Saloon ideoitu uusia lähiruokaelämyksiä kesävieraille ja Turun ruokaviikoille

 

 

 

Saloon ideoitu uusia lähiruokaelämyksiä kesävieraille ja Turun ruokaviikoille

 

Yrityssalo on kevään 2023 aikana työstänyt salolaisten elintarvikeyrittäjien kanssa uusia ruokaelämyksiä. Kevään työpajoissa syntyi myös uusi ruokareitti eli Siiderireitti, jossa neljä siideritilaa ja -taloa on nostattamassa aidon siiderin kysyntää. Nämä kaikki ovat nyt valmiina Turun ruokaviikkojen aikana. Työpajoissa syntyi myös muun muassa laidunpiknik, verkosta ostettava lähiruokapaketti, makumatka artesaanijäätelön saloihin sekä ylellinen kartanoillallinen.

Alan trendit. Tuotteistaminen ja hinnoittelu. Verkostojen hyödyntäminen. Tarinallisuus ja elämyksellisyys. Paikallisuus ja jäljitettävyys. Näiden ilmiöiden pohjalta Saloon on syntynyt uusia ”makumatkoja”.

Yrityssalon keväällä järjestetyissä Ruuasta elämyksiä -työpajoissa otettiin kaikki huomioon, kun kehitettiin ruokamatkailua. Työpajoissa pohdittiin, miten Salon elintarvikeyritykset voisivat lisätä houkuttelevuuttaan matkailijoiden, vierailijoiden sekä paikallisten silmissä. Kehittämistä tehtiin vauhdilla, sillä tuotteiden piti olla testattu ja myynnissä kesän kynnyksellä ja jo Turun ruokaviikkojen aikana.

“Tässä onnistuimme erinomaisesti. Yrittäjät olivat jo aikaisemmin miettineet, miten he voisivat hyödyntää aluetta markkinoinnissa sekä yhdistää ruoka- ja juomatuotteensa matkailupaketeiksi. Työpajoissa laadimme muun muassa markkinoinnillisia tuotekortteja ja pohdimme asiakkaan palvelupolkua”, kertoo työpajan järjestäjä Henna Kyyrä Yrityssalolta.

 

Ruuasta elämyksiä -työpajoissa ovat olleet mukana Noste Oy:n Riikka Nurmi (vas.) ja Minna Elomaa sekä Brinkhall Sparklingin Tapani Levanto ja Yrityssalon Henna Kyyrä.

 

Työpajojen vetäjinä olivat tuotteistuksen asiantuntijat Noste Oy:n Riikka Nurmi ja Minna Elomaa. He sparrasivat yrittäjiä tuotteistuksessa, markkinoinnissa ja kokosivat lentäviäkin ideoita yhteen.

“Tuotteistamisideat ovat olleet hyviä ja niiden käsittely ulkopuolisen kanssa on ollut hyödyksi”, kertoo halikkolaisen siideritalo Brinkhall Sparklingin Tapani Levanto. “Ohjatussa työpajaympäristössä suunnittelulle on asetettu selkeät raamit. Näin kiireisessä arjessa asiat tulevat myös tehdyksi.”

Levanto kertoi yllättyneensä, miten samankaltaisia yritysten visiot olivatkaan.

“Salossa yritykset ovat selvästi tahoillaan pohtineet samanlaisia asioita. Nyt työpajoissa ideoita oli helppo yhdessä työstää. Niistä olisi syytä keskustella lisää, sillä yhteistyössä on voimaa”, hän sanoo.

Siiderireitistä yksi uusi matkailun vetonaula

Yhteistyö tuotti tulosta. Brinkhall Sparkling konseptoi yhdessä kolmen muun siiderituottajan kanssa siiderireitin. Sen varrella voi kokea paitsi juomanautintoja, myös tutustua tarkemmin aidon siiderin maailmaan.

“Meidän lisäksi mukana on Lepola Drinks, Hallonmäen siideripanimo ja Paulan puutarha. Siiderireitille voi lähteä omatoimisesti autolla tai vaikka polkupyörällä, sillä etäisyydet tuottajien välillä ovat suhteellisen lyhyet. Ryhmille suosittelemme alan hyvin tuntevaa opasta mukaan. Reitillä järjestämme maisteluja ja kerromme siideristä, sen alkuperästä ja tuotantotavoista”, Levanto kertoo.

Salosta Suomen siideripääkaupunki

Siiderireitti lanseerataan kesäkuussa Turun ruokaviikkojen kanssa. Reittiin voi jo tutustua verkossa, lähteä omatoimiselle kierrokselle tai osallistua Turusta alkavalle opastetulle bussireissulle siiderireitille 8.6.2023. Opastettuja siiderireissuja on varmasti tulossa lisää pitkin kesää.

“Artesaanisiiderin tuottajia ei Suomesta vielä montaa löydy, mutta suurimmat ja no nyt kansainvälisestikin palkitut tulevat Salosta. Siksi alueesta on muodostumassa Suomen siideripääkaupunki”, Levanto toteaa leikkimielisesti.

 

 

Salo mukana Turun ruokaviikoilla 5.–18.6.2023

’’Salo on Suomen suurin maatalouskaupunki* ja siksi olemme ottaneet kopin siitä, että paikalliset elintarviketoimijat ja koko Salosta lähtöisin oleva ruokaketju ovat näkyvästi esillä eri tilaisuuksissa Ruokaviikkojen aikana’’, toteaa Henna Kyyrä innoissaan.

*Yritysten liikevaihto yhteenlaskettuna.

Tätä kaikkea on tarjolla Ruokaviikoilla Salosta eli ruuan alkulähteiltä

SaloFood -lähiruokapuoti Turun kauppatorilla 6.6–18.6.

Salolaisia lähiruokatuotteita suoraan maatiloilta myynnissä kauppatorilla koko ruokaviikkojen ajan! Tervetuloa makumatkalle herkkujen Saloon!

Salon siiderireitti 8.6. klo 9–17.30 opastettu kierros Salossa

Suomen ensimmäinen siiderille pyhitetty reitti tutustuttaa sinut yhdellä kertaa aidon suomalaisen siiderin maailmaan, erilaisiin siiderityyleihin, valmistusmenetelmiin sekä siiderin kanssa nautittavaksi sopiviin ruokiin!

Reitillä pääset kokemaan puutarhan alkukesän huumaavan kukinnan, näkemään erilaisia siiderin valmistusmenetelmiä tuotantotiloista toiseen sekä tutustumaan itse siiderin tekijöihin. Reitin varrella pysähdymme syömään ravintolaan juuri siiderille sopivia makupareja yhdistellen sekä neljän tuottajan tastingin maistellen.

Ylellinen kartanoillallinen 8.6 Wiurilan aateliskartanon päärakennuksessa

Charles Bassin suunnittelema Wiurilan aateliskartano avaa nyt ovensa yleisölle! Tervetuloa nauttimaan ylellinen seitsemän ruokalajin illallinen, kuulemaan tarinoita kartanon historiasta, nauttimaan musiikista upeassa museoviraston suojelemassa päärakennuksessa. Illallinen valmistetaan lähituottajien laadukkaista raaka-aineista sekä luonnon antimista. Ilta on kokonaisvaltainen elämys kaikille aisteille!

Salon lähiruokapaketti ostettavissa verkosta

Karviaisten tila on koonnut erilaisia lähiruokapaketteja verkosta ostettavaksi. Salopaketteja löytyy erilaisia ja erikokoisia.

Laidunpiknik Halikojoen tuntumassa 11.6 ja 12.6

Tule seikkailulle Halikonjoen perinnemaisemiin ja tutustu lampaiden maisemanhoitotyöhön lampurin seurassa. Retkellä näet myös kuinka paimenkoira työskentelee! Matkan puolivälissä nautit Rikalan Krouvin lähituottajien herkuista kootun piknik-korin ilta-auringon loisteessa.