“Saa tulla” – Wiurilan kartanon uusi isäntä haluaa tarjota matkailupalveluja kaikille

Tänä keväänä Wiurilan kartano siirtyy Anne Marie Aminoffilta hänen poikansa Alexander Aminoffin hoidettavaksi. Samalla tila muuttuu osakeyhtiöksi

 

“Saa tulla” – Wiurilan kartanon uusi isäntä haluaa tarjota matkailupalveluja kaikille

Wiurilan kartano on saanut uuden isännän, Alexander Aminoffin. Omistajanvaihdoksen myötä hän tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia. Niiden odotetaan kirkastavan Wiurilan brändiä ja lisäävän alueen kilpailuetua.

 

Halikossa sijaitseva Wiurilan kartano on Salon ikonisia maamerkkejä. Kartano on 1400-luvulta toiminut herrasväen kotina, mutta ajan myötä se on saanut rinnalleen useita palveluja hotelli-, ravintola- ja juhlatilatoiminnasta museotiloihin ja Wiurilan golf-kerhoon.

Nyt Wiurilassa puhaltaa uudet tuulet. Vuosituhannen vaihteesta tilaa pitänyt Anne-Marie Aminoff on luovuttanut avaimet pojalleen Alexander Aminoffille, joka ottaa tilan hoidettavakseen.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Wiurilan kartano on myös muuttunut osakeyhtiöksi. Uuden isännän mukaan yhtiöittäminen selkeyttää tilan toimintaa ja korostaa sitä yhä enemmän liiketoiminnan kautta. Sopiva vertaus löytyy sääntöperintötilasta.

“Sääntöperintötiloilla itse tila on ollut keskiössä, ei sen omistaja. Sellaiset tilat ovat säilyttäneet pinta-alansa ja elinvoimansa. Nyt kun Wiurilassakin omistus on osakeyhtiöllä, velvoittaa se palvelemaan yritystä, eikä omistajaa”, Aminoff sanoo.

Yhtiöajattelu sopii Aminoffin luontoon. Hän on opiskellut kauppatieteitä ja toimii Angelniemellä maaseutu- ja metsätalousyrittäjänä. Lisäksi hän on työskennellyt IT-myyjänä Ruotsissa ja Tanskassa.

“Olen luonteeltani aloitteellinen ja proaktiivinen. Myyjänä ei voi istua puhelimen ääressä ja odottaa sen soivan. Muutoksen eteen tulee tehdä töitä. Tätä proaktiivisuutta haluan osoittaa Wiurilankin johdossa”, hän kertoo.

 

Wiurilan luonto saa Aminoffilta paljon huomiota. Muun muassa alueen maisemointia tullaan kehittämään avoimemmaksi.

Kestäviä investointeja

Muutoksia Wiurilassa on tosiaan luvassa. Ensimmäisenä työlistalla on teiden korjaamista, rakennusten entisöintiä ja maanrakennusta. Ensi vuonna on tarkoitus siirtyä kartanorakennusten talotekniikan parantamiseen ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin.

“Aloitamme alueen perusinfran kunnostuksesta, jotta alueen yritykset voivat palvella asiakkaitaan paremmin. He tulevat yhä vastaamaan omasta liiketoiminnastaan. Minä toimin vain kehittäjänä ja fasilitaattorina”, Aminoff selventää.

Lähivuosina Wiurilan alueella on tarkoitus lisätä myös Gasthaus Wiurilan majoituskapasiteettia sekä avartaa tilan puistomaisemaa. Investointien arvon Aminoff arvioi olevan satojatuhansia euroja.

Muutoksilta odotetaan myös tuottoa, mutta niitä ohjaa kestävät arvot. Esimerkiksi ravintolan raaka-aineet hankitaan lähitiloilta.

“Kierrätys on meille itsestäänselvyys, mutta sitä se ei ole ollut aikaisemmille polville. Eteenpäin katsoessani haluan korostaa ympäristöystävällisyyttä. Ja kestävässä matkailussa esimerkiksi sitä, että Wiurilaan pääsee helposti myös pyörällä tai julkisilla aina Helsingistä tai Turusta asti.”

Suunnitelmissa asiakasvirtaa ympäri vuoden

Kehitystyö tulee näkymään myös Wiurilan brändissä ja digikanavissa. Aminoffin visiossa Wiurilan asiakas voi saada palvelua yhden puhelinnumeron tai sähköpostin takaa, riippumatta siitä mitä palvelua tämä alueelta etsii.

“Aikaisemmin Wiurilan brändiä ei ole mietitty kokonaisvaltaisesti, vaan tähän mennessä golf-kerholla, hevostallilla ja ravintolalla on kullakin omat brändinsä. Ne tulee yhdenmukaistaa, sillä se palvelee asiakasta paremmin”, Aminoff näkee.

Palveluita voisi myös tarjota yli sesonkirajojen. Wiurilassa riittää kävijöitä alkukesästä syksyyn, mutta kurpitsaviikkoja ja joulukuuta lukuunottamatta on liian hiljaista.

“Passiivisen asiakasvirran ehdoilla ei voi jatkaa, vaan toimintaa täytyy järjestää ympäri vuoden. Kun perusinfra ja brändi on saatu kuntoon, on vain taivas rajana. Alueella voisi tarjota vaikka joogaretriittejä ja yritysten strategiapäiviä tai työskentelytiloja taiteilijoille ja tutkijoille”, Aminoff ideoi.

 

Uusi isäntä keskustelee mielellään Wiurilan palveluista niiden käyttäjien kanssa. Tapio Rohkea (oik.) kertoo golf-kuulumisia ja tarjoaa kehitysehdotuksia.

Wiurilan uudistuttava asiakkaan ehdoilla

Alueen elinvoiman parantamisessa lyhyen aikavälin toimia ovat brändin uudistaminen ja aktiivinen markkinointi. Muutos lähtee kuitenkin näkökulman kääntämisesestä asukkaista asiakkaisiin.

Isovanhemmillani ja heitä edeltävillä omistajilla pääprioriteettina oli se, miten kartano palvelee heitä. Esimerkiksi pensaita on istutettu erottamaan päärakennus tilakeskuksesta. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana rahaa voi käyttää miten haluaa, mutta osakeyhtiössä tiliä ei voi pumpata kartanonherran elkein”, Aminoff tietää.

Hän tunnustaa, että historiallisesti tavat ja kulttuuri Wiurilankin kartanolla ovat olleet toiset kuin nykyään. Se on kuitenkin synnyttänyt kartanorakennukselle tarinan yksityiskotina, jonka alueelle ei saa tulla.

“Vaalimalla tällaista kulttuuria Wiurilassa on rakennettu muuria palveluntarjoajien ja vierailijoiden välille. Sen seurauksena moni kokee, että Wiurilaan ei saa tulla. Mutta kaikkien pitäisi saada syödä täällä arkilounasta, ihailla alueen luontoa ja pelata golfia.”

Aminoff korostaa, että uudistukset eivät tarkoita pelkästään vanhan korvaamista uudella, vaan päinvastoin Wiurilan perinnön vaalimista. Esimerkiksi kartanon arkistot ovat pala Suomen historiaa, ja ne hän kokee velvollisuudekseen luovuttaa tiedeyhteisön käyttöön.

“Jos kaikki vanha revittäisiin pois ja rakennettaisiin tilalle uutta, menetettäisiin silloin alueen kilpailuetua. Wiurila on kuitenkin persoonallinen paikka, jolla voi erottua matkailualalla. Nyt tänne saa tulla”, hän ilmoittaa.

 

Aminoff tunnistaa, että Wiurilan persoonallisuus voi tarjota sille huomattavaa kilpailuetua matkailualalla.

Kesällä Wiurilan kartano avautuu loistoonsa!

Historiallinen Wiurilan kartano palvelee vierailijoitaan tulevana kesänä! Tarjolla on ainutlaatuisia elämyksiä niin yksittäisille matkailijoille, ryhmille kuin golfareillekin.

Wiurilan kesän Studiotaidennäyttely saattelee taiteen kiehtovaan maailmaan Kaariholvin Galleriassa ja Galleria Pääskyssä 14.6.–25.8. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy klo 11–18.

Museokierrokset avaavat ikkunan menneisyyteen. Niiden kautta voi tutustua kartanon esineistöön ja hevosvaunuihin oppaan johdolla. Kierroksia järjestetään ympäri vuoden ja ne ovat tilattavissa Wiurilan verkkosivuilla. Iltatorstaisin klo 15 alkavat myös ”takuulähdöt”, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua oppaan johdolla alueen ja omistajasuvun kiehtovaan historiaan sekä kartanon museoihin ja päärakennukseen.

Kesäpäivän Wiurilan kartanolla voi kruunata tunnelmallisella lounaalla tai kahvihetkellä kartanon ravintolassa.

Tervetuloa nauttimaan kesän parhaista hetkistä Wiurilan kartanolle! Siitä on hyvä jatkaa kesäiltaa Salon iltatorilla.

 

Lisätietoja ja varausohjeet löydät osoitteessa https://wiurila.fi/

 

Artikkeli julkaistu 05/2024