Juha Metsänoja jättää hyvästit Yrityssalolle

 

Yrityssaloa ja sen henkilökuntaa Juha jää muistelemaan haikeudella. ”Välillä on ollut haasteellista, mutta aina mielenkiintoista”, hän sanoo.

 

Juha Metsänoja jättää hyvästit Yrityssalolle

 

Yrityssalon pitkäaikainen erityisasiantuntija Juha Metsänoja jää eläkkeelle. Hän on toiminut Salossa linkkinä paikallisten yrittäjien, työnhakijoiden ja työelämäpalvelujen tarjoajien välillä. Yrityssalo kiittää Juhaa panoksestaan Yrityssalolla ja järjestää hänelle läksiäiskahvit 26.9.

“Hyvillä, mutta haikein mielin.”

Näillä sanoilla Juha Metsänoja tiivistää eläköitymisensä ja syrjään astumisen Yrityssalon palveluksesta.

Metsänoja on toiminut Yrityssalolla vuodesta 2012 ja tehnyt töitä Salon liike-elämän kehittämiseksi erityisesti rekrytoinnin parissa. Hän on ollut mukana lukuisissa rekrytointihankkeissa ja -tapahtumissa, viimeisimpänä muun muassa ukrainalaisten osaajien tukihenkilönä sekä koordinaattorina Metallia Saloon -tapahtumassa.

“Nuo ovat vaiheita siinä missä muutkin, työtä perusasiakastyön lisäksi. Itselleni hedelmällisintä on ollut toimia sen hyväksi, että voin ohjata esimerkiksi oppisopimuksen käyttöä tai että paikalliset yritykset voisivat helpommin saada tietoa ja koulutusta.”

Linkkinä työnhakijoiden ja työnantajien välillä

Työssään Metsänoja peräänkuuluttaa konkreettista asiakastyötä työnhakijoiden ja työnantajien välillä. Siinä laajat verkostot ovat olleet avuksi.

“Elinkeinoelämän parissa toimiessa olen huomannut, että tilanteet voivat muuttua nopeasti. Esimerkiksi Nokian alasajon jälkeen niin kävi Salossa ja piti reagoida sen mukaan. Siinä auttoi, kun tunsi paikallisia toimijoita”, hän muistelee.

Toisena viisautena korostuu alueellisten erityispiirteiden tuntemus.

“Jotta voi toimia elinkeinoalueen kehittämiseksi, on tiedettävä vallalla oleva tilanne, milloin millekin alalle haetaan työvoimaa paikallisesti. Salossa esimerkiksi korostuvat metalliteollisuus ja maatalous. En osaa kuitenkaan nimetä tiettyjä toimialoja, vaan olen pyrkinyt kaikkia palvelemaan”, Metsänoja toteaa.

 

Eläkkeellä Juha aikoo liikkua ja retkeillä pohjoisen luonnossa. Luvassa on muun muassa matka Norjaan vaimon kanssa.

“Jos jotain aloittaa, niin se pitää myös osata lopettaa”

Eläköitymisen myötä Juha voi nyt palvella itseään ja läheisiään. Hän aikoo viettää aikaa mökillä Levillä, hiihtää ja lasketella, patikoida ja kalastaa. Suunnitelmissa on myös matkoja Norjaan.

“Olemme vaimon kanssa suunnitelleet matkakohteita seuraavaksi pariksi vuodeksi. Tulemme viettämään myös paljon aikaa lastenlasten kanssa”, hän kertoo.

Muuttujiakin on. Siksi Metsänoja ei vielä halua kaikista tulevaisuudensuunnitelmistaan kertoa.

“Hyllyssä on paljon lukemattomia kirjoja. Nyt kun on aikaa, niin voin niihin syventyä. Tällä tavoin olen ajatellut työelämääkin. Jos jotain aloittaa, niin se pitäisi saada lopetettua järkevässä ajassa.”

Oppina ennakkoluulottomuus

Metsänoja aloitti uransa 80-luvulla kiinteistönvälittäjänä ja toimi itsekin yrittäjänä. 90-luvun lamavuosina hän siirtyi työvoimaneuvojaksi Salon työvoimatoimistoon ja työskenteli 2000-luvulla, viimeksi apulaisjohtajana, myös Salon Työ- ja elinkeinotoimistossa.

Urallaan Metsänoja on korostanut elinikäistä oppimista. Merkonomikoulutuksen päälle hän on suorittanut tradenomiopinnot ja yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon sekä tuotteistamisen opinnot vuosi sitten.

Millaista oppia on nyt antaa muille?

“Varmasti sen, millä tavalla yritysten kannattaa rekrytoida ja tunnistaa oikeat osaajat. Välillä olen törmännyt ennakkoluuloihin yrittäjien keskuudessa. Jotkut työnantajat luulevat päältä päin näkevänsä, onko hakija oikea, mutta silloin olen pyrkinyt oikaisemaan, että ei sitä voi heti tietää. Siksi kannattaa käyttää Yrityssalon kaltaisia palveluntarjoajia, jotta pääsee hyvään lopputulokseen”, hän vinkkaa.

Läksiäiskahvit tiistaina 26.9. Salo IoT Campuksella

Yrityssalo toivottaa kaikki tervetulleeksi Juha Metsänojan läksiäiskahvitilaisuuteen Salo IoT Campukselle tiistaina 26.9. klo 13–16. Luvassa on rento tapahtuma, jossa Juhan työkaverit ja yhteistyökumppanit pääsevät muistelemaan Juhan vaiheita Yrityssalolla.

Osoite: Salo IoT Campus, Joensuunkatu 7, Salo. Yrityssalon toimitilat 3 krs. (seuraa opasteita)

HUOM! Ilmoittaudu tästä
Ilmoitathan tulostasi ennakkoon, jotta osaamme varata kakkua ja muuta tarjottavaa oikealle määrälle.

TERVETULOA!

 

Artikkeli julkaistu 12.9.2023