Hotel Mathildedalin elämysmajoitusta tarjoavat merikontit mukautuvat hyvin kylän maisemaan. Kuva: Mikko Pääkkönen/Hotel Mathildedal.
Innovatiiviset tilaratkaisut virkistävät matkailualaa
Majoitus- ja ravitsemisalalla on viime vuosina tehty kokeiluja uusilla tilaratkaisuilla. Tästä käy esimerkkinä merikontit, jotka ovat liikuteltavia ja muokattavia. Mathildedalissa ne sulautuvat hyvin ympäristöön ja vahvistavat alueen kulttuurihistoriallista arvoa.
Siellä voi nukkua. Se ei muuta kohdetta. Sen voi ottaa käyttöön ja siirtää sesongin mukaan. Niitä voi myös yhdistää muihin samanlaisiin.
Merikontit ovat virkistäneet majoitusalaa uusilla tilaratkaisuilla. Kontit ovat olleet suosittuja erityisesti Keski-Euroopassa, jonne on syntynyt kokonaisia konttihotellejakin.
Myös Mathildedalin kylässä kontteihin voi majoittua kuin mihin tahansa hotellihuoneeseen. Ilmastoidusta tilasta löytyy leveä parisänky sekä WC ja kylpyhuone. Oleskeluosasta voi seurata ympäröivää kyläelämää.
“Kontit on ostettu merikontteina. Niihin on tehty eristykset, levytykset, pinnat ja vesiputket samoin kuin ikkuna- ja oviaukotkin. Kontteihin on myös hitsattu ‘ranskalaiset parvekkeet’ maisemaikkunoiden eteen”, kertoo Hotel & Café Mathildedalin yrittäjä Krista Gustafsson.
Kokeilu, missä ei ole menetettävää
Mathildedalissa kontit on nostettu vanhan kokoonpanohallin katolle ja niitä on markkinoitu jo elämysmajoituksena. Gustafssonin mukaan ne ovat elävöittäneet Mathildedalin kylän matkailuelämää.
“Kontit istuvat hyvin ruukkiympäristöön ja sen historiaan. Samalla ne ovat antaneet uuden elämän suojellulle kohteelle, sitä kuitenkaan muuttamatta. Merikonttien kautta on voitu ikään kuin entisöidä romahtanutta mutta kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta”, Gustafsson sanoo.
Hän lisää, että kontit ovat kokeilu, jossa ei ole mitään menetettävää. Matkailuyrittäjälle ne ovat erinomainen ratkaisu, sillä ne voidaan myös aina myydä eteenpäin.
“Käytännön hyötynä on energiatehokkuus. Koska kontit voidaan jättää kylmiksi talvella, ei niistä tule lämmityskustannuksia. Se laskee kuluja ja tuo joustavuutta liiketoimintaan”, Gustafsson kiittelee.
Jakamistalous ratkaisuna yhteisiin ongelmiin
Konttien tuoma joustavuus suo tilaa jakamistaloudelle. Kun sesonki esimerkiksi päättyy Mathildedalissa, voidaan kontit siirtää sinne, missä niille on käyttöä – osaksi toista liiketoimintaa.
“Tätä ei ole vielä testattu, mutta ajatus konttien käyttöasteen nostamisesta on tärkeä. Se voisi ratkaista ongelmia useilla toimialoilla. Maatalousyrittäjällä voi esimerkiksi tulla tarve majoittaa vierastyövoimaa tiettynä sesonkina. Jos ei tule päällekkäisyyksiä, voisimme hyötyä yhteistyöstä”, Gustafsson huomauttaa.
Yhteistyöllä kontit on Mathildedaliinkin tuotu. Toisena osapuolena yrityskokeilussa on Jari Lehtovaara ja Mellow Travel Oy.
“Idea konttien käytölle tuli siitä, kun tarvitsimme lisää majoituskapasiteettia. Jarilla on pitkä kokemus metalli- ja maanrakennusalalta, meillä on puolestaan markkinointikanavat valmiina. Sen sijaan että oltaisiin laajennettu rakentamalla, saimme yhteistyöllä uutta tilaa.”
Sisältä kontit muistuttavat kuin mitä tahansa hotellihuonetta. Kuva: Mikko Pääkkönen/Hotel Mathildedal.
“Legopalikka, joka soveltuu moneen”
Kontit ovat vähentäneet Hotel & Café Mathildedalin kiinteitä kuluja, ne ovat täydentäneet yrityksen palvelutarjontaa ja lisänneet alueellista elämyksellisyyttä.
Ja löytyy Salossa kontteja muualtakin.
“K-market Pahkavuoressa Salossa on jo käytössä elintarvikekontti, jota käytetään verkkokaupan jakelupisteenä. Mathildan Marinassa suihkutilat ja vierasvenesataman infopiste on rakennettu konttiin. Mathildedalin VINO’sti Bistro on rakentanut ravintolatilansa merikontteihin. Kontit ovat kuin legopalikoita, joita voi helposti myös yhdistellä. Ne soveltuvat sisätiloihinkin, jos vaan tilaa löytyy. Tarvetta voisi olla vaikka pyörä- tai välinevuokraamoilla, joilla on usein tarve siirtää tuote ja palvelu mahdollisimman lähelle loppukäyttäjää.”
Jakamistalouden kannalta keskeisintä on kuitenkin vaihtelevuus sesonkien välillä. Siinä yrittäjät voivat hyödyntää toinen toisiaan.
“Silloin ei tarvitse itse pyörittää toimintaa kahdella alueella, vaan voi mahdollisuuksien mukaan antaa toisen yrittää toisella sesongilla. Joustavuus on tärkeä etu kaikille”, Gustafsson sanoo.
Liikuteltavat mökit tarjoavat luonnonläheisyyttä ja suojaa poikkeusoloissa
Salon seudulla on viime aikoina kehitelty muitakin tilaratkaisuja. TeijoLog ja TeijoCon tarjoavat puuvalmisteisia tiloja, joiden liikuteltavuutta voi hyödyntää monin tavoin.
”Olemme toimittaneet Inkoon saaristoon Barö-mökkejä, joissa voi yöpyä. Niissä on samat ominaisuudet kuin hotellihuoneissa, mutta fiilis tulee luonnonläheisyydestä”, kertoo TeijoLogin toimitusjohtaja Mikael Eggert.
Barö-mökit ovat modulaarisia, joten niitä voi yhdistellä myös toisiinsa. Erityisenä hyötynä on vastuullinen tuotantotapa.
”Mökit rakennetaan valvotusti teollisessa ympäristössä. Näin tiloihin ei tule kosteutta. Myöskään rakentamisesta koituva melu ei häiritse tulevia naapureita. Toimitamme mökit kohteeseen lavetin kanssa ja lopuksi siivoamme jäljet”, Eggert sanoo.
TeijoLogin alkuperäinen perustaja ja toiminnasta sivuun jäänyt Lasse Ojanen tarjoaa nyt tilaratkaisuja TeijoCon-brändin alla. Uutena innovaationa hän esittelee kevyet ja helposti siirrettävät Tiipii-mökit, jotka on valmistettu ponttilaudasta ja joissa eristeenä toimii ilma. Ne tarjoavat mahdollisuuksia myös matkailuun.
”Tiipii-mökkimme sopivat hyvin hotellihuoneiksi. Niissä voi yöpyä turvallisesti, mutta tarpeen mukaan tilan voi helposti siirtää muuallekin. Kolmiomuoto on myös kestävämpi kuin tasasivuinen rakennus”, Ojanen sanoo.
Ojanen visioi, että TeijoConin mökkejä voi viedä äärimmäisiinkin oloihin, kuten katastrofialueille. Siellä vahvat seinät tarjoavat suojaa, mutta kevyet rakenteet liikuteltavuutta.
”Väliaikaisesti katastrofialueille pystytetyt teltat eivät usein ole turvallisia. Vahvoilla puuseinillä varustetuissa mökeissä voi nukkua rauhassa. Niiden katolle voi myös pystyttää aurinkopaneeleita, mikä tuo energiatehokkuutta talotekniikkaan”, Ojanen kertoo.
Tervetuloa tutustumaan konttiratkaisuihin 30.5 Salossa ja Kemiönsaarella
Tutustu ohjelmaan tästä ja ilmoittaudu mukaan