Elinikäisen oppimisen edelläkävijä – Edusalo toiminut Salon työelämän tukena jo 10 vuotta


Edusalon Asta Haukioja ja Markus Juhola näkevät, että yhteistyö paikallisten yritysten ja organisaatioiden kanssa luo pohjan menestyksekkäälle koulutustoiminnalle.

 

Elinikäisen oppimisen edelläkävijä – Edusalo toiminut Salon työelämän tukena jo 10 vuotta

 

Työelämän murros on tehnyt jatkuvasta oppimisesta yritysten elinehdon. Siinä kymmenen vuotta sitten perustettu Edusalo on noussut Salon keskeiseksi toimijaksi. Se vastaa alueen yritysten ja työntekijöiden muuttuviin tarpeisiin – pienin mutta vaikuttavin askelin.

Hektisessä ajassa yrityksillä on haasteena kehittää osaamistaan. Koska työelämän vaatimukset muuttuvat nopeasti, on kehitystä tehtävä pienin askelin.

Tähän tarpeeseen vastaa Edusalo, Salon työelämäpalveluja jo kymmenen vuotta täydentänyt koulutuspalveluyritys.

“Kaikki alkaa työntekijän tarpeesta. Heidän ammattitaidon päivittämisestä. Kun yritysten työntekijät tarvitsevat lupakortteja tai ammattipätevyyksiä, me olemme avuksi”, kertoo Edusalon toimitusjohtaja Markus Juhola.

Välillä tarpeet ovat kattavampia. Vaikkapa silloin kun yrityksissä tulee tarve kehittää tuotantoprosesseja tai muuttaa työtehtäviä toiseksi. Silloin Edusalon tehtävänä on etsiä keinot, joilla muutokset voidaan toteuttaa.

Edusalon omistaa koulutuskuntayhtymä, jonka opetuksen piirissä on noin 4 000 opiskelijaa. Edusalossa opiskelijoita puolestaan on reilu 1 000, joista 300 henkilöä opiskelee päivittäin.

“Suomen kielen opetus on palveluistamme suurin. Kotouttamiskoulutukselle on ollut tarve alusta asti. Syy Edusalon perustamiselle kymmenen vuotta sitten oli juuri se, että pystyimme vastaamaan osakeyhtiönä kilpailutuksiin”, Juhola sanoo.

Rooli muuttuu yhä tärkeämmäksi

Kymmenessä vuodessa Edusalon rooli työelämän fasilitaattorina on vain kasvanut. Syynä on oppimisen ja kouluttautumisen murros. Esimerkiksi Salon seudun ammattiopistossa tarjotaan tutkintoja ja tutkinnon osia, jotka ovat erittäin suosittuja. Jatkossa niitä voi täydentää Edusalossa pienemmillä osakokonaisuuksilla.

“Sellaisilla muutamien tuntien koulutuksilla töiden lomassa aamu- ja iltapäivisin tai iltaisin ja viikonloppuisin”, Juhola täsmentää. “Elinikäisen oppimisen myötä tällaisen kouluttautumisen merkitys on kasvanut, ja seuraavan kymmenen vuoden aikana se tulee vain kasvamaan.”

Kehityksen ajuriksi hän nostaa verkkoympäristön tarjoamat mahdollisuudet, kuten tekoälyn.

Myös maailmanpolitiikka on muuttanut salolaista työelämää, kun Ukrainan sodan seurauksena Varsinais-Suomeen on sijoittunut paljon ukrainalaisia työntekijöitä.

“Viime vuodet ovat olleet hektisiä, erityisesti suomen kielen ja työelämätaitojen kouluttamisessa. Toinen merkittävä muutos tulee olemaan Salon työllisyysalueen aloitus 1.1.2025. Siksi yhteistyön merkitys Salon elinvoimaa kasvattavien toimijoiden, kuten Yrityssalon, yrittäjien, Salon kaupungin ja kolmannen sektorin välillä tulee entistä tärkeämmäksi, kun kaikki tavoittelevat Salon seutukunnan parasta”, Juhola sanoo.

 

Toimitusjohtaja Juholalla on ammattijalkapalloilijan tausta sekä pitkä kokemus toiminnanjohtajan roolista urheilun kentällä.

Jatkuva kouluttautuminen ohjaa muutosta

Edusalon opiskelijat jatkavat usein opintojaan muualla, kuten Salon seudun ammattiopistossa. Sen tarjoamiin tutkinto-opintoihin siirtyy eniten ravintola-, hoiva- ja metallialoille hakeutuvia.

Juhola tunnistaa merkittävän muutoksen siinä, että aikuisten opiskelijoiden osuus on viime vuosina kasvanut. Sitä vastoin nuorempien osuus on pysynyt entisellään.

Taustalla on jatkuvan oppimisen ja kouluttautumisen megatrendi. Juhola nostaa sen tärkeimmäksi seuraukseksi yksilön kehittämisen. Samalla siitä on hyötynyt koko Salon elinkeinoelämä.

“Edusalon tarjoamat pienet opintokokonaisuudet ovat kaikille hyödyksi, oli kyse sitten lähiopetuksesta, monimuotokoulutuksesta tai verkkokoulutuksesta”, hän toteaa.

“Edusalo ei ole vain salolaisille”

Juhola on toiminut Edusalon johdossa nyt kaksi vuotta. Hän on taustaltaan opettaja ja ammattijalkapalloilija. Lisäksi hänellä on pitkä kokemus toiminnanjohtajana toimimisesta urheilun puolella.

Edusalon toimintaa hän arvioi kokonaisvaltaisesti. Kiitosta saavat Salon koulutuskuntayhtymän ja ammattiopiston “rautaiset toimijat”, jotka ovat pitäneet talouden tasapainossa. Samoin Edusalon sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilökunta.

Kysyttäessä Edusalon yksittäisistä onnistumisista vuosien mitalta, ei helppoa vastausta kuitenkaan ole tarjolla.

“En pysty vastaamaan kysymykseen yhtä helposti kuin urheilijana. Jalkapallon Suomen mestaruus on itselleni selkeä kohokohta. Mutta se, että Edusalo on pystynyt vastaamaan työelämän muuttuviin tarpeisiin koko matkan varrella, on merkki onnistumisesta”, Juhola toteaa.

Edusalon seuraavan kymmenen vuoden aikana kouluttautumisen tarpeet tulevat liittymään yhä enemmän joustaviin ja monimuotoisiin opintoihin. Juhola tunnistaa, että Salon alueen yritysten rekrytoinneissa tulee tulevaisuudessa näkymään työperäinen maahanmuutto.

“Edusalo ei ole vain salolaisille. Olemme jo nyt kouluttaneet verkon yli muun muassa suomea opiskelevia jalkapalloilijoita ja tukeneet kieliopinnoissa Intiasta Suomeen tulevia erityisosaajia. Samaan aikaan on pidettävä erittäin hyvää huolta Salossa jo olevasta työvoimasta ja osaamisesta, joka on vuosien varrella kertynyt erittäin paljon”, Juhola näkee.

Tutustu Edusalon toimintaan tarkemmin  (edusalo.fi)

 

 

Starttaamo 2025 -valmennuksesta tukea aloitteleville yrityksille

 

Salon yrityksille suunnattu Starttaamo 2025 -valmennus tarjoaa tukea ja työkaluja yrittäjyyden ensiaskelille. Ohjelma käynnistyy 7.1.2025, ja tapaamiset järjestetään iltaisin klo 17–20 neljänä peräkkäisenä maanantaina.

Starttaamo on valmennussetti, joka tähtää yritystoiminnan käynnistämiseen ja sen kehittämiseen yrityksen alkumetreillä. Edusalon Asta Haukioja luonnehtii sitä asiapitoiseksi mutta rennoksi kokonaisuudeksi, jossa on tarjolla kahvit ja vapaata keskustelua sekä vertaistukea ja asiantuntemusta.

“Mukana on paljon väkeä, yrittäjyyden eri vaiheista. Keskustelut ovat olleet tosi antoisia. Yritykset ovat jakaneet konkreettisia ehdotuksia, kuten mikä on hyvä verkkokauppasovellus tai millainen on hyvä kirjanpitäjä”, kertoo Haukioja.

Puhujia eri aloilta

Haukioja on ollu mukana valmennustoiminnassa vuoden. Hän näkee Starttaamon sopivan niin yrittäjyyden alkumetreillä oleville kuin yrittäjiksi haluaville.

Puhujia riittää eri aloilta. Muun muassa pankin edustaja tulee kertomaan yrityksen kannattavuudesta, mainostoimiston edustaja digimarkkinoinnista ja kokeneet opettajat yrittäjyyden kannalta merkittävistä askelmerkeistä. Odotuksena on, että neuvojen ja vinkkien avulla yritys saisi vauhtia toimintaansa.

“Illoissa keskustellaan matalalla kynnyksellä ja verkostoidutaan. Tapahtuma mukautuu eri osallistujien tarpeisiin. Yritystoimintaan liittyvien tietojen lisäksi tarjolla on ainutlaatuista vertaistukea”, Haukioja kertoo.

“Kaikkea ei tarvitse selvittää itse”

Valmennus käsittelee useita yrittäjyyteen kuuluvia teemoja. Niihin kuuluvat verkostot ja viestintä, yritystoimintaan liittyvä myyntityö ja markkinointi sekä asiakaskokemus ja kannattavuus. Myös työhyvinvointi on osa ohjelmaa.

“Näitä asioita käsitellään selkeästi ja ymmärrettävästi. Osallistujat ovat aiemmin kiitelleet sitä, ettei kaikkea tarvitse selvittää yksin. Keskustelut ja asioiden jakaminen tuovat osallistujille valtavasti lisäarvoa”, Haukioja sanoo.

Näin pääset mukaan!

Valmennukseen voi ilmoittautua Yrityssalon Tapahtumat-sivustolla. Ilmoittautuminen kattaa kaikki neljä tapaamista, ja osallistuminen on maksutonta.

“Täytyy vain ilmoittaa nimi ja mahdolliset erityisruokavaliot. Tarjolla tilaisuuksissa on kahvit ja yhdessäoloa. Tervetuloa mukaan”, Haukioja rohkaisee.

Ilmoittaudu STARTTAAMO valmennukseen  (https://yrityssalo.fi/tapahtumakalenteri/)

 

Artikkeli julkaistu 12/2024