Johtotähtenä voitollinen liiketoiminta, hyvänä kakkosena verotus
Verotus on aina seurausta jo tehdyistä liiketoimista. Kaikki tulot ovat verollisia ja prosentit etukäteen tiedossa. Tavallisen yrityskaupan verotuksessa ei ole mitään kummallista.
Näin sanoo Vaarna Oy Talousasiaintoimiston yrittäjä Tero Vaarna liki 25-vuotisella kokemuksella.
– Yrityksen elinkaareen kuuluu osto, omistusaika ja lopetus. Aina ei muisteta ajatella, että alkupään ratkaisut vaikuttavat lopputulokseen eli aikaan, jolloin päätetään luopua liiketoiminnasta. Yrittäjällä pitäisi olla heti alussa jonkinlainen käsitys siitä, millaisen lopputuloksen sitten aikanaan haluaa, Vaarna huomauttaa.
Hänen mukaansa yritystoimintaa voisi verrata avioliittoon: maailma muuttuu, eikä ”ikuisesti” olekaan välttämättä pitkä aika.
– Yrittäjyyttä harkitsevan olisi hyvä olla avoin kaikille vaihtoehdoille. Ennakkoluulot ja tunteet pitää sivuuttaa omalle liiketoiminnalle sopivaa yritysmuotoa pohdittaessa. Moni kuitenkin kuvittelee tietävänsä verotuksesta – ja aivan liian moni jättää kysymättä neuvoa ammattilaiselta.
Verotukseen vaikuttaa valittu yhtiömuoto ja esimerkiksi osakeyhtiön kohdalla se, myydäänkö koko liiketoiminta tai vain osakkeet. Myös omistajuudella on merkitystä.
– Yritystoimintaa lopettaessa apua osataan jo kysyä talous- ja veroasioiden asiantuntijoilta, mutta silloin vaihtoehdot on jo rajattu. Asiantuntijaa voisi pitää vaikka sparrauskaverina, joka uskaltaa kysyä ne kuuluisat tyhmätkin kysymykset, Vaarna kuvailee.
Alussa on…
Lopussa on…
Tero Vaarna herättelee sekä ostajia että myyjiä miettimään ajoissa kokonaisuutta ja omia tavoitteitaan. Asiantuntijaan kannattaa olla yhteydessä mutkattomien yrityskauppojen varmistamiseksi jo varhaisessa vaiheessa.
Yrittäjällä saattaa olla omia reunaehtoja tai ajatuksia. Voi olla, ettei omia perillisiä ole, avioehdolla halutaan rajoittaa puolison roolia tai yrittäjä haluaa minimoida riskin jonkin muun tekijän kustannuksella.
– Alkumetreillä ei ole välttämättä mukava miettiä loppua, mutta se kannattaa, sillä alkuvaiheen päätöksillä on pitkä vaikutus, hän toteaa.
Henkilön tulovero, yhtiöverotus, luovutusvoittovero, yhteisövero, varainsiirtovero, arvonlisävero – erilaisia veroja yrityskaupassa riittää. Vaarnan mukaan tärkeintä on tavoitella liiketoiminnassa menestystä, eikä miettiä veroja.
– Liiketoiminnalliset asiat ovat numeroita, helposti laskettavia faktoja. Bisnes täytyy pitää etusijalla, ratkaisuja on tehtävä voitollinen liiketoiminta mielessä. Vasta sen jälkeen mietitään, miten verotuksellisesti on järkevää ja kannattavaa järjestellä asioita.
Tule kuulemaan lisää aiheesta 24.11 tilaisuuteemme:
Yrityskaupan ja sukupolvenvaihdoskaupan verotus klo 16.30-19