Inosence Polyol löytää muovista uusia kiertotalouden mahdollisuuksia


Inosence Polyolin Sami Häkkiselle (oik.) ja Finnfoamin Asso Erävuomalle kiertotalous on näkynyt läheisenä yhteistyönä.


Inosence Polyol löytää muovista uusia kiertotalouden mahdollisuuksia

 

Salolainen Inosence Polyol Oy valmistaa PET-muovista polyolia, “nestemäistä muovia”, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi rakennusten eristemateriaalien valmistuksessa. Yhteistyö Finnfoamin kanssa tarjoaa kiertotalouden ratkaisuille laajan mittakaavan – maailman muoviongelman kokoisen.

Kun Sami Häkkinen perusti Tampereelle vuonna 2016 kemianyhtiön, oli hänellä selkeä visio: tuottaa kierrätetystä PET-muovista polyesteripolyolia, jota voisi hyödyntää eristeen valmistuksessa. Toiminnan rahoittamiseksi hän haki tuotekehityslainan, jolla maksettiin kalusto ja kolmen kehittäjän palkat.

Nyt Inosence Polyol on kasvanut laboratoriomittakaavasta salolaiseksi tuotantolaitokseksi, joka jalostaa kierrätysmuovia polyesteripolyoleiksi rakennusteollisuuden tarpeisiin. Kasvu on tapahtunut läheisessä yhteistyössä toisen salolaisyrityksen, Finnfoamin kanssa.

“Aloitimme toiminnan Lempäälän autotallissa 500-litraisella testireaktorilla. Silloin ideoitamme pidettiin visionäärisinä, eikä aikajännettä polyesteripolyolin käytännön sovelluksille vielä ollut näkyvissä. Mutta Finnfoamilla ratkaisumme otettiin hyvin vastaan”, toimitusjohtaja muistelee.

Häkkinen lisää, että Finnfoam valittiin kumppaniksi siksikin, että se on perheyritys.

“Alusta asti yritysfilosofianamme on ollut valmistaa tuote, jolla on matala hiilijalanjälki ja joka tuo kilpailuetua markkinoilla ja hyötyjä loppuasiakkaalle. Tässä Finnfoam on osoittautunut hyväksi kumppaniksi”, Häkkinen kokee.

Kiertotaloutta kolmen yrityksen yhteistyömallilla

Inosence Polyolin lopputuote, polyesteripolyoli eli “nestemäinen muovi” on öljymäistä ja viskoottista nestettä. Sen raaka-aineena käytettävää PET-muovia yritys saa eri lähteistä. Tärkeä toimittaja on UPM Raflatac.

“Saamme heiltä etikettitarrojen taustakalvot, jotka murskataan Suomen käyttömuovin toimesta. Siitä valmistamme polyolia, joka toimitetaan Finnfoamille erislevyjen valmistukseen.”

UPM Raflatacin, Inosence Polyolin ja Finnfoamin yhteistyö on malliesimerkki tehokkaasta kiertotalouden mallista. Häkkinen kertoo, että idea yhteistyölle tuli alkujaan UPM Raflatacilta, kun yrityksessä mietittiin tapaa kierrättää pakkausteollisuuden jätteitä.

“Aikaisemmin haasteena on ollut tarrajätteen sisältämän silikonikerroksen erotteleminen. Yhdessä onnistuimme kuitenkin kehittämään prosessin, jolla saatiin aikaiseksi tasalaatuinen ja puhdas lopputuote”, Häkkinen kertoo.

 

Sami Häkkinen esittelee yrityksen lopputuotetta, polyesteripolyolia eli “nestemäistä muovia”. Pöydällä on polyolia ja sen raaka-ainetta, murskattua roskamuovia. Pienessä pullossa on yrityksen toista lopputuotetta, monoetyyglykoolia, jota käytetään muovituotteiden valmistuksessa ja esimerkiksi auton jäähdytysnesteissä.

Lupaavia näkymiä kuluttajajätteessä

Siirryttyään Saloon vuonna 2019 Inosence Polyolin oli mahdollista mahdollista käynnistää tuotanto kaupallisessa mittakaavassa. Kolmen viime vuoden aikana yrityksen liikevaihto on kivunnut noin 400 000 eurosta noin kolmeen miljoonaan. Samalla henkilöstömäärä on noussut viidestä kahdeksaan.

“Seuraavaksi tavoitteenamme on siirtyä kolmivuorotuotantoon ja laajentaa toimintaa ulkomaille”, Häkkinen kertoo.

Merkittävä muutos olisi, jos tuotantoprosessissa voisi hyödyntää kuluttajajätettä. Sen myötä yritys voisi vastata maailman muoviongelmaan ja kasvattaa liiketoimintaansa sen mukaisesti. Häkkinen kertoo jo neuvotelleen eri toimijoiden kanssa. Vaikka työ edellyttää lisäinvestointeja, näkee toimitusjohtaja kuluttajajätteessä potentiaalia.

“Hyvänä puolena tässä on, että muovia käytetään yhä todella paljon. Se tarjoaisi tuotannollemme tasaisen raaka-ainelähteen. Tällä hetkellä myös suuri osa muovista menee poltettavaksi. Sen voisimme jalostaa polyoliksi.”

Finnfoamin varatoimitusjohtaja Asso Erävuoma kertoo, että tällä hetkellä kaikesta käytetyistä muovista noin kolmasosa menee kierrätykseen. Osuuden voi odottaa kuitenkin nousevan pian 50 prosenttiin, mihin EU:n direktiivit jo velvoittavat.

“Ensisijainen kierrätysratkaisu on pyrkiä kierrättämään muovi samana muovilaatuna, jossa saadaan parhaat hyödyt ympäristön kannalta minimaalisella energiankulutuksella, kuten Inosencellä. Likainen sekamuovi on taas tulevaisuudessa muovin kemiallisen kierrätyksen eli pyrolyysin raaka-ainetta. Siinä kiinteä muovi nesteytetään ja sitä voidaan hyödyntää uudelleen muovin tuotannon raaka-aineena fossiilisen öljyn tilalla”, Erävuoma summaa.

 

Muovin kiertotalouden tuotantoketju yhdessä kuvassa. Ensin tarrojen etikettilainerit murskataan, jonka jälkeen niistä jalostettu polyoli saa uuden elämän Finnfoamin polyuretaanieristelelyissä.

Päämäärä on kaikilla sama

Häkkisen visioihin kuuluu laajentaa nykyistä mallia ja hyödyntää uusia mahdollisuuksia erityisesti PET-muovin kierrätyksessä. Luottokumppani Finnfoam on kiertotalouden edelläkävijä, mutta muiden vakuuttaminen kiertotalouden eduista on haastavampaa.

“EU:n regulaatio ei vielä ulotu kaikkiin Euroopan maihin. Siksi muutos voi olla monille valmistajille haastavaa.”

Myös Erävuoma tunnistaa, että kiertotalouden toimet voivat tulla monille kalliiksi. Millekään muulle ei ole kuitenkaan vaihtoehtoja.

“Kaikkien toimijoiden on tietenkin mietittävä kannattavuutta. Kilpailussa hinta ratkaisee, eikä vihreistä arvoista välttämättä haluta vielä maksaa”, hän tiedostaa.

Erävuoma kuitenkin lisää, että tilaajan on mahdollista näyttää vaatimuksillaan muille mallia. Samalla heillä on valta kannustaa yrityksiä kiertotalouden pariin, kilpailun kautta.

“Päämäärähän on kaikilla sama. Kullakin yrityksellä on vaan omat keinonsa. Se kirittää kilpailua, kun kaikki etsivät parhaita mahdollisia ratkaisuja”,

 

Tutustu yrityksen tarkemmin täällä (inosence.com)

Yritys on mukana Kiertotalousfoorumissa omalla puheenvuorollaan. Kts ohjelma täältä. Yritys on myös yksi iltapäivän yrityskierroksen kohteista. Yrityskierros on jo täynnä, mutta voit kysyä peruutuspaikkoja 5.11 aamulla tapahtuman ilmoittautumispisteestä Salo IoT Campuksella.

 

Artikkeli julkaistu 11/2024