Ihanainen 4H-yritys HerkutElla leipoo herkkuja nuorekkaalla twistillä

Kuukauden yritys 03/2020: HerkutElla

Haaveissani on oman leipomon tai konditorian perustaminen ja kenties 4H-yritys muuttuu jonakin päivänä ihan oikeaksi yrityksesi, HerkutEllan perustaja Ella Turpeinen kertoo.

4H-YRITYS HERKUTELLA LEIPOO KAKKUJA TILAUKSESTA

– Perustin 4H-yrityksen, koska halusin tehdä kakkuja ja kehittyä siinä. Halusin päästä kokeilemaan uusia tekniikoita ja oppia uutta. Kotona minua jo kiellettiin leipomasta, koska kukaan ei voi syödä loputtomasti herkkuja. Oli siis niin sanotusti ohjattava leipomukset muihin suihin. Hyvänä plussana myös itse tienattu raha motivoi yrittäjäksi ryhtymisessä, 19-vuotias HerkutEllan perustaja Ella Turpeinen kertoo.

HerkutElla on 4H-yritys, joka on erikoistunut täytekakkuihin, juustokakkuihin ja voileipäkakkuihin. Valikoimaan kuuluvat myös mm. kuivakakut, muffinsit, marengit, macaronsit, tuulihatut sekä erilaiset pikkuleivät. Eniten leivonnaisia tilataan Ellan mukaan syntymäpäiväjuhliin. Hyvänä kakkosena ovat kastajaiset ja rippijuhlat sekä juhlapyhät.

– Parhaita projekteja ovat mielestäni uudenlaiset ja haastavat leivonnaiset, joissa pääsen kokeilemaan jotain uutta tai muuten vain haastamaan itseäni, Ella kertoo.

Kaikki tuotteet tehdään yksilöllisesti. Jokainen kakku luodaan asiakkaan toiveiden pohjalta aina kakkupohjasta koristeluihin saakka. Tuotteissa otetaan huomioon myös erilaiset ruokavaliot ja esimerkiksi vegaanisia leivonnaisiakin on saatavilla. Ella pyrkii käyttämään tuotteissaan lähellä tuotettuja ainesosia ja näin huomioimaan myös ympäristönäkökulman. Y-tunnuksen Ella hankki jo 4H-yrittäjyytensä alkuvaiheessa. Sen myötä asiakaskunta laajeni yksityishenkilöistä myös yrityksiin ja yhdistyksiin esimerkiksi kokoustarjoilujen muodossa.

Viime vuonna HerkutEllan palvelut kasvoivat lasten leivontasynttäreillä. Konsepti toimii hyvin myös esimerkiksi polttareissa tai pikkujouluissa aikuisemmallekin väelle. Ihmisten ohjaaminen on Partiossa ryhmänohjaajana toimivalle Ellalle tuttua.

– Laadin synttäreillä toteutettavan reseptin mahdollisten toiveiden mukaisesti ja vien tarvittavat ainekset mukanani juhlapaikalle. Juhlaväki saa reseptin, jonka mukaan pääsee leipomaan. Neuvon ja seuraan vierestä niin, että juhlijat saavat kuitenkin itse kokeilla ja tehdä. Esimerkiksi muffinssit toimivat hienosti, koska niitä tehdessä pääsee kokeilemaan erilaisia koristelutekniikoita ja jokaiselle riittää tekemistä, Ella toteaa.

Ella osallistui lukio-opintojensa ohella syksyllä 2018 lähes kaikkiin Yrityssalon järjestämiin aloittavien yrittäjien infotilaisuuksiin.

– Mielestäni infot olivat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä. Starttaamo oli mielestäni paras kaikista valmennuksista. Se koostuu useammasta illasta, joilla jokaisella on oma aiheensa. Oli todella mielenkiintoista kuulla, millaisia yrityksiä muilla osallistujilla oli tai millaisia he kenties olivat perustamassa ja missä asioissa he tarvitsivat apua. Starttaamosta sain todella paljon mielenkiintoisia vinkkejä yrittäjyyteeni. Etenkin mieleeni jäi kerta, jolloin mainostoimiston edustaja oli kertomassa markkinoinnista, Ella miettii.

– Yritystä pyörittäessäni olen oppinut paljon lisää itsestäni ja muista ihmisistä sekä hyvän asiakaspalvelun ja hyvien käytöstapojen tärkeydestä. En voisi olla tyytyväisempi päätökseeni perustaa 4H-yritys, kertoo Ella.

Verkostoituminen muiden yritysten kanssa on asia, johon Ella haluaisi panostaa enemmän.

– Olen enemmän kuin kiinnostunut tekemään esimerkiksi yhteistyötempauksia muiden yrittäjien kanssa. Oikeilta yrittäjiltä saa mallia toimintaan ja voi oppia uusia toimintatapoja ja ammattiniksejä, Ella pohtii.

Kokemus toi rohkeutta ottaa isompia askeleita

Keväällä 2019 Ella päätti hakea mukaan Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennelle tuotantokaudelle. Hakijoita oli erityisen paljon, useita satoja. Ella valittiin yhdeksi 12:sta osallistujasta ja hän sijoittui kilpailussa lopulta kuudenneksi, kahden jakson päähän finaalista. Ellan mukaan kilpailun aikana kertynyt kokemus hyödyttää valtavasti hänen yritystoimintaansa.

– Ilman 4H-yrittäjyyden tuomaa kokemusta olisin tuskin uskaltanut hakea mukaan ollenkaan. Sain ohjelman kautta paljon näkyvyyttä ja tilausten määrä on kasvanut. Olen saanut myös paljon lisää seuraajia esimerkiksi Instagramissa. Koko Suomi leipoo -kisa oli kyllä uskomaton ja opettavainen kokemus, Ella toteaa.

Ella opiskelee parhaillaan medianomiksi Turun ammattikorkeakoulussa ja ajatuksissa on HerkutEllan toiminnan laajentaminen tämän vuoden aikana myös Turkuun. Maaliskuun leivonnaistilauksista löytyy esimerkiksi merenneitoteemainen kakku, jota Ella odottaa jo innolla, sekä useamman täytekakun valmistaminen suuriin rippijuhliin. Lisäksi Ella on kutsuttu tuomariksi valtakunnalliseen Vuoden 4H-yritys -kilpailuun, jonka voittaja julkistetaan maaliskuun puolivälissä.

– Aion tehdä kakkuja niin kauan kuin vain jaksan! Yrittäminen on ollut hauskaa ja opettavaista ja haaveenani on tulevaisuudessa kirjoittaa myös oma keittokirja. Kannustan kaikkia, etenkin nuoria, tekemään just sitä, mistä itse tykkää ja olemaan rohkeita, Ella innostaa.

4H-yritys on harjoitusyritys, jossa 13 – 28 -vuotias nuori voi kokeilla yrittäjän toimimista turvallisesti ja ohjatusti omalla liikeideallaan. Salossa 4H-yrityksiä on valtakunnallisesti eniten, noin 60 kappaletta. Lisätietoa https://salo.4h.fi/4h-yritykset/

Julkaistu: 28.2.2020 15:08