Yrityssalon toimitusjohtaja Jyrki Moilanen toivoo konetekniikan insinöörikoulutuksen käynnistyvän Salossa jo syksyllä 2025. Opetus toteutettaisiin monimuoto-opintoina, jotka soveltuvat työssäkäyville opiskelijoille.
Konetekniikan insinöörikoulutus vahvistamaan Salon teollisuuden yrityksiä
Saloon suunnitellaan konetekniikan insinöörikoulutusta. Turun ammattikorkeakoulu olisi valmis tuomaan koulutusohjelman Saloon, jos sille löytyy myös paikallisia resursseja. Nyt Yrityssalo kartoittaa alueen yritysten tahtotilaa koulutuksen toteuttamiselle.
Salosta löytyy runsaasti valmistavaa teollisuutta. Yritysten ulottuvilla on alan uusimmat tuotantoprosessit sekä robotiikkaa ja automaatiota. Osaajat tulevat kuitenkin muualta. Siksi Saloon kannattaisi perustaa konetekniikan insinöörikoulutusohjelma.
Näin näkee Yrityssalon toimitusjohtaja Jyrki Moilanen.
Hän kertoo Yrityssalon kartoittavan parhaillaan alueen teollisuusyritysten osaajatarpeita kyselyllä. Tavoitteena on selvittää, millaista konetekniikan osaamista yritykset tarvitsevat ja olisivatko ne valmiita osallistumaan koulutusohjelman kustannuksiin.
”Olen keskustellut useiden yritysten kanssa, ja monet ovat ilmaisseet kiinnostuksensa. Kyselyllä selvitämme laajemmin, onko kiinnostusta riittävästi koulutusryhmän perustamiseen”, Moilanen sanoo.
Yritykset pääsevät vaikuttamaan koulutuksen sisältöön
Jos Salon alueelle perustettaisiin konetekniikan koulutusohjelma, toisi se Turun ammattikorkeakoululle lisäkustannuksia. Niistä suurin osa menisi vastuuopettajan palkkaamiseen. Kulujen kattamiseksi tukea odotetaan Salon seudun teollisuuden yrityksiltä.
Vastuuopettaja toimisi linkkinä opiskelijoiden ja yritysten välillä sekä tukisi opiskelijoita näiden opinnoissa.
Koulutus suunnattaisiin erityisesti teollisuuden osaajille, jotka jo työskentelevät salolaisissa yrityksissä. Tavoitteena on kerätä vähintään 20 opiskelijan ryhmä.
Moilasen mukaan ohjelma voitaisiin käynnistää jo syksyllä 2025 tai alkuvuodesta 2026. Yrityksillä olisi mahdollisuus vaikuttaa opetuksen sisältöön.
”Jos Saloon saataisiin dedikoitu konetekniikan opiskelijoiden ryhmä, pystyttäisiin antamaan opetusta, joka olisi yritysten tarpeiden mukaista”, Moilanen toteaa.
Ratkaisu osaajapulaan löytyy yritysten sisältä
Moilanen tunnistaa insinöörikoulutuksen mahdollisuutena, sillä sen kautta yritys voi saada taloon uutta osaamista olemassa olevilla resursseilla.
”Yrityksen on aina helpompi palkata koneenkäyttäjä kuin insinööri. Jos yritys kouluttaa jo palkkaamastaan koneenkäyttäjästä insinöörin, saa se kasvun tueksi huippuosaamista. Samalla kun vanha koneenkäyttäjä siirtyy vaativampiin tehtäviin, vapautuu tilaa uusille koneenkäyttäjille”, hän kuvailee.
Saloon kaavaillun koulutusohjelman kustannusten kattaminen tarkoittaisi yrityksiltä vuodessa noin 2 000–3 000 euron sijoitusta koulutettavaa työntekijää kohti. Moilasen mukaan se olisi tuottoisa investointi.
“Jos koulutettavan työntekijän kautta yritys käynnistää miljoonien arvoisen robotiikkaa tai automaatiota hyödyntävän tuotannon, on se hyvä sijoitus koulutuksen hintaan nähden.”
Ihmiset tekevät kaupungin, niin kuin ne tekevät yrityksenkin, muistuttaa Punta Oy:n pääomistaja Vesa Harilo Salo IoT Campuksella. Hänestä Salo on vetänyt puoleensa teknistä osaamista aina Nokian ajoilta. Insinöörikoulutuksen tuominen kaupunkiin jatkaisi tätä perinnettä.
Osaajapula jarruttaa yritysten kasvua
Samaa mieltä on säilytys- ja jakeluratkaisuja tuottavan Punta Oy:n pääomistaja Vesa Harilo. Hänen mukaan Salon osaamisvaje rajoittaa nyt yritysten kasvumahdollisuuksia. Siksi yritysten kannattaisi panostaa koulutusohjelmaan.
”Jos yrityksellä ei ole osaamista, on sen vaikeaa kasvaa. Jos 3 000 euron vuosikustannuksilla voi kouluttaa läheltä tulevan, yritykseen jo sitoutuneen työntekijän, kannattaa tilaisuuteen tarttua”, hän näkee.
Alalla tarvitaan Harilon mukaan yhä enemmän digitalisaatioon, dataan ja tekoälyyn liittyvää osaamista. Uutta ajattelua. Siksi yritykselle on arvokasta, jos sen sisältä löytyy henkilö, jolla on halua kehittyä.
Kouluttamalla työntekijöitään yritys voi myös sitouttaa osaamista yritykseensä. Silloin osaaminen pysyy yrityksissä ja Salossa.
“Koulutusyhteistyö on tärkeää alueen elinkeinoelämälle, sillä jos ihmiset kehittyvät, yrityskin kehittyy. Punta oli aikanaan tarjoamassa mahdollisuutta Nokialta lähteneille osaajille. Sama juttu tässäkin. Kun on osaajia ja työpaikkoja, tuo se elinvoimaa koko kaupunkiin”, Harilo muistuttaa.
Vastaa kyselyyn ja vaikuta
Teollisuuden toimija! Vastaa lyhyeen kyselyymme koskien teollisuusyrityksenne kiinnostusta Salossa järjestettävään työn ohessa tapahtuvaan koneinsinöörin monimuotokoulutukseen. Vastaaminen ei sido sinua mihinkään. Kysely löytyy täältä
Kuukauden trendi artikkeli julkaistu 3/2025