Salon Kasvupolku® koulii suuntansa tuntevia yrityksiä

 


Kasvu Openin toimitusjohtaja Jaana Seppälä näkee, että tänä vuonna salolaisista yrityksistä Kasvupolulle valikoitui yrityksiä, jotka tunnistivat tulevaisuuden kasvupotentiaalin ja kokivat ajankohdan kehittämiselle oikeaksi.

 

Salon Kasvupolku® koulii suuntansa tuntevia yrityksiä

 

Niille salolaisyrityksille, jotka tavoittelevat kasvua, on keväästä asti ollut tarjolla apua Kasvu Openin Kasvupolku®-sparrausohjelmasta. Kasvu Openin toimitusjohtaja Jaana Seppälä kertoo, että ohjelmaan mukaan valitut yritykset tulevat monelta toimialalta, mutta yksi tekijä yhdistää kaikkia.

Valtakunnallinen Kasvu Open tukee pieniä ja keskisuuria yrityksiä tarjoamalla maksutonta palvelua, johon kuuluu kasvuanalyysia ja rahoitusneuvontaa sekä apua verkostojen laajentamiseen. Tuki on koordinoitu Kasvupolku®-ohjelmalla, johon Salossa avautui haku viime helmikuussa.

Ohjelmaan valittiin yhteensä 15 yritystä eri toimialoilta: Adi Kalusteet, Hotel Fjalar, Koolle, Laser Quality Markings, Maripa, Niimaar, Pipe Group, Qalmari, Ruukin Kehräämö ja Puoti, Sulaon, Suomen Tiliyhtiöt, Taloushallinnon Ratkaisutoimisto Oikia, Valla Outdoors, Vilikkala ja Zyrif.

Lisäksi Kasvu Openin Uudistuvan teollisuuden Kasvupolku -ohjelmaan valittiin mukaan sopimusvalmistaja Manutec ja Foodtech Kasvupolku -ohjelmaan Rento Innovations.

“Salossa ohjelma on tuonut yhteen kirjavan yritysjoukon. Yritykset ovat valtakunnallisessa vertailussa liikevaihdoltaan pieniä, mutta kaikkia yhdistää samat kasvun edellytykset”, kertoo Kasvu Openin toimitusjohtaja Jaana Seppälä.

“Siinä missä muualla Suomessa tarve painottuu taloudelliseen tukeen, Salossa yritykset haluavat hyödyntää olemassa olevia resurssejaan, keskittyä myyntiin ja markkinointiin sekä tehostaa toimintaansa uusia kanavia löytämällä”, hän selventää.

Ohjelmaan valituista yrityksistä kolmasosalla tärkeimmät markkina-alueet löytyvät ulkomailta, minne kasvukin suuntautuu. Seppälä kertoo, että Veräjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen vaikutukset talouteen ja kansainväliseen politiikkaan eivät ole horjuttaneet yritysten uskoa tulevaisuuteen.

“Keväällä lähestyimme lähes 500 salolaista yritystä. Monilla näkyi epävarmuus tulevasta, mutta ne, jotka halusivat hyödyntää Kasvu Openin palvelua, tunnistivat tulevaisuuden kasvupotentiaalin ja kokivat ajankohdan kehittämiselle oikeaksi. Nämä yritykset tulivat myös valituiksi”, Seppälä huomauttaa.

 

Intensiivisestä ohjauksesta rahallisia hyötyjä

Kasvupolku®-sparrausohjelmaan valituille järjestettiin ensimmäinen sparrauspäivä toukokuussa. Päivän aikana yrittäjät saivat vaihtaa ajatuksia oman alansa asiantuntijan sekä toisten yrittäjien kanssa.

“Kullekin yritykselle valittiin toimialaan sopiva sparraaja, jonka kanssa järjestettiin 45 minuutin tapaaminen. Tapaamisen tarkoituksena oli tarjota uusia näkökulmia liiketoimintaan, myös muita yrityksiä tapaamalla”, Seppälä kiteyttää.

Salon yrittäjiltä tullut palaute on ollut erinomaista.

“Monet kokivat ensimmäisen päivän intensiiviseksi, mutta tehokkaaksi. Parasta antia ovat kuulemma olleet hetket eri aloilta tulevien kanssa. Jotkut ovat saaneet liiketoimintaan uusia ajatuksia, joita on voitu hyödyntää jo samana päivänä. Yhtä lukuun ottamatta kaikki yritykset ovat myös kertoneet, että sparrauspäivä on tarjonnut jo rahallisia hyötyjä.”

Syksyllä kartoitetaan haasteita ja tunnistetaan kasvumahdollisuuksia

Seuraavan kerran Kasvupolulle® valitut salolaisyritykset tapaavat sparrajiaan 23.8. Tarkoituksena on päivittää ja tarkentaa liiketoiminnan kehittämistä koskevaa suunnitelmaa sekä pohtia yhdessä sparraajan kanssa, miten kasvuun tähtäävät resurssit voi parhaiten fokusoida.

Vaikka syksyn talousnäkymät herättävät monissa yrittäjissä huolta, kehottaa Seppälä Kasvupolulle® valittuja yrityksiä vastaamaan pää pystyssä tuleviin haasteisiin.

“Suhdannemuutoksiin on aina vaikea varautua. Mutta yritykset osaavat jo elää hetkessä, sillä koronan jälkeen koetaan, että kaikki voi muuttua nopeasti”, hän tietää.

Kasvu Openin toiminnassa muutoksiin valmistautuminen on yrityksen ja sparraajan omissa käsissä. Kehitystoimien on niin ikään lähdettävä yrityksistä.

“Syksyn mahdollisiin muutoksiin kannattaa reagoida herkästi. Sparraajille kannattaa esittää mieleen nousseita kysymyksiä jo etukäteen. Kasvu Open myötävaikuttaa siihen, että tapaamisesta saadaan mahdollisimman paljon irti. Mutta haasteista voi syntyä myös kasvumahdollisuuksia, ja niihin yritysten kannattaa tarttua”, Seppälä muistuttaa.

 

Kontakteja ja kauppaa Kasvu Open karnevaalista

Mahdollisuuksia on tarjolla myös loppuvuodesta, kun Kasvu Openin valtakunnallinen tuomaristo arvioi kaikkien ohjelmassa mukana olevien 232 yrityksen kasvusuunnitelmat ja valitsee niistä 60 parasta. Heille järjestetään järjestetään vielä kolmas sparrauspäivä 23.10.

Kasvupolku®-ohjelma huipentuu Jyväskylässä 3.12. järjestettävään Kasvu Open Karnevaali -tapahtumaan

“Kasvu Open Karnevaali on kaikille yrityksille avoin ja maksuton. Vain kärkikymmeniköllä on ohjelmallinen rooli. Kyseessä on perinteikäs, positiivinen ja kannustava tapahtuma. Kannattaa ilman muuta osallistua, sieltä voi löytyä uusia kontakteja. Ja ehkä vähän kauppaakin”, Seppälä vinkkaa.