Yrityskaupat teki autokorjaaja Rami Hiltusesta yrittäjän – ulkopuolinen tuki auttoi onnistuneessa omistajanvaihdoksessa


Tuore yrittäjä Rami Hiltunen on tyytyväinen entisen pomonsa, Kari Iivosen kanssa solmittuun yrityskauppoihin. Hän kiittelee myös Yrityssalon apua kauppojen syntymisessä

 

Yrityskaupat teki autokorjaaja Rami Hiltusesta yrittäjän – ulkopuolinen tuki auttoi onnistuneessa omistajanvaihdoksessa

 

Salo sai viime keväänä uuden yrityksen omistajanvaihdoksen tuloksena, kun automekaanikko Rami Hiltunen osti Autohuolto Kari Iivonen Oy:n liiketoiminnan. Yrityssalo vauhditti yrityskauppoja tarjoamalla asiantuntija-apua. Sitä Hiltunen suosittelee kaikille omistajanvaihdosta harkitseville.

 

Kun Rami Hiltunen sai paikan työpaikan Kari Iivosen autokorjaamossa vuonna 2001, ei oman yrityksen perustaminen vielä ollut mielessä. Takana oli alan ammattikoulutus Salossa sekä neljän vuoden oppisopimus Veholla. Pitkän työsuhteen aikana Iivonen puhui monesti yrityksen myymisestä Hiltuselle. Vihdoin tänä keväänä valta vaihtui Salon Ketomaankadulla.

“Yrityskauppa oli luonnollinen siirtymä pitkäaikaiselle työsuhteelle. Aluksi yrittäjäksi ryhtyminen jännitti, sillä kun työmäärä kasvaa, lisää se myös vastuuta. Lisäksi oli paljon asioita, joita en ollut tunnistanut vanhassa yrityksessä. Esimerkiksi firman kulurakenteesta ja eläkevakuutuksista pomo ei ollut paljon puhunut”, Hiltunen muistelee.

Nyt yritystoiminta on tullut Hiltuselle tutuksi. Vaikka työtunnit ovat kasvaneet, ei hän koe yrittäjyyttä stressaavana. Tutulle toimialalle ja työympäristölle on ollut helppo lähteä rakentamaan liiketoimintaa.

 

Ulkopuolisesta tuesta ollut apua

Ulkopuolisesta tuesta oli merkittävä apu yrityskauppojen solmimisessa. Hiltunen tunsi Yrityssalon entuudestaan ja oli kuullut omistajanvaihdoksiin keskittyneestä Sujuvasti seuraavalle -palvelustakin. Kun päätös yrityskaupoista Iivosen kanssa oli tehty, otti Hiltunen suoraan yhteyttä Yrityssaloon.

“Kerroin tilanteeni ja esitin toiveeni siitä, mitä yrityskaupoilta odotin. Sen jälkeen pidimme Yrityssalon asiantuntijoiden kanssa yhteyttä etänä ja lähdimme avaamaan yritystoiminnassa ja yrityskaupoissa huomioitavia asioita. Sain esittää kysymyksiä, joihin minulle vastattiin asiantuntevasti ja ymmärrettävästi”, Hiltunen kertoo.

Kevään kuluessa kauppojen välittäjäksi tuli Suomen Yrityskaupat Oy:n Jussi Jokiniemi, yksi Sujuvasti seuraavalle -palvelun asiantuntijoista. Kauppaneuvottelut käytiin hyvässä hengessä asianosaisten kesken, ja kun Jokiniemi oli Hiltuselle ja Iivoselle entuudestaan tuttu, pystyivät kaikki luottamaan toisiinsa.

Hiltunen pitää sekä Yrityssalon että Jokiniemen panosta yrityskauppojen toteutumisessa arvokkaana. Ulkopuolisesta tuesta oli apua.

“Voin suositella, ilman muuta. Ensinnäkin Yrityssalon maksuton aloitustapaaminen pitää yhteyden ottamisen kynnyksen matalana. Toiseksi Yrityssalo tarjoaa niin paljon tietoa kuin vain jaksaa ottaa vastaan. Heillä on laaja asiantuntijoiden ja yrittäjien muodostama verkosto, jota salolaiset yritykset voivat omistajanvaihdoksissa hyödyntää.”

 

Moderni näkemys yrittäjyyteen

Myös Yrityssalon järjestämistä kursseista ja webinaareista on ollut Hiltuselle hyötyä. Niissä esille tulleet asiantuntijoiden talouteen tai juridiikkaan liittyvät vinkit hän on ottanut vastaan luottamuksella. Samalla omaa yritystäkin on voinut tarkastella kriittisemmin.

“Isäni oli putkialan yrittäjä 90-luvulla. Olen itsekin halunnut kouluttautua mahdollisimman hyvin omalle alalleni, mutta haluan pitää työn ja vapaa-ajan toisistaan erillään. Yrittäjyys ei ole kaikki kaikessa. Siksi suhtaudun liiketoimintaan järkevästi, enkä halua tuoda omaa yritystä liian lähelle muuta elämää”, Hiltunen toteaa.

Vaikka Hiltunen kokee, ettei omaan yritykseen pidä kiintyä niin, että se haittaisi kannattavaa liiketoimintaa, on Autohuolto Rami Hiltunen Oy kuitenkin pitkän tähtäimen sijoitus. Yritys herättää hänessä luottamusta ja saa tulevaisuuden näyttämään valoisalta.

“Yritystoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Olemme pysyneet asetetuissa tavoitteissa, ja päästy jo odotusten paremmallekin puolelle. Ensimmäisen vuoden liikevaihtotavoite on noin 500 000 euroa. Se tulee kyllä täyttymään”, Hiltunen sanoo.

Kaikkeen on silti varauduttu. Sujuvasti seuraavalle -palvelussa asiantuntijat ovat korostaneet sitä, että yritys on syytä pitää koko ajan myyntikuntoisena, sillä tarve yrityksen myymiselle voi tulla yllättäen. Tähän Hiltunen on vastannut seuraamalla liikevaihtoa ja pitämällä huolta tiloista ja laitteista.

“Se on sijoittamista tulevaisuuteen. Tiloista huolehtiminen lisää liiketoimintamahdollisuuksia. Meillä on käytössä kaksiosainen halli, jossa on reilusti tilaa kasvulle. Seuraava investointi tuleekin olemaan autosähkömekaanikon palkkaaminen, sillä sellaiselle osaamiselle olisi tarvetta”, Hiltunen kaavailee.

 

Vaikka Autohuolto Rami Hiltunen Oy on monimerkkikorjaamo, on Mercedes-Benz yleisin merkki korjaamolla. Niiden huoltamisesta Hiltusella on pitkä kokemus.