IONCOR tuo sähköistymisratkaisuja uusille toimialoille – Salo tarjoaa ekosysteemin yhteistyölle

Energiatehokkaat sähköistysratkaisut 2025–2027 -projektin vetäjä Yrityssalon Jukka Kontulainen esittelee Mikael Mäelle, millaisia sähköistysratkaisuja Salon alueella voisi olla luvassa.


IONCOR tuo sähköistymisratkaisuja uusille toimialoille – Salo tarjoaa ekosysteemin yhteistyölle

 

Akkuteknologiaa kehittävä ja valmistava IONCOR Oy on Salon suurimpia työllistäjiä. Valmet Automotiven akkuliiketoiminnan ympärille viime syksynä muodostettu yritys keskittyy liikenteen sähköistymisratkaisujen kasvuun – myös autoteollisuuden ulkopuolella.

Sähköistyminen on edennyt viime vuosina vauhdilla, erityisesti autoteollisuudessa. Sähköistymistä kuitenkin hyödynnetään jo muissakin liikenne- ja logistiikkaratkaisuissa. Tähän muutokseen vastaa nyt IONCOR.

”Sähköistyminen ei koske vain henkilöautoja. Meille tärkeitä asiakassegmenttejä ovat myös raskaan liikenteen ajoneuvot, hyötyajoneuvot ja työkoneiden valmistajat”, kertoo IONCORin viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

IONCOR syntyi syksyllä 2024 osana Valmet Automotiven strategian muutosta. Siinä yhtiön eri liiketoimintalinjoille annettiin enemmän vapautta, valtaa ja vastuuta. Tämän odotetaan tuovan toimintaan joustavuutta ja tehokkuutta.

”Strategiassamme on ollut laajentaa sähköistymiskehityksen myötä ratkaisuja autoteollisuuden ulkopuolelle. Sitä IONCOR-brändikin tukee, sillä uusi nimi ei yhdisty ainoastaan autoihin, vaan laajemmin liikkumisen eri ratkaisuihin”, Mäki selventää.

Salon akkutehdas avainasemassa

IONCORilla on toimintaa Suomessa Salossa, Turussa ja Uudessakaupungissa sekä Saksassa Bad Friedrichshallissa, Kirchardtissa, Münchenissä ja Weihenbronnissa. Salon akkutehdas on tuotantopisteistä suurin. Tehtaalla työskentelee noin 700 henkilöä, suurin piirtein puolet yrityksen koko henkilöstöstä.

Henkilöstön asiantuntijuus korostuu kaikilla toiminnan osa-alueilla, myös tuotannossa. Vaikka tuotantolinjat ovat pitkälle automatisoituja, tarvitaan myös manuaalista työtä ja valvontaa, Mäki perustelee.

Henkilöstön monimuotoisuudesta kertoo se, että IONCORin työntekijät edustavat 50 eri kansallisuutta. Salon pisteellä ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä on vajaa 30 prosenttia.

Salon alueella IONCOR on tehnyt yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Yritys on kouluttanut työntekijöitään muun muassa Salon seudun ammattiopistossa.

“Lisäksi yhteistyötä on tehty Turun ammattikorkeakoulun kanssa strategisella tasolla. Olemme osallistuneet rahoittajana myös Turun yliopiston akkuprofessuuriohjelmaankin”, Mäki muistuttaa.

 

Ioncorin viestintäpäällikkö Mikael Mäki korostaa, että sähköistyminen ei rajoitu vain autoihin – myös joukkoliikenteen ja työkoneiden ratkaisut ovat kasvussa.

Modulaarisia akkuratkaisuja useille toimialoille

Vaikka IONCOR laajentaa nyt toimintaansa joukkoliikenteeseen ja työkoneisiin, tulee asiakkaista yhä noin 90 prosenttia autoteollisuuden piiristä.

”Sähköistymisen saralla nähdään nyt, että mikä vaan mikä liikkuu, voisi olla sähköistämisen piirissä. Kasvumme kärkenä on skaalautuva ja modulaarinen akkujärjestelmien tuoteperhe, jota voi hyödyntää eri yhteyksissä”, Mäki sanoo.

Suomessa akkuteknologian alalta löytyy monipuolista osaamista, joten tukea kasvuun voi saada läheltä. Sitä IONCORkin voi hyödyntää vientiä silmällä pitäen.

”Täällä on runsaasti työkonevalmistajia sekä korkealaatuista valmistusta ja tuotekehitystä. Olemme esimerkiksi tehneet yhteistyötä metsäkonejätti Ponssen kanssa.”

Yhteistyöllä vauhtia sähköistysprojekteihin

Salossa koneiden ja laitteiden sähköistämistä edistetään parhaillaan osana Energiatehokkaat sähköistysratkaisut 2025–2027 -projektia. Siinä IONCOR voi viitoittaa tietä muille. Mäki odottaa IONCORin löytävän projektista myös kiinnostavia yhteistyökontakteja.

”Haluaisin nähdä, millaisia innovaatioita projektiin osallistuvat voivat tuoda alalle. Rohkeiden yritysten rooli korostuu tällaisissa projekteissa”, Mäki näkee.

Hän lisää, että haasteita sähköistymiskehitys voi tuoda erityisesti pk-yrityksille. Riittävää osaamista ja rahoitusta voi olla vaikea löytää, ja ongelmat korostuvat projektin käynnistysvaiheessa.

Siinä IONCORin valmiit ratkaisut auttavat.

”Tuotteemme ovat nopeasti käyttöön otettavissa ja turvallisia. Asiakkaiden ei tarvitse itse kehittää sähköistysratkaisujaan, vaan he voivat kääntyä meidän puoleemme”, Mäki sanoo.

Salon alue tarjoaa muutenkin hyvät lähtökohdat yhteistyöekosysteemin synnyttämiselle. Tästä monilla yrityksillä on kokemusta jo Nokian ajoilta. Väliin tarvitaan kuitenkin orkestraattori, joka tuo tavoitteet ja intressit yhteen.

“Sähköistymisen lisäämiseen tarvitaan monipuolista osaamista, innovointia ja poliittista tahtoa. Tässä kokonaisuudessa Yrityssalolla on tärkeä rooli eri toimijoiden yhdistäjänä.”

 

Artikkeli julkaistu 04/2025