Markus Laine luo kasvun raamit salolaisyrityksille

 


 

Markus Laine luo kasvun raamit salolaisyrityksille

 

Niille Salon teollisuus- ja teknologiayrityksille, joiden tavoitteena on kasvaa Suomen ulkopuolelle, on luvassa hyviä uutisia. Yrityssalon uusi työntekijä Markus Laine auttaa löytämään kansainvälisen liiketoiminnan edellytykset muutosjohtajuudesta ja kestävyydestä.

Muuttuvassa ajassa teknologiateollisuuden toimijoilta vaaditaan valmiuksia vastata muutoksiin. Siinä korostuvat prosessien ja tuotannon tehostaminen sekä kestävän kehityksen periaatteet.

“Juuri tällaisia teknologiayrityksiä haluan palvella. Niitä, jotka ymmärtävät, että resurssien tehokkaalla kohdistamisella voi tehdä tulosta. Sen on kustannustehokasta ja kestävää liiketoimintaa”, kertoo yksi Yrityssalon uusista kasvoista Markus Laine.

Hän tietää mistä puhuu. Laineen tausta on sopimusvalmistusteollisuudessa, jonka parissa hän toiminut 20 vuotta palkkajohtajana ja yrittäjänä. Viime kesänä hän muutti Turkuun Kiinasta, jossa hän toimi neljä vuotta Hanza Groupin maajohtajana. Myyntityöstä on tarttunut mukaan asiakaspalvelukokemusta, korporaatiomaailmasta puolestaan laajaa näkemystä.

“Sieltä olen saanut laajaa perspektiiviä, jota voin tarjota Salon pk-yrityksillekin. Olin mukana viemässä omaa firmaamme aikanaan Kiinaan ja Slovakiaan, joten ymmärrän kasvuun valmistautuvien tarpeet ja huolet”, hän sanoo.

Kansainvälisyyteen kirittävä generalisti

Laine on opiskellut Itä-Aasian tutkimusta. Parhaillaan hän valmistelee väitöskirjaa Turun yliopistossa yritysten strategisesta päätöksenteosta. Maailmaa nähneellä humanistilla akateeminen tausta yhdistyy luontevasti valmistavan teollisuuden kokemukseen.

“En ole mikään insinööri, pikemminkin generalisti. Kantavana ajatuksena omassa toiminnassani on luoda tulevaisuuden kasvun raamit salolalaisille yrityksille. Kansainvälisyys on kiinteä osa sitä”, hän kuvailee.

Yrityssalolla toimintaan kuuluu hanketyö, jossa Laine kartoittaa Salon teknologiayrityksiä niiden kasvun tarpeiden ymmärtämiseksi. Alkuvaiheessa tarkoituksena on luoda yrityspooli, järjestää tapaamisia ja saada yritysten tarpeet ja hanketyön pääperiaatteet kohtaamaan. Yksi pääkohdista on kestävä kehitys.

“Tuon megatrendin hyödyt yritysten on tunnistettava, ja sitä pyrin edistämään. Päämiehet vaativat jo monilta toimijoilta kestävän kehityksen toimia. Kestävän kehityksen tavoitteet eivät enää edes keskustelun aihe, vaan tosiasia, jonka mukaan toimitaan. Tiedon jakamisen lisäksi tavoitteena on löytää keskeiset kehityskohteet, jotka tukevat kasvua ja mahdollista kansainvälistymistä.”

Realistiset tavoitteet tuovat nostetta hankkeelle

Laine toivoo löytävänsä yhdessä yrittäjien kanssa toimia, jotka ovat yrityksiä itseään parantavia. Hankkeen puitteissa niitä kehitetään pala kerrallaan.

“En pyri kaikkia Salo liike-elämän ongelmia ratkaisemaan. Riittää, että tunnistetaan kehityksen kohteita. Ne voivat olla kaikkea hyödyllisistä keskusteluista konkreettisiin näyttöihin. Jos vaikka yritykseltä puuttuu tarvittava kestävän kehityksen mukainen sertifikaatti, voimme määritellä polun sen saamiseksi”, Laine kuvailee.

Kuten kaikissa hankkeissa, yritykset voivat saada tukea ulkopuolisilta organisaatioilta. Ja hyötyä myös toisiltaan.

“Paikallisuuden lisäksi voimme löytää yhteistyökanavia oppilaitosyhteistyön kautta, sillä Turun ammattikorkeakoulu on mukana hankkeessa. Myös yliopistojen kanssa tullaan tekemään yhteistyötä. Näiden  myötä Saloon voidaan saada lisää työntekijöitäkin.”

Hanke on vasta aluillaan, mutta parhaillaan Laine kokoaa mahdollisia yrityksiä ja sopii tapaamisia. Myöhemmin kevääksi on suunniteltu Kick off -tilaisuus. Viimeistään siellä ilmenee, mihin salolaisyritysten rahkeet riittävät. Yrityssalo ei konsultoi, mutta voi näyttää askelmerkit.

“Se on tärkeää, sillä monet pk-yritykset voivat helposti jämähtää rutiineihinsa. Yrityksen on pakko kehittyä, jos se aikoo kasvaa tulevaisuudessa”, Laine sanoo.


Markuksen yhteystiedot:

Markus Laine | puh 050 323 9128 | markus.laine@yrityssalo.fi

Verkostoidu Markuksen kanssa Linkedin:ssä

Lue lisää Next level -hankkeesta