Sofictalle 200 000 euron innovaatiopalkinto kestävän kehityksen ratkaisusta

 


Soficta Oy:n Aistio-tuote mittaa kaukolämpökaivon olosuhteita. Toimitusjohtaja Sami Metsänperä näkee tuotteen menestyksen Liettuan Hackathon-kilpailussa tuovan yritykselle kansainvälistä näkyvyyttä.

 

Soficta vei IoT-tuotteella voiton Liettuan virtuaalisessa Hackathonissa
– yritykselle 200 000 € innovaatiopalkinto kestävän kehityksen ratkaisusta


Salolainen Soficta Oy on saanut tärkeän tunnustuksen yhdelle IoT-tuotteistaan. Aistio-sensori, joka mittaa etäseurannan avulla kaukolämpökaivon olosuhteita, vakuutti tuomariston liettualaisessa Intelligent Energy Lab Hackathon -kilpailussa.  Sofictan toimitusjohtaja Sami Metsänperä näkee voiton tukevan yrityksen kansainvälistä laajentumista.

Kun Soficta Oy osallistui Aistio-tuotteellaan liettualaiseen Intelligent Energy Lab Hackathon -kilpailuun, odotusarvona oli päästä tutustumaan kilpailun muihin ideoihin ja sparraamaan omaa tuotetta kilpailun mentoreiden kanssa. Mukaan lähdettiin positiivisella ja uteliaalla asenteella. Se johti lopulta 200 000 euron arvoisen pääpalkinnon voittoon.

“Vieläkin on hieman sellainen olo, ettei tahdo uskoa voittoa todeksi. Tuntuu mahtavalta, kun ollaan tehty oikeita asioita tiimissä ja oman tuotteen suhteen, ja kun oma tekeminen, tuote ja tapa esittää asioita saa arvostusta alan ammattilaisilta”, kertoo Sofictan toimitusjohtaja Sami Metsänperä.

Sofictan Aistio-tuote mittaa kaukolämpökaivon olosuhteita, kuten lämpötilaa, kosteutta ja vedenpinnan korkeutta. Sensorin etäseurannan avulla voi ennakoida ongelmatilanteita ja pidentää kaukolämpöputken elinkaarta.

Näitä ominaisuuksia yritys pääsee voiton myötä testaamaan Liettuaan. Rahapalkinnon ohella yritys saa pitkäaikaisen sopimuksen Vilnan kaupungin ja paikallisen energiayhtiön kanssa sekä pääsee testaamaan Aistio-tuotettaan Vilnan lähellä sijaitsevassa testausympäristössä.

“Kyseessä  on kaukolämpöasiakkaiden käyttöön tarkoitettu 24 hehtaarin testausalue Vilnan innovaatiokeskus. Käytämme osan palkintorahasta vierailemalla Vilnan kaukolämpöyhtiössä ja innovaatiokeskuksessa. Samalla reissulla saatetaan käydä vierailemassa energiayhtiöissä Baltian alueella ja miksei jopa Puolassakin”, Metsänperä sanoo.

Testaussopimus tukee kansainvälisen kasvun suunnitelmia

Hackathon-kilpailun voittopalkinto tarjoaa Sofictalle näkyvyyttä ja mahdollisuuden verkostoitua alan toimijoiden kanssa, niin Liettuassa kuin muuallakin. Metsänperä kertoo, että kilpailun ansiosta hänen oma LinkedIn-verkostonsa kasvoi noin 30 henkilöllä. Jo pelkästään sen hän kokee tuovan yritykselle uusia mahdollisuuksia.

“Saavutus kilpailussa antaa meille ehdottomasti hyviä viestejä eri markkinoihin, sillä se on kansainvälinen osoitus luottamuksesta ja näkemyksestä meidän tuotetta kohtaan. Aistio District Monitoring -palveluumme luottaa Suomessa jo yli 30 yhtiötä. Tuleva sopimus Vilnan kanssa on meille erittäin tärkeä kansainvälistä kasvua ajatellen ja se tukee meidän suunnitelmia erittäin hyvin”, Metsänperä toteaa.

Sofictalla on käynnissä myös Business Finlandin tukema Nuoret innovatiiviset yritykset -kansainvälistymishanke, jonne valitaan nopeaa ja suurta kansainvälistä kasvupotentiaalia omaavat yritykset. Ohjelman turvin yritys laajentaa markkina-alueitaan Ruotsiin ja Sveitsiin. Hackathon-kilpailun voiton myötä kohdealueena on myös Baltia.

“Sinne oli suunnitelmissa suunnata vasta noin kahden vuoden kuluttua. Tämän ”oikopolun” myötä tulemme käymään ainakin Liettuan potentiaalisia asiakkaita läpi ja sitä kautta mahdollisesti myös muuta Baltian aluetta”, Metsänperä sanoo.

Suomalaisilla ja salolaisilla yrityksillä on Metsänperän mukaan hyvät mahdollisuudet lisätä näkyvyyttään Hackathonin kaltaisten kilpailujen avulla. Kunhan kilpailukriteerit ja osaaminen kohtaavat.

“Jos tavoittelee voittoa on haasteisiin osattava vastata. Toki mukaan voi lähteä pelkästään ideoimaan ja innovoimaankin. Oman kokemukseni myötä usein mukana on luunkovia ammattilaisia tuomassa omia ajatuksiaan pöytään. Tämä Hackathon taisi olla omalla urallani jo viides, ja aina näistä kilpailuista jää aina ideoita matkaan. Rohkeasti vaan mukaan kokeilemaan”, Metsänperä kannustaa.

Lisätietoa Aistiosta: https://www.aistio.fi/en/aistio-district-monitoring/
Katso Aistion osuus finaalista: https://youtu.be/NSFILe2oAvQ?t=6347

Järjestäjän voitonjulkistus Linkedin:ssä  https://www.linkedin.com/posts/energy-tech-summit_the-intelligent-energy-lab-hackathon-was-activity-6847165120599072768-qEC1