Digivinkki #10 Linkkien lyhentäminen Bitly-palvelussa


Miten saan pitkän linkin helpommin käytettävään muotoon?

Vinkin vaikeusaste: helppo

Tässä artikkelissa keskitymme Bit.ly nimiseen linkkien lyhentämispalveluun ja sen ilmaisversioon. Tarjolla on myös muita linkin lyhennyspalveluita. Muista valita vastuullisesti ja vertailla itse.

Linkin lyhentämisen hyödyt

 • Kanavat, joissa viestin pituus on rajattu (Twitter)
 • Voit seurata tekemäsi linkin klikkailuja lyhennyspalvelussa
 • Jos et osaa tai julkaisujärjestelmäsi ei pysty tuottamaan selkeitä ja helposti muistettavia linkkejä.
 • Käytät verkkosivujen ulkopuolista palvelua (kuten jonkin kyselyn tekemistä ilmaisella alustalla) ja tarvitset siitä helpomman ja lyhyemmän version

Mikä on hyvä linkkirakenne?

Hyvä linkki on napakka ja kertoo minne pitäisi mennä. Se on helppo muistaa tai päätellä.

Esimerkki hyvästä linkkirakenteesta: yrityksennimi.fi/asian-nimi-tahan
Esimerkki huonosta linkkirakenteesta: yrityksennimi.fi/blabla.nnn?id=1238??

Päättelyesimerkki:
Järjestät joulutapahtuman nimellä Joulutaika joka vuosi. Tapahtuma on vakiintunut, kestää kaksi pivää ja asiakkaasi osaavat jo odottaa sitä. Sisältö tapahtumassa vaihtuu jonkin verran joka vuosi ja siksi asiakkaiden on tärkeää päästä tarkistamaan verkkosivuilta tämän vuoden informaatio. Silloin he voivat suoriltaa osata kirjoittaa fiksuina päättelijöinä yrityksennimi.fi/jouluntaikaa ja päätyvät suoraan oikeaan osoitteeseen.

Miten luon ja muokkaan Bitly osoitetta?

Bitlyn löydät osoitteesta https://www.bitly.com. Siirry sinne ja seuraa ohjetta:

 1. Luo Bitly tili
 2. Valitse Create
 3. Kirjoita lyhennystä kaipaava verkko-osoitteesi (URL) kohtaan PASTE LONG URL
 4. Valitse alareunasta CREATE
 5. Editoi linkille otsikko kohtaan TITLE. Valitse otsikko niin, että tunnistat siitä linkin sisällön itse helposti jälkikäteen.
 6. Kustomoi linkin loppu osa kohdassa CUSTOMIZE BACK-HALF esimerkiksi päättelyesimerkin mukaan jouluntaikaa sanalla. Huom! On mahdollista, että haluamasi sana on jo käytössä, joten käytä sitten toiseksi tai kolmanneksi parasta versiota.
 7. Valitse SAVE
 8. Kopio tekemäsi linkki ja laita ota käyttöön

Voit muokata jo tekemääsi linkkiä myös jälkikäteen, mutta muista: jos olet jo jakanut linkin eteenpäin, ei muutettu linkki luonnollisesti enää johda samaan paikkaan. Esimerkiksi bit.ly/jouluntaikaa_moi ei ohjaa samaan osoitteeseen bit.ly/jouluntaikaa_hei kanssa.

Kun teet linkkiä, sinun on mahdollista kirjoittaa myös tageja. Bitlyn palvelussa tagit ovat käytännöllisiä, jos teet useita linkkejä palvelun avulla. Tagien avulla voit etsiä tekemiäsi linkkejä tehokkaammin. Jos käytät palvelua harvakseltaan voit huoletta jättää tag-kohdan tyhjäksi.

Milloin Bitly ei ole hyvä vaihtoehto?

Linkinlyhennyspalvelut ohjaavat klikkailijat aina palvelunsa kautta. Silloin linkinlyhennyspalvelun toimintavarmuus on oleellinen tekijä. Oletetaan, että linkinlyhennyspalvelulla tulee uudelleen ohjauksen kanssa ongelmia. Tässä tilanteessa sinunkin linkkien uudelleenohjaus on ongelmissa. Tämä on harvinaista, mutta koskaan ei voi tietää. Myös latausnopeus kokee pienen hidastumisen, mutta hyvien yhteyksien päässä tästä ei tule ongelmaa.

Yrityssalon digivinkit:

Muualla verkossa

 

 

 

 

Julkaistu 30.11.2020 // Mainostoimisto Kuke

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

 

Digivinkit ovat osa Coastal Bootcamp -hankkeen toimenpiteitä. Tavoitteena on edistää yritysten digitaitoja ja -osaamista.
Lue lisää hankkeesta täältä