden ja naapurivaltioiden lisäksi muun muassa Aasiasta, Afrikasta ja Amerikasta.
“Skatafé sijaitsee hauskalla paikalla, sillä esimerkiksi Teijon ruukkikylät, Särkisalon Förby, Kemiönsaari, Taalintehdas ja Västanfjärd ovat linnunteitse todella lähellä. Jos asiakkailla on vene käytössä, on helppo keksiä heille tekemistä ja toimia samalla tavallaan turistioppaana”, Westberg naurahtaa. Meriteitse kulkeminen mahdollistaa paljon, sillä suuri osa sekä asiakkaista että työntekijöistä saapuu Skataféen veneellä. Se myös mahdollistaa työntekijöiden palkkaamisen toisilta paikkakunnilta. Skatafé onkin tullut eräänlaiseksi kohtaamispaikaksi lähipaikkakuntalaisille.
Westberg arvelee ja toivoo, että tänäkin kesänä kotimaan matkailu olisi vilkasta. Monet mökkivieraista kertovat ymmärtäneensä vasta viime kesänä, kuinka paljon Suomessa on nähtävää ja koettavaa ihan lähelläkin.
“Suomessa on paljon nähtävää ja reissuun kannattaakin lähteä roadtrip -mielessä”, kehottaa Westberg.