Sijoita viisaasti yrityskaupan tuotot

 

Sijoita viisaasti yrityskaupan tuotot

Isojen yrityskauppojen jälkeen yrittäjä voi olla uuden ja hämmentävän tilanteen edessä. Pankkitilillä on rahaa, jolle pitäisi löytyä asiallista käyttöä. Keskustelu asiantuntijan kanssa avaa ovet sijoittamisen maailmaan. Toiveet ja tarpeet, tuotto-odotukset ja riskinottokyky määrittelevät, mihin raha jatkaa matkaansa.

– Ihan ensimmäiseksi kannattaa pysähtyä miettimään, mihin rahaa tarvitsee lähimpien kuukausien ja vuosien aikana. Tarvitseeko tehdä välttämättömiä hankintoja, investointeja tai maksella vanhoja lainoja? Jäljelle jäävää varallisuutta tarkastellaan kriittisin silmin: mitä mahdolliselle elämäntyölleen ja eläkerahapotilleen haluaa tehdä, asiakkuusjohtaja Miika Kurka LähiTapiola Private Bankingista toteaa.

Hänen mukaansa tulevaisuuden toiveet ja tarpeet, tuotto-odotukset ja riskinottokyky määrittelevät, millaisiin sijoituksiin ryhdytään ja millaisia riskejä rahoilla voidaan ottaa.

– Yrittäjät ovat aina riskinottajaporukkaa. Riskin taso vain vaihtelee. Kerralla saatu iso summa ehkä jo iäkkäänä toimijana kuitenkin muuttaa tilannetta ja ohjaa maltillisempaan suuntaan.

LähiTapiolan lanseeraama kanssasijoittaminen mahdollistaa Kurkan mukaan pääsyn samoihin, muuten yksittäisille sijoittajille harvinaisiin ja haastaviin sijoituskohteisiin, joihin ryhmä itse sijoittaa vakuutusvarojaan. Kotimaiset ja kansainväliset kohteet valikoituvat tarkan analyysin ja seurannan jälkeen.

– Sijoittajien on hankala päästä käsiksi esimerkiksi suuriin rakennushankkeisiin, kuten kauppakeskus Ainoaan Espoossa tai Kansi-kokonaisuuteen Tampereella. Asiakas voi hajauttaa varat halutusta kokonaisriskitasosta riippuen eri omaisuusluokkiin: osake- ja korkomarkkinoille tai pääoma- tai kiinteistösijoituksiin, Kurka kuvailee.


Sijoitusratkaisujen jälkeen täytyy malttaa mielensä

Liiketoiminnassaan menestyneet yrittäjät ovat Miika Kurkan mukaan todennäköisesti olleet tekemisissä sijoitusneuvonnan kanssa jo ennen yrityksen myyntiä. Aikaisemmat sijoitustarpeet ovat voineet herätellä omaakin kiinnostusta sijoitusmaailmaan. Yrittäjä saattaa myös antaa varainhoitajille vapaat kädet hoitaa varallisuuttaan.

– Asiantuntijan avustuksella sijoittamisesta tulee turvallisempaa, vaikkei kukaan voikaan täysin ennustaa talouden liikehdintää. Esimerkiksi korona romahdutti keväällä pörssin nopeasti 30 prosenttia. Osakekurssit toipuivat kuitenkin yllättävän nopeasti, Kurka pohtii.

Pörssikurssien ailahtelu kuuluu aasiaan.

– Kannattaa pysyä rauhallisena omassa sijoitussuunnitelmassaan, eikä säntäillä yksittäisten laskujen ja nousujen perässä. Sijoitusten hajautuksella tasoitetaan yksittäisten heikkojen vuosien vaihteluja: muut kannattelevat yhden omaisuusluokan notkahtaessa.

Sijoitusten paras tuotto tulee Miika Kurkan mukaan yleensä pitkällä aikavälillä.

– Tyypillisin harha on kuvitella saavansa liian lyhyessä ajassa liian paljon tuottoa sijoitukselle. Tuotto-odotusten kasvaessa myös riskit kasvavat. Kannattaa malttaa odottaa sijoitussuunnitelman mukaisesti varojen tarvitsemiseen saakka, hän kehottaa.

 

Omistajanvaihdos- ja yrityskauppailta 6.10 – tervetuloa!

Tule kuuntelemaan lisää Yrityssalon järjestämään Yrityskauppa- ja omistajanvaihdosiltaan tiistaina 6.10. klo 16.30-20 Rikalan Krouviin Halikon Rikalanmäelle. Tutustu tarkemmin ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan. 

– Meillä on Yrityssalossa aito huoli siitä, että yrityskaupat ja sukupolvenvaihdokset jäävät toteutumatta tiedonpuutteen takia. Infojen ja tiedonjaon keinoin pyrimme lisäämään ymmärrystä siitä, että pienissäkin yrityksissä voi olla ostajia kiinnostavia elementtejä, yritysneuvoja Jukka Heinonen Yrityssalosta toteaa.

Tavoitteenamme on tarjota yrityksille – sekä ikääntyville yrittäjille että potentiaalisille jatkajille – ajankohtaista tietoa asiantuntijoiden kanssa toteutettavissa tiedonjakotilaisuuksissa, tietoiskuissa ja, klinikkatapaamisissa.

Toimenpiteet ovat osa Yrityssalon Yrityskauppa-, omistajanvaihdos- ja sukupolvenvaihdoshanketta, jota rahoittaa Ykkösakseli. Heinosen mukaan hankkeesta on tarkoitus tulla osa Yrityssalon normaalia toimintatapaa, matalan kynnyksen omistajanvaihdospalvelua.

– Haluamme työpaikkojen pysyvän maaseudulla. Ensimmäinen askel on potentiaalisen ostajan tai myyjän ilmaisema halu toimia – kaikki muu on ammattilaisten hoitamaa tekniikkaa, Heinonen muistuttaa.

Hankkeen tavoitteena on hänen mukaansa tarjota ajankohtaisinta tietoa ja hyviä tapausesimerkkejä sekä kartoittaa yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen toteuttamisen mahdollisuudet.

Lisätietoja:  Jukka Heinonen, p. 044 546 0035 |  jukka.heinonen@yrityssalo.fi