Stremetin kasvu vei yrityksen “teollisuuskampukselle”

 


Stremet Oy:n metalliosat kuljetetaan muun muassa IT-Line Manufacturingillelle. Valmis tuote voi olla esimerkiksi toimistotilaan tarkoitettu ilmanvaihtokone, johon IT-Line Manufacturing on lisännyt sähköosia

 

Stremet Oy:n kasvu vei yrityksen “teollisuuskampukselle

Ohutlevyosia suunnitteluun ja alihankintavalmistukseen tuottava salolainen Stremet Oy lähti vuonna 2014 tavoittelemaan kasvua. Kun tavoitteet kirjattiin ylös, alkoivat ne hiljalleen myös toteutua. Nyt kasvuun on vastattu uusilla tiloilla, joissa riittää tilaa kehittyä – yhdessä muiden yrittäjien kanssa.

“Suuret tuotantomäärät, laatu ja toimintavarmuus.” Näillä sanoilla Stremet Oy:n toimitusjohtaja Hans Strömberg kuvaa yrityksen valtteja. Niitä tukevat uudet tilat Inkereentiellä, jonne yritys muutti Satamakadulta kaksi vuotta sitten. Muutto tuplasi tilat, mutta toi mukanaan muitakin hyötyjä.

 “Vanhan Hellan kiinteistön koko 17 000 neliön kapasiteetista meillä on käytössä 8 000 neliötä. Käyttämättä on vielä 3 000 neliötä tyhjää tilaa, joka on jaettu kaikkien vuokralaisten kesken. Koska talon kaikilla yrittäjillä on tarve kasvaa, voimme hyödyntää niin ylimääräistä tilaa kuin toistemme palveluja”, Strömberg sanoo.

 Uusista tiloista on muodostunut kahdeksan yrityksen yhteinen teollisuuskampus. Synergiaedut näkyvät esimerkiksi siinä, miten Stremet Oy:n metalliosat siirtyvät kätevästi IT-Line Manufacturingin ammattilaisten kokoonpanoon saman katon alla. Yhteisö tarjoaa lisäksi yhteiset edustustilat, logistisia hyötyjä ja mahdollisuuden lainata vaikka trukkeja yritykseltä toiselle.

 Stremet Oy:lle laajeneminen on ollut seurasta kasvusta, jota on määrätietoisesti tavoiteltu vuodesta 2014. Silloin liikevaihto oli noin 3,5 miljoona euroa. Tänä vuonna Strömberg odottaa kolminkertaistavansa tuon tuloksen.

 “Kasvumme on ollut määrätietoisen suunnittelun tulosta. Kun kirjasimme aikanaan tavoitteet ylös, niin lähdimme niitä myös kunnianhimoisesti tavoittelemaan. Tänä vuonna odotamme 15 prosentin lisäystä liikevaihtoon viime vuodesta. Se on ollut mahdollista uusien tilojen ansiosta”, Strömberg sanoo.

 

“Yrityksen oltava sanansa mittainen”

Stremet Oy:lle kasvu ei ole kuitenkaan itseisarvo. Laajentumisen myötä on voitu investoida uusiin koneisiin ja lisätä tuotantokapasiteettia. Näin on voitu ennen kaikkea vastata paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

“Viime vuonna hankimme uuden kuitulaserin. Moderni teknologia ja suuret tilat lisäävät luotettavuuttamme asiakkaiden silmissä. Ne kertovat, että meillä on varaa laajentua ja että meihin voi luottaa pitkässä juoksussa. Olemme varautuneet puskurein toimitusketjujen katkeamiseen, mikä on omanlaistaan investointia asiakastyytyväsyyteen.”

Niin kuin muuallakin, on koronapandemia tuonut omat vaikeutensa. Esimerkiksi messujen peruuntuminen on vaikeuttanut yrityksen  uusasiakashankintaa. Uudet tilat ovat kuitenkin tarjonneet suojaa, sillä Inkereentiellä turvavälit toteutuvat luonnollisesti.

“Vaikeina aikoina korostamme avoimuutta, paitsi asiakkaiden myös työntekijöiden suuntaan. Työyhteisö voi hyvin, kun työntekijät voivat hyvin. Silloin työyhteisön arvo kasvaa. Kun puhutaan suoraan ja avoimesti, löytyy syy ongelmillekin. Näin niitä voi myös ratkoa.”

Toisaalta avoimuus tuo esiin yksilöiden luontaiset vahvuudet. Strömberg on ollut yrityksen toimitusjohtaja vuodesta 2007. Sinä aikana vaihtuvuus on ollut pientä, vain kolme henkilöä on irtisanoutunut. Strömberg uskoo, että yritys pärjää, koska hän voi luottaa työntekijöihinsä, jotka ovat omassa tehtävässään häntä fiksumpia.

“Yrityksen on oltava sanansa mittainen. Tulosten pitää olla sitä, mitä on luvattu. Mutta kaikki lähtee työntekijöistä. Kun jokainen saadaan toimimaan omalla vahvuusalueellaan, on yritys parempi”, Strömberg tietää.

 

Yrityksen uusimpia investointeja on viime vuoden lopulla hankittu kuitulaser.

Yhdessä näkyville

Stremet Oy haki viime vuonna investoinneilleen tukea ELY-keskukselta. Konsultointitukea on tullut Yrityssalolta, mikä saa Strömbergiltä kiitosta. Vaikka hän näkee, että ulkopuolinen tuki on yrityksille tärkeää, on Salon yhteisen menestyksen kannalta yritysten tuettava myös toisiaan.

“Verkostoituminen sopii meille. Kun toimimme yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa, jokainen pääsee leipomaan yhteistä kakkua. Siksi lähdimme innokkaasti mukaan esimerkiksi Yrityssalon Metallia Saloon -kampanjaan. Panostuksiin nähden se on tuonut hyvin näkyvyyttä Salolle ja lisännyt yhteisöllisyyttä metalliyritysten välillä”, Strömberg sanoo.

Strömberg näkee, että Salon näkyvyyden kasvaessa luo se myös halukkuutta hakea töihin paikallisiin yrityksiin. Stremet Oy:lle on ensi kesäksi valittu jo 15 uutta kesätyöntekijää, kaikkiaan 150 hakijan joukosta. Valituilta Stromberg odottaa oikeaa asennetta ja intoa metallialaa kohtaan.

“Uudet koneemme vaativat innokkaita käyttäjiä. Aina kun työntekijä saa hyödyntää työssä omia vahvuuksiaan, olen tyytyväinen. Kansainvälisen kilpailun kasvaessa Suomessa toimivien metalliyritysten täytyy olla ulkomaalaisia valmistajia etevämpiä. Silloin on luotettava moderniin teknologiaan ja sitä käyttävään osaavaan työvoimaan.”

 

Stremet Oy muutti vuonna 2019 uusiin tiloihin Inkereentielle. Toimitusjohtaja Hans Strömberg on tyytyväinen kiinteistön suureen tilakapasiteettiin, sillä se vastaa hyvin asiakkaiden tarpeisiin