Mathildedalin Keskuspuisto on nyt auki – paikallisvoimin perustettu yritys tarjoaa aktiviteetteja

Mathildedalin Keskuspuistossa aktiviteetteja kaikenikäisille

Mathildedalin kylässä toimintansa kesäkuussa aloittanut Mathildedalin Keskuspuisto täydentää alueen matkailu- ja ravintolapalveluita uudella tavalla. Puistosta löytyy kaksi tenniskenttää ja padelkenttä sekä Suomessa vielä tuloa tekevä Adventure Golf -rata. Puiston palvelut vastaavat alueen liikunnallisuuden tarpeeseen sekä heijastavat yhteistyön arvoa alueen yrittäjien keskuudessa.

Paljon kaivattua aktiviteettia

Teijolla sijaitseva Mathildedalin kylä tunnetaan viehättävästä ruukkimiljööstään ja ravintola- ja artesaanipalveluistaan. Nyt kylä on saanut palveluiden jatkoksi Mathildedalin Keskuspuiston, joka tarjoaa monipuolista liikuntaa päivittäin aamukymmenestä iltakahdeksaan. Puistossa voi pelata tennistä, padelia ja Adventure Golfia. Keskuspuiston kioskista voi ostaa virvokkeita, jäätelöä ja hodareita. Tennis- ja padelvuoroja voi varata paikan päällä tai Mathildedalin Keskuspuiston verkkosivuilta. Adventure Golf toimii ilman ajanvarausta.

Juhannuksen alla 18.6 avannut Keskuspuisto on herättänyt alusta asti paljon kiinnostusta. ”Avajaispäivänä paikalle saapui hyvin porukkaa. Ja juhannuksena pelattiin yli 200 golf-kierrosta. Facebookissakin meillä on jo yli tuhat seuraajaa”, kertoo Sami Huiko, yksi puiston osakkaista.

Huikon mukaan Keskuspuistolle on jo pitkään ollut tilausta. Hän näkee, että vanhassa ruukkikylässä on tarjolla vetovoimaisia ruoka- ja matkailupalveluja, mutta alueelle on toivottu myös liikunnallisia aktiviteetteja. Mathildedalin Keskuspuisto vastaa tähän tarpeeseen tarjoten liikunnan iloa kaikenikäisille.

Puistossa on panostettu laatuun, ja liikkuminen ja pelaaminen on tehty helpoksi koko alueella. ”Esimerkiksi tennis- ja padel-kenttien kvartsimateriaalinen hiekkapinnoite ei värjää kenkiä tai vaatteita ja se kuivuu sateen jälkeen nopeasti. Adventure Golf -kenttä on puolestaan rakennettuesteettömäksi niin, että siellä voi helposti kulkea myös pyörätuolilla ja lastenrattailla. Minigolfissa mailat ja pallot sisältyvät pelikierrokseen. Tenniksen ja padelin pelaajille vuokraamme myös mailoja. Kaikki mailat desinfioidaan joka kierroksen jälkeen”, Huiko sanoo.

Mathildedalin keskuspuiston osakkaat Kimmo Laine (vas.) ja Sami Huiko ovat ylpeitä kylän hyväntuulisesta hankkeesta.

”Hyväntuulinen hanke”

Vielä reilu kymmenen vuotta sitten Mathildedalissa oli neljä tenniskenttää. Ne jäivät vuosien varrella vaille hoitoa, kunnes kesällä 2019 kyläläisten keskuudessa virisi ajatus yhden kentän kunnostamisesta. Aika pian havaittiin, ettei hankkeen toteuttaminen yhtenä tai kahtena tenniskenttänä olisi mahdollista.

”Ahvenanmaalta saimme idean Adventure Golf-radasta, ja ajattelimme että se sopisi meillekin. Tammikuusta eteenpäin puiston rakennushanke toteutettiin nopealla aikataululla. Vaikka kevään poikkeusoloissa vielä harkittiin avajaisten lykkäämistä, saatiin puisto avattua suunnitelmien mukaan. Leuto talvi helpotti rakentamista”, kertoo osakas Kimmo Laine.

Hanketta helpotti sekin, että 15 osakkaasta suurin osa on paikallisia vapaa-ajan ja vakituisia asukkaita. ”Rakentamisessa ja suunnittelussa on käytetty paljon paikallisia yrittäjiä ja alueen osaamista. Näin investointi on hyödyntänyt myös alueen yrittäjiä, kun tehdään yhteistyötä muiden kanssa”, Laine toteaa.

Tarkoituksena on alusta asti ollut kehittää alueen palvelutarjontaa ja toimintaa. Teijon vetovoimainen luonto ja Mathildedalin suosio matkailijoiden keskuudessa tukivat päätöstä Keskuspuiston perustamiselle. ”Toivomme Adventure Golfin kiinnostavan Salon seudun asukkaita ja Mathildedalissa vierailevia laajemminkin. Vaikka tennis ja padel ovat suosittuja, ovat ne investointikustannuksiltaan kalliita eivätkä asiakasvolyymit ole yhtä suuria kuin Adventure Golfissa”, Huiko sanoo.

Myös rahoittajat tunnistivat Adventure Golfin hyvänä sijoituskohteena. ”Adventure Golfille haettiin ja saatiin alueen matkailua edistävänä toimintana myös Elyn maaseudun kehittämisrahastosta investointitukea. Kaikkinensa tämä on ollut erittäin hyväntuulinen hanke”, Huiko toteaa.

Maltillisesti mutta rohkeasti eteenpäin

Mathildedalin Keskuspuisto on jo saanut paljon hyvää palautetta, niin matkailijoilta kuin paikallisiltakin. ”Moni ohikulkija on tullut hehkuttamaan uusia kenttiä ja varaamaan vuoroja siltä seisomalta. Myös kyläläiset ovat pitäneet puistosta. Tenniskenttien punaista väriä on kiitelty ja sitä, kuinka maisema on palautettu entiseen loistoonsa”, Huiko sanoo.

Yrittäjien mukaan suunnitelmia tuleville vuosille tehdään maltillisesti. Luvassa on ainakin tenniskursseja ja ehkä kilpailujakin. Lokakuun tienoilla Adventure Golf sulkeutuu, mutta tennis- ja padel-kentät pysyvät auki, säiden salliessa mahdollisesti talvellakin. Myös yritysporukoille on suunniteltu ryhmäpaketteja. Ja olisi tilaa vielä toiselle padel-kentällekin.

”Ensimmäisen vuoden jälkeen katsomme, miten edetään. Yrittäjyys vaatii sekä rohkeutta että kalkulointia. Kun tunnistaa hyvän sijoitusmahdollisuuden, kannattaa mennä täysillä eteenpäin. Tarkan harkinnan jälkeen ei enää kannata painaa jarrua”, Huiko tietää.

 Juhannuksena Mathildedalin keskuspuistossa pelattiin yli 200 golf-kierrosta.

Julkaistu: 2.7.2020 11:43