Nuori salolainen kasvuyrittäjä 2024 -kilpailun voittaja Valtteri Vainio aloitti yritystoiminnan jo lukiolaisena. Hän on lukenut diplomi-insinööriksi ja tekee parhaillaan väitöskirjaa. Käsillä tekemisen hän kokee kuitenkin yhä mieleisekseen.
Yrityskilpailun voittaja vakaasti kasvun tiellä – Valtterin Paja rakentaa Saloon tulevaisuuden teollisuutta
Nuori salolainen kasvuyrittäjä 2024 -kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensi kertaa. Voittajaksi valittu konetekniikan valmistaja Valtterin Paja Oy vakuutti tuomariston innovatiivisella ja skaalautuvalla liiketoimintamallilla. Todisteena kasvusta yrityksen odotetaan tänä vuonna yltävän yli miljoonan liikevaihtoon yhdessä kumppaniyhtiö Mekanio Oy:n kanssa.
Tehtailija Juho Leinon Säätiö ja Yrityssalo valitsivat Nuori salolainen kasvuyrittäjä 2024 -kilpailun voittajaksi Valtterin Paja Oy:n. Voittajayritykseltä edellytettiin muun muassa innovatiivisuutta ja kasvua.
Sellaisiin kriteereihin voittajayrityksen 29-vuotiaan yrittäjän, Valtteri Vainion oli helppo vastata. Hän kertoo, ettei kilpailuun lähtiessään ajatellut voittoa sen enempää.
“Ajattelin kyllä, että jos jollain tällä seutukunnalla on kova touhu päällä, niin meillä”, hän naurahtaa.
Näytöt puhuvat puolestaan
Vainio ei halua kuulostaa ylimieliseltä, vaan pikemminkin antaa tekojen puhua. Siitä onkin näyttöjä, sillä Valtterin Paja on kasvattanut liiketoimintaansa vauhdikkaasti yrityksen perustamisesta lähtien.
Yritystarina sai alkunsa vuonna 2016, kun Kuusjoen Raatalassa asuva Vainio rekisteröi Valtterin Pajan ja osti ensimmäisen CNC-sorvinsa. Ituja yrittäjyydelle oli nähtävissä jo lukioaikana, kun hän kehitteli sähkökipillisiä mönkijän perävaunuja.
Tilausten kasvaessa oli mahdollista investoida uusiin koneisiin, kuten hitrausrobottiin, jyrsimeen ja sorviin. Ne Vainio kuitenkin on ostanut käytettynä ja kunnostanut työkuntoisiksi.
“Meidän koneita on yhdistänyt se, että monet niistä ovat olleet enemmän tai vähemmän rikki. Sitten olemme muuttaneet ne ehjiksi tuotantopeleiksi ja päässeet kevyemmillä investoinneilla alkuun”, Vainio kertoo.
Yrityksensä konekannan ohella Vainio on halunnut kehittää itseäänkin. Armeijan jälkeen hän luki viidessä vuodessa diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistossa. Parhaillaan hän tekee parhaillaan väitöskirjaa. Vaikka onkin kouluttautunut, Vainio kokee käsillä tekemisen yhä mieleisekseen.
“Pienestä pitäen olen rakennellut kaikennäköisiä härveleitä ja vehkeitä. Se on ollut mukavaa. Se mitä nyt teen konerakentajana, on tuon kehityksen ammatillinen tulos.”
”Olen aina rakennellut kaikennäköisiä härveleitä ja vehkeitä”, Vainio kertoo. Yrittäjä esittelee Raatalassa sijaitsevalla pajalla, miten tuotantorobotit nykyään toimivat.
Yliopiston suunnitteluprojektista yhteistyörobottien valmistajaksi
Yliopistossa oli mahdollista tehdä laajempia kurssitöitä opiskelukavereidensa kanssa. Kun eräällä tuotekehitystä käsittelevällä kurssilla suuri projekti päättyi, avasi se silmät toisen yrityksen perustamiselle.
“Silloin pohdimme viiden kaverin kesken, että tässä olisi tilaisuus perustaa oma insinööritoimisto. Itselläni oli jo käytännön kokemusta koneenrakentamisesta, joten siitä Mekanio sai alkunsa.”
Insinööriporukka lähti kontaktoimaan teollisuuden asiakkaita ja sai tilauksena alihankinnan suunnitteluprojekteja. Tärkeä suunta Mekanion liiketoiminnalle tuli, kun eräs asiakas pyysi rakentamaan käytetyn yhteistyörobotin uuteen käyttökohteeseen.
“Sen jälkiseurauksena meistä on tullut Universal Robots -merkkisten yhteistyörobottien maahantuojan yksi pääintegraattoreista. Yhteistyörobotit ja niiden ympärille rakennetut tuotantosolut ovat yksi tärkeimpiä tuotteitamme”, Vainio sanoo.
Mekanio Oy:n tärkeimpiä tuotteita ovat yhteistyörobotit ja niiden ympärille rakennetut tuotantosolut. Kuvassa on pienoismalli.
Synergiahyötyjä kahden yrityksen rajapinnalla
Sekä Valtterin Pajalla että Mekaniolla on omat liiketoiminnalliset funktionsa. Valtterin Paja, joka on sataprosenttisesti Vainion omistama yritys, tarjoaa konetekniikan perusosaamista, yhtenä esimerkkinä vaikkapa betonin 3D-tulostamiseen tarkoitettu komponenttisiilo.
“Näitä tarvitsevalla yrityksellä on runsaasti osaamista omalla ydinosaamisalueellaan, mutta heiltä ei välttämättä löydy konetekniikan perusosaamista. Yhteistyö tämän kaltaisten asiakkaiden kanssa on hedelmällistä, sillä voimme tarjota apua heti projektin alkuvaiheessa ja sitten rakentaa heidän tarvitsemansa laitteet. Loppututote, jonka osaksi meidän tekemä laitteisto menee, on teknologisesti hieno”, Vainio toteaa.
Mekanio Oy taas on suunnittelupalveluja tarjoava insinööriyhtiö. Sen pääpalveluja on tuotekehityksen suunnitteluhankkeet ja teollisuusrobottien integroinnit.
Siellä missä Valtterin Pajan ja Mekanion palvelut kohtaavat, löytyvät myös suurimmat hyödyt.
“Teollisuusrobottien integrointiin liittyy paljon laiterakentamista. Siitä syntyy kahden yhtiön välinen oivallinen synergiahyöty”, Vainio summaa.
Ei puolivillaista tekemistä
Vainion mukaan yksi Valtterin Pajan ja Mekanion tärkeä virstanpylväs saavutetaan tänä vuonna, kun niiden yhteisen liikevaihdon odotetaan yltävän miljoonaan euroon. Kasvun ohella Nuori salolainen Kasvuyrittäjä 2024 -kilpailussa korostettiin osallistujien vastuullisuutta osana liiketoimintaa.
Millä perusteilla voittaja arvioi sen näkyvän?
“Pyrimme olemaan mahdollisimman pitkäjänteinen toimija. Jos yrityksen nimessä on perustajan nimi, jo se kertoo siitä, millä asenteella toimintaan on lähdetty mukaan. Sellainen ajatusmaailma ei mahdollista puolivillaista tekemistä”, Vainio linjaa.
Samalla asenteella hän kokee, että Valtterin Paja ja Mekanio voivat edistää yhteiskuntavastuullisia ratkaisuja, kuten vaikkapa energiasäästöjen ja tehokkuuden lisäämistä teollisuudessa.
“Ennen kaikkea tähtäämme uuden teknologian käyttöönottoon. Yhteistyörobotiikka tulee olemaan seuraava teollisuuden megatrendi. Kun se implementoidaan teollisuuteen kautta linjan, tulee sillä olemaan uskomattomia kansantaloudellisia vaikutuksia.”
Artikkeli julkaistu 11/2024