Muurlan hitsauskonekonkari astuu uuteen aikaan

 

Wallius Hitsauskoneet Oy:n lähettämöstä lähtee tavaraa Suomen lisäksi Ruotsiin ja Viroon. 

 

 

Muurlan hitsauskonekonkari astuu uuteen aikaan

 

Wallius Hitsauskoneet Oy tarjoaa metallialan ammattilaisille uuden sukupolven hitsauslaitteita. Kesällä allekirjoitettu sopimus teknisen alan tuotteiden jälleenmyyjäketjun IKH:n kanssa kasvattaa yrityksen markkinaosuutta Suomessa. Maailmalla jalansijaa löytyy Ruotsista ja Baltiasta, mutta toimitusjohtaja Lasse Paananen tähyilee jo kauemmaskin.

Suomessa kotimaisuutta suosiville hitsaajille työkalun valinta on joko–tai-tilanne. Maastamme löytyy nimittäin kaksi hitsauskonevalmistajaa. Toinen niistä sijaitsee Salossa, Muurlassa.

“Kemppi ja Wallius Hitsauskoneet ovat ainoat suomalaiset hitsauskonevalmistajat. Koko suomalaisen hitsausteollisuuden alku on näissä yrityksissä, ja molemmat on perustettu vuonna 1949. Vaikka Suomessa myydään ulkomaisiakin koneita, on meillä markkinoilla hyvä asema”, kertoo Lasse Paananen, Wallius Hitsauskoneet Oy:n toimitusjohtaja.

Wallius Hitsauskoneiden tärkeimpiä kohderyhmiä ovat ammattihitsaajat ja vakavat harrastajat. Koska ostajia on paljon ja ne ovat hajallaan, on myynti keskittynyt jälleenmyyjille. Yrityksen myynnistä sieltä tulee 90 prosenttia ja loput suurilta teollisuustoimijoilta sekä omasta verkkokaupasta.

Paanasen mukaan markkinat hitsauslaitteille ovat Suomessa pitkään pysyneet vakiona. Alan toimijoiden kasvu tapahtuu pitkälti voittamalla markkinaosuutta toisilta toimijoilta.

“Jälleenmyyjämme voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Valtakunnalliset tavarataloketjut, kuten Puuilo ja Kärkkäinen myyvät paitsi hitsauskoneita myös kaikkea muuta kotiin. Ammattimaiset hitsauskoneliikkeet taas tarjoavat laajan valikoiman erilaisia hitsausratkaisuja. Heiltä saa myös neuvontaa ja tukea sekä usein huoltopalvelua paitsi kuluttajille myös vaativille teollisuusasiakkaille. Näiden välissä toimivat teknisen alan tuotteiden jälleenmyyjäketjut ja yksittäiset liikkeet”, hän jaottelee.

Vanha merkki uudelle kumppanille

Nyt muurlalaisyritys tulee vahvistamaan asemaansa, sillä kesäkuussa solmittiin jälleenmyyntisopimus teknisen alan tuotteiden valtakunnallisen suurketjun IKH:n kanssa. Yhteistyön myötä Wallius lanseeraa yhdessä IKH:n kanssa HAKAS-tuoteperheen.

“IKH etsi kumppania hitsaustoimialalle. Meidän tarjontamme ja heidän tarpeensa osuivat hyvin yhteen. Meidän periaatteemme tarjota asiakkaalle markkinoiden kustannustehokkain ratkaisu asiakkaan hitsaustarpeeseen osui hyvin yhteen IKH:n ajatusten kanssa”, Paananen määrittelee.

Tämä filosofia kulminoituu yrityksen HAKAS-tuoteperheessä. Paanasen mukaan tuoteperheen hitsauskoneissa yhdistyvät helppokäyttöisyys, luotettavuus ja kustannustehokkuus.

“Uuden sukupolven HAKAS-hitsauskoneemme sisältävät uusinta 2020-luvun hitsausteknologiaa. Ne ovat helppokäyttöisiä ja erinomaisen kestäviä. Tuoteperheeseen kuuluvat ensi vaiheessa uusimman sukupolven muuntajalla varustettu 250 A:n kompaktikokoinen hitsauskone sekä kolme kannettavaa konetta. Näistä kaksi on monen prosessin hitsauskoneita, joilla sujuu niin MIG-, TIG- kuin puikkohitsauskin. Walliuksen valtti on tehdä luotettavia, kustannustehokkaita hitsauskoneita, joilla syntyy erinomaista hitsausjälkeä, ja se näkyy myös HAKAS-koneissa. Toki kaikki koneemme ovat luonnollisesti myös suomen- ja ruotsinkielisiä.”

Ikonisten keltaisten HAKAS-tuotteiden valikoima lanseerataan yksinoikeudella yhdessä IKH:n kanssa. HAKAS-tuotteiden valikoimaan kuuluu hitsauskoneiden lisäksi myös polttimet, varaosat ja tarvikkeet.

“Kyseessä on useampivuotinen sopimus, jossa molemmat toimijat ovat sitoutuneet toinen toisiinsa. Tavoitteenamme IKH:n kanssa on kasvattaa toinen toistemme liiketoimintaa”, Paananen linjaa.

Mikään uusi merkki HAKAS ei kuitenkaan ole. Sitä valmistettiin vuodesta 1972 aina vuoteen 2014. Hankkija-ketjun toimipisteet toimivat tuolloin jakelijana, ja yli 40 000 HAKAS-hitsauskonetta löysi silloin omistajan erityisesti maatalousyrittäjien ja konepajojen keskuudesta. Sittemmin Hankkija toimii edelleen Walliuksen jälleenmyyjänä.

Paananen odottaa IKH:n HAKAS-tarjonnan kasvattavan Wallius Hitsauskoneiden asiakaskuntaa ja vahvistavan jalansijaa paitsi hitsaavassa teollisuudessa niin myös muun muassa korjaushitsaamisessa eri toimialoilla.

“Yhteinen tavoitteemme IKH:n kanssa on voittaa markkinaosuutta hitsauslaitteiden ja -tarvikkeiden tarjoajana. Kun HAKAS yhä muistetaan ja pystymme tarjoamaan laadukkaan ja kustannustehokkaan tuoteperheen, niin uskon, että tavoitteisiin päästään”, hän arvioi.

 

Keltaiset HAKAS-tuotteet olivat tuotannossa vuosina 1972–2014. Nyt tuoteperhe lanseerataan uudelleen IKH-sopimuksen myötä. Tuotantopäällikkö Kauko Wallius (vas.) on yrityksen entisen omistaja Kaino Walliuksen poika. Hän on ollut talossa koko ikänsä, joten hänelle tuote on tuttu.

Kasvun tukena tuore brändi

Wallius Hitsauskoneet on toiminut on jo yhdeksällä vuosikymmenellä, ja sen työntekijät ovat nähneet paljon. Ennen kuin yrityksen toimintaa virtaviivaistettiin ja alihankinnan määrää  lisättiin, työllisti se saman katon alla parhaimmillaan noin viisikymmentä henkilöä. Nyt pärjätään pienemmällä omalla henkilökunnalla.

“Hallintoon ja myyntiin riittää neljä henkilöä. Omassa huollossa henkilöitä on kaksi, ja loput ovat tuotannossa. Meillä on hyvin sitoutuneita pitkäaikaisia työntekijöitä. Seuraavien vuosien haaste on eläköityvien henkilöiden korvaaminen uusilla. Siinä hiljaisen tiedon ja kokemuksen siirtyminen uusille työntekijöille on avainasemassa”, Paananen sanoo.

Vuonna 2019 toteutui liiketoimintakauppa, jolloin Walliuksen suku jäi yrityksessä vähemmistöomistajaksi. Sen myötä toimitusjohtaja Paananen tuli yrityksen pääomistajaksi. Mukanaan hän on tuonut muutoksia.

“Tuolloin teimme brändiuudistuksen ja vahvistimme tuotteiden muotoilua sekä päivitimme teknologian 2020-luvulle. Kävimme läpi koko tuotevalikoiman ja katsoimme, missä on puutteita. IKH:n tulo jälleenmyyjäksi ja HAKAS-merkin lanseeraus näyttävät nyt uutta suuntaa. Seuraavaksi on vuorossa teollisuussarjan hitsauskoneiden vaiheittainen uudistaminen”, hän visioi.

Markkinoita maailmalta, yhteistyötä Salosta

Uuden sopimuksen myötä Wallius Hitsauskoneet tulee kohottamaan profiiliaan ulkomailla. IKH-myymälöitä kun löytyy tällä hetkellä sekä Virosta että Ruotsista.

“Yhtenä tavoitteenamme on jatkossa kasvaa Suomen ulkopuolella. Uudistetun brändin avulla toiminta on skaalattavissa ylöspäin. Samalla kehitämme markkinointia ja viestintää kotimaassa, jotta voimme seuraavan vuoden tai kahden aikana lähteä toteuttamaan kasvua”, Paananen kertoo.

Kansainvälinen laajentumissuunnitelmat eivät vähennä yrityksen läsnäoloa Salossa. Paanane kertoo, että tuotanto pysyy Salossa. Myös erilaisia yhteistyömuotoja on vireillä salolaisyritysten kanssa, ja jo aiemmin Suomen ulkopuolella tehtyä alihankintaa pyritään siirtämään lähemmäksi Muurlan tehdasta.

“Tänä syksynä osallistumme Alihankinta-messuille muiden salolaisyritysten kanssa. Vaikka hitsausalan päämessu on Nordic Welding Expo 2024 keväällä, odotamme tapaavamme tärkeitä asiakkaita Alihankinta-messuilla. Esiintyminen Yrityssalon yhteisosastolla sopii meille paremmin kuin nenä päähän.”

 

Sitoutuneet työntekijät ovat hitsauskonevalmistajan voimavara. Etualalla Kaarlo Kuoppakangas suorittaa lopputestausta.

Salolaisia yrityksiä mukana Alihankinta-messuilla

Suomen johtava teollisuustapahtuma sekä Euroopan toiseksi suurin alihankintateollisuuden messutapahtuma Alihankinta järjestetään 26.–28. syyskuuta 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. 35-vuotista taivaltaan juhlivan tapahtuman teemana on ajankohtainen Globally Local.

Yrityssalo on koonnut yhteisosaston messuille, jossa mukana Stremet, Manutec, Lilja C, Protohouse, Kolmituote, Högfors, Sensoan, Nordic Spa, Citius Imaging ja Wallius Hitsauskoneet. Mukanaolevat yritykset maksavat yhteisosastosta aiheutuva kustannukset. Lisäksi useita salolaisia yrityksiä on messuilla mukana omilla osastoillaan.

Maksuton kävijärekisteröityminen tapahtumaan on avoinna. Tutustu messuihin Alihankinta 2023

 

Artikkeli julkaistu 09/2023