Cencorp on alallaan globaali toimija. Toimitusjohtaja Mats Lillqvist (kesk.), talouskontrolleri Maija Heinä ja kansainvälistä myyntiä tekevä Eetu Palomäki naureskelevat, että Salossa he ovat kuitenkin jääneet paikallisilta piiloon.
Elektroniikkavalmistaja Cencorp nostaa profiiliaan – sähköistymisen trendi lisää rekrytointitarpeita
Salo IoT Campuksen lounaispäädyssä toimii yritys, jota ei Salossa juuri tunneta. Elektroniikkateollisuuden tuotantoautomaatioon erikoistunut Cencorp Automation Oy keskittyy vientiin, mikä on pitänyt sen muilta piilossa. Alan osaajille yrityksellä on kuitenkin jatkuva tarve.
Euroopassa ei liene yhtäkään autovalmistajaa, jonka tuotannossa jokin komponentti ei olisi kulkenut Salossa toimivan teknologiayrityksen tuotantoautomaation läpi. Näin uskoo Cencorp Automation Oy:n toimitusjohtaja Mats Lillqvist, viitaten yrityksen tuotteisiin.
“Pääasiakkaitamme ovat suuret globaalit yritykset, joilla on korkeat vaatimukset. Tarjoamme elektroniikkateollisuuden tuotantoautomaatiota usealle eri segmentille. Näistä suurimpia ovat autoelektroniikkavalmistajat, moottori- ja pumppuohjausvalmistajat sekä aurinkoenergia- ja lämpöpumppuelektroniikan valmistajat. Myös suuret sopimusvalmistajat käyttävät koneitamme”, hän sanoo.
Viime vuodet ovat olleet Cencorpille suotuisat. Vuonna 2014 yritys siirtyi kiinalaissijoittajien omistukseen, mikä on tarjonnut resursseja toiminnan kehittämiseen. Menestys on yhä lisännyt kiinalaisomistajien luottamusta salolaiseen osaamiseen.
“Hyvän tuloksen myötä olemme voineet kehittää toimintaamme. Viime vuosi oli meille erittäin hyvä. Liikevaihto kasvoi 40 prosenttia ja myynti tuplaantui”, Lillqvist kertoo.
Alkusoitto kasvulle kuultiin jo vuonna 2017, kun yritys muutti Satamakadulta suurempiin tiloihin Salo IoT Campukselle. Vuonna 2019 yritys siirtyi kampuksen toisesta päädystä nykyiselle paikalle lounaispäätyyn Nokian vanhoihin toimistotiloihin.
“Tällä hetkellä käytössämme on noin 4 000 neliötä. Pitkään oli myös puutetta varastotilasta, mutta viime vuonna saimme sitäkin lisää Salo IoT Campuksen tuella.”
Cencorpin tuotannosta löytyy asiakkaalle räätälöity ladontasolu, joka kykenee konenäön avulla poimimaan suuria komponentteja suoraan pahvilaatikoista ja latomaan ne piirilevylle.
Ei sijaa virhemarginaalille
Vaikka Cencorp on merkittävä toimija Salossa, jää yritys monilta huomaamatta. Se johtuu juuri siitä, että Cencorpin tarjoamille tuotteille ja palveluille on eniten kysyntää ulkomailla.
“Käytännössä tarjoamme automaatioprojekteja ja niihin soveltuvia laitteita. Kaksi kärkituotettamme ovat piirilevyjen jyrsinsolu ja läpiladottavien komponenttien ladontakone. Ne tarjoavat asiakkaillemme tehokkuutta tuotantoon. Meiltä he saavat sekä koneet että tarvittavat syöttölaitteet. Lisäksi tarjoamme suunnittelua ja komponenttien käsittelyä jo ennen kuin ne ladotaan piirilevylle”, hän kuvailee.
Cencorpin juuret ulottuvat 1970-luvulle asti. Yrityksellä on 30 vuoden kokemus piirilevyjen ja niissä käytettävien komponenttien käsittelystä. Nyt autoteollisuuden sähköistyminen ja aurinkoenergian kysynnän kasvu lisäävät tarvetta erityisesti läpiladottavien komponenttien ladontakoneille. Vaikka tuotannossa volyymit ovat suuria, ei virheille kuitenkaan ole sijaa.
“Asiakkaamme vaativat luotettavuutta. Osien jäljitettävyys on tärkeää erityisesti autoteollisuudessa, sillä tuotteita on voitava kutsua takaisin. Toinen tekijä on prosessin laadun valvonta. Huonot osat on erotettava hyvistä jo tuotannossa, sillä lopputuotteena voi olla esimerkiksi auton turvatyyny. Sen toimivuudessa ei ole sijaa virhemarginaalille”, Lillqvist huomauttaa.
Tarvetta automaatioinsinööreille
Maailmalla Cencorp tunnetaan johtavana alan toimijana. Yritys työllistää noin 350 alan osaajaa Suomessa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Ranskassa ja Kiinassa. Salossa työskentelee tällä hetkellä päälle kahdeksankymmentä henkilöä, niistä suurin osa tuotannossa.
Nyt rekrytointitarvetta on erityisesti automaatio- ja koneinsinööreille, sellaisille kuin Eetu Palomäki.
Salolainen Palomäki kertoo halunneensa heti valmistumisen jälkeen töihin globaaliin yritykseen. Siksi hän yllättyi kun sellainen löytyikin ihan naapurista. Cencorpilla hän on edennyt asentajasta myyntiprojektien vetäjäksi.
“Tulin aikanaan kesätöihin asentajaksi. Siitä siirryin suunnitteluun ja myyntiin. Nyt teen töiden ohella myös gradua Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa”, hän kertoo.
Palomäki pitää yrityksen ilmapiiristä. Hän kertoo, että Cencorpilla työntekijöille annetaan vapautta ja vastuuta vaikuttaa itse työhönsä. Työtehtäviä voi myös mahdollisuuksien mukaan joustavasti vaihtaa.
Toimitusjohtaja pidättäytyy itse kommentoimasta yrityksen työnantajamielikuvaa. Sen sijaan Lillqvist tunnistaa, että Cencorpilta löytyy pienen yrityksen edut, mutta etuna on mahdollisuus toimia isojen yritysten kanssa.
“Tulin mukaan elektroniiikkateollisuuteen 90-luvun puolivälissä. En lähtisi alalta, sillä on hienoa tehdä töitä huipputeknologiaa tarjoavien asiakkaiden kanssa ja ratkaista heidän ongelmia”, Lillqvist kiittelee.
Tehokkuutta tuotantoon tulee siitä, että suurissa erissä valmistetut piirilevyt on edullisempaa ensin liittää samaan paneelin ja irrottaa osat myöhemmin toisistaan.
Huomio siellä, missä ollaan vahvoilla
Viimeiset viisi vuotta ovat olleet Cencorpille vuoristorataa, eikä sekään ole välttynyt koronan, inflaation ja toimitusongelmien tuomilta haasteilta. Lillqvist näkee markkinatilanteen olevan yhä haastava, sillä komponenttien toimitusajat ovat pitkiä. Siitä huolimatta tulevaisuudennäkymät ovat valoisat.
“Joudumme tekemään hankintoja perustuen ennusteisiin, sillä vain siten voimme vastata asiakkaiden kysyntään. Huolellisella suunnittelulla ja oikeilla ennustuksilla olemme kuitenkin voineet toimittaa koneita ennätystahtiin. Samalla olemme ohittaneet kilpailijoitamme”, Lillqvist kertoo.
Kehityksen myötä asiakkaat myös kertovat tarpeistaan etuajassa, jolloin Cencorp voi niihin varautua. Sen myötä yritys voi keskittyä siihen, missä se on vahvimmillaan.
“Parhaillaan etsimme uusia asiakkuuksia Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta. Mutta toivomme maltillista kasvua, jotta voimme ylläpitää laatua. Autoelektroniikan valmistus tulee sähköistymisen myötä kasvamaan, ja siinä tiedämme olevamme hyviä. Siksi siihen pitää nyt fokusoida”, Lillqvist toteaa.
Tutustu yritykseen tarkemmin Cencorp.
Cencorpin avoimet työpaikat.