Akkuekosysteemi vahvistuu – tuleva eFlow Hub kokoaa yhteen alan yrittäjiä

 


 

Akkuekosysteemi vahvistuu – tuleva eFlow Hub kokoaa yhteen alan yrittäjiä

Yrityssalo ja Turku Science Park käynnistivät 18. helmikuuta yhteisvoimin Lounais-Suomen sähköistymisen yritysekosysteemin rakentamisen. Kick-off: Growth from the Electrification Business Ecosystem -webinaarissa kuultiin ajankohtaisia yrityspuheenvuoroja ja pohjustettiin yhteistyötä akkuteknologioiden ja sähköisen liikkumisen ekosysteemin kehittämiselle. Pian alan toimijat voivat kohdata eFlow Hub-foorumilla.

 

Hankkeen startti herätti huomiota

Akkumineraalien kestävä käyttö, sähköisen liikkumisen sovellukset sekä kiertotalous ja kierrätys. Siinä satoa Kick-off: Growth from the Electrification Business Ecosystem -webinaarista. Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä -hankkeen projektipäällikkö Johanna Valion mukaan tilaisuus keräsi paljon huomiota alan yrittäjien keskuudessa.

“Webinaari otettiin hyvin vastaan. Aihealueiden monipuolinen käsittely ja informatiiviset esitykset saivat kiitosta. Konkreettiset esimerkit olivat monien mieleen. Tämä kertoo siitä, että Lounais-Suomessa akkuteknologian kehitys ja siihen liittyvät sovellukset selvästi kiinnostavat monia”, Valio kertoo.

Esille tuli myös kehitysehdotuksia. Webinaarissa toivottiin selontekoa erityisesti siitä, mitkä tahot ovat edistämässä akkuihin liittyvää kehitystä kansallisella tasolla.

“Tämä oli toivottu huomio, sillä eri toimijoiden kontaktointi on juuri hankkeen päätarkoitus. Odotamme verkostoitumisen lisäävän luottamusta ja helpottavan keskinäistä viestimistä yritysten välillä. Se hyödyttää kaikkia”, Valio toteaa.

Tilaisuus on katsottavissa tallenteesta
Tilaisuuden esitykset täällä

 

Micropower Group Oy:n Harry Lilja näkee, että Salossa akkujen ja laturien tuotekehitysyhteistyö on tehty helpoksi, sillä toimijoita löytyy paljon niin valmistajista, loppukäyttäjistä kuin alaa opiskelevistakin.

“Jokainen akku tarvitsee laturin”

Verkostot tarjoavat hyötyjä muun muassa akkujen latureiden valmistajille. Webinaarissa esiintynyt Micropower Group Oy:n toimitusjohtaja Harry Lilja tunnistaa verkostojen tärkeyden, sillä sähköistyminen on murroksessa.

“Viime vuosien aikana akkuala on muuttunut merkittävästi. Siirtyminen lyijyakuista litium-ioni akkuihin on lisännyt akkujen tehokkuutta, lyhentänyt niiden latausaikoja ja tuonut mukanaan ympäristöhyötyjä. Muutos on kasvattanut meidänkin kokonaismarkkinoita ja verkostoja. Tarvitseehan jokainen akku laturin”, Lilja kertoo.

Micropower Group Oy:n ratkaisuissa akkujen ohjaustekniikka, laturi ja akut keskustelevat toistensa kanssa.  Sen myötä laturit tuovat älyä ja liitettävyyttä kokonaisjärjestelmiin. Asiakkaalle se tarkoittaa lisää ominaisuuksia, sillä uusista latureista voi esimerkiksi seurata latauksen edistymistä ja tunnistaa virhekoodeja.

Alan kehitykseen vastaamisessa Lilja nojaa asiakkaisiin ja heidän tarpeisiinsa. Hän toivoo yrityksiltä yhteydenottoja jo siksi, että asiakasrajapinnassa tuotteita voi parhaiten kehittää.

“Kun asiakkaat kertovat millaisia vaatimuksia latureilla tulee olla, pystymme tekemään tuotekehitystä. Näin voimme parantaa latureitamme niin, että ne toimivat paremmin liikkuvassa ympäristössä, kuten ajoneuvoissa ja työkoneissa jolloin latureiden on esimerkiksi kestettävä tärinää ja kylmyyttä. Salossa tuotekehitysyhteistyö on tehty helpoksi, sillä toimijoita löytyy niin valmistajista, loppukäyttäjistä kuin alaa opiskelevistakin”, Lilja sanoo.

 

Näyteikkuna akkuekosysteemin kehittämiselle

 

Akkuekosysteemin eri toimijat voivat vastaisuudessa löytää toisensa helposti eFlow Hub -verkkosivuilta. Se on uusi foorumi, joka kokoaa yhteen akkuihin liittyvää osaamista ja alan yrityksiä. Sivuilla tullaan julkaisemaan akkualan artikkeleita ja sinne kootaan aineistoja aiheeseen liittyvistä tilaisuuksista.

“Uudella brändillä tulemme lähestymään akkualan toimijoita ja kutsumme heidät osaksi verkostoa. Kaikki, jotka haluavat olla mukana luomassa kestävää ja älykästä sähköistä tulevaisuutta ovat tervetulleita mukaan eFlow Hubiin”, Johanna Valio kertoo.

Kiinnostuneille on tarjolla tilaisuuksia jo kevään aikana. Aihealueita ovat muun muassa akkujen elinkaareen liittyvät turvallisuuskysymykset, 3D-tulostus osana sähköistymisen sovelluksia sekä akkuasetusluonnos.

“Kevään webinaarit kokoavat yhteen asiantuntijoita akkuekosysteemin eri puolilta. Esimerkiksi 5. maaliskuuta järjestettävässä akkupakettien turvallisuutta käsittelevässä tilaisuudessa huomioidaan akun koko elinkaari valmistuksesta, käytöstä ja kuljetuksesta aina varastointiin ja kierrätykseen”, Valio sanoo.


Lue lisää   täältä  (viimeisin eFlowHubin uutiskirje)

Etkö saa vielä eFlowHubin uutiskirjettä? Tilaa se täältä

 

Kasvua sähköistymisen yritysekosysteemistä (A75908) on Turku Science Parkin ja Yrityssalon yhteishanke, jossa

  • vahvistetaan yritysten yhteistyötä, innovaatioiden syntymistä ja kilpailukykyä akkuteknologioiden ja sähköisen liikkumisen alalla Varsinais-Suomessa,
  • luodaan yrityksistä, korkeakouluista ja julkisista toimijoista akkuteknologioiden osaamiskeskittymä ja
  • tuodaan Lounais-Suomen osaajat ja toimijat mukaan kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön.