Monipuolista osaamista mallinnuksesta metallitöihin

Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä -hankkeen projektiryhmä pääsi 21.10 tutustumaan Turun ammattikorkeakoulun Tekniikka ja liiketoiminta -sektorin laboratorioihin ja asiantuntijoihin. Turku AMK:lla on kattavasti laitteistoa ja osaamista mallinnuksesta konkreettiseen rakentamiseen uusiutuvan energian tuotannon, energian varastoinnin ja sähköisen voimansiirron aloilta.

 

Juha Nikkanen ja Jussi Hurri esittelivät akkukennojen ja -moduulien testausfasiliteetteja ja asiantuntijapalveluita, joita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi akkujen testaamiseen ennen hankintapäätöksen tekemistä.

eRally Cross -auto toimii testialustana suunniteltaessa sähköisiä voimalinjoja ja akkujärjestelmiä raskaille työkoneille ja äärimmäisiin olosuhteisiin. Auton akkupaketti on rakennettu Suomessa ja sen käyttäytymistä erilaisilla kuormitusprofiileilla mallinnetaan mm. Virtuaalisen suunnittelun laboratoriossa. Akkupakettien tieteellisestä laskennasta vastaa kuvassa takana niitä tutkiva Eero Immonen ja autoa esittelee etualalla Heikki Saariluoma.

Samuli Ranta kertoi New energy -tutkimusryhmän toiminnasta. Ryhmässä tutkitaan mm. uusiutuvan energian tuotantoa ja tuotannon vaikutuksia sähköverkkoon sekä sähköisten ajoneuvojen latausta ja sen vaikutusta verkkoon. Kuvassa Mobile SOLAR Lab, jolla voidaan testata aurinkopaneelien tehoa ja kennojen eheyttä sekä alhaalla oikealla 1:100 mittakaavassa pikalatausasema.

Anne Norström ja Juha Nurmio Turku AMK:n kemianteollisuudesta esittelivät muovien tutkimusta, jonka painopisteenä ovat lääketieteen käyttämät materiaalit sekä kiertotalous. Laboratoriosta löytyy mm. ruiskuvalukone sekä 3d-tulostin. Laboratoriossa voidaan tuottaa nopeasti koekappaleita ruiskuvalutekniikalla, sillä ruiskuvalussa tarvittava tuotekohtainen muotti voidaan valmistaa myös laboratoriossa 3d-tulostamalla.

Konetekniikan kehitys- ja oppimisympäristössä Tehtaalla tutustuttiin vielä konepajaan, automaatiolaboratorioon ja hajautetun suunnittelun laboratorioon sekä nähtiin uusi, asennusta odottava metallien 3d-tulostuslaite.

eRally Cross -auton ympärille ryhmittyneenä ovat edestä vasemmalta myötäpäivään: Pekka Peljo Turun yliopisto, Johanna Valio Yrityssalo, Raimo Vuopionperä Turku Science Park Oy, Heikki Saariluoma Turku AMK, Jouko Urmas Yrityssalo, Eero Immonen Turku AMK, Ari Putkonen Turku AMK, Matti Luhtanen Prizztech, Mika Lauren Turku AMK. Kuvan otti Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy:stä.

Lisätietoa Turun ammattikorkeakoulun tutkimuksesta ja fasiliteeteista: Heikki Saariluoma

Lisätietoa Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä -hankkeesta: https://yrityssalo.fi/hankkeet/kasvua-sahkoistymisen-yritysekosysteemista/

 

Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä (A75908) on Turku Science Parkin ja Yrityssalon yhteishanke, jossa

  • vahvistetaan yritysten yhteistyötä, innovaatioiden syntymistä ja kilpailukykyä akkuteknologioiden ja sähköisen liikkumisen alalla Varsinais-Suomessa,
  • luodaan yrityksistä, korkeakouluista ja julkisista toimijoista akkuteknologioiden osaamiskeskittymä ja
  • tuodaan Lounais-Suomen osaajat ja toimijat mukaan kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön.